Χωρίς λεωφορεία την Πέμπτη (15/10) η Αθήνα, στάση εργασίας και στο μετρό

Η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) κήρυξε για την Πέμπτη (15/10) 24ωρη απεργία για τους εργαζομένους στα οδικά μέσα, ενώ σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι εργαζόμενοι στο μετρό.

Χωρίς λεωφορεία την Πέμπτη (15/10) η Αθήνα, στάση εργασίας και στο μετρό

Ταλαιπωρία περιμένει την Πέμπτη (15/10) τους πολίτες στην Αθήνα, αφού θα κληθούν να κάνουν τις μετακινήσεις τους δίχως λεωφορεία και μετρό. Πιο συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) κήρυξε 24ωρη απεργία για τους εργαζομένους στα οδικά μέσα διαμαρτυρόμενη για τη σύμβαση μεταξύ ΟΑΣΑ και ΚΤΕΛ.

Πέραν τούτου όμως, σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι εργαζόμενοι στο μετρό, καθώς το Σωματείο Εργαζομένων στη Λειτουργία του Μετρό θα προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας επίσης για την Πέμπτη (15/10) από τις 2 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν οι συρμοί του μετρό, του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και του τραμ.

Μένει, πάντως, να φανεί η συμμετοχή των εργαζομένων στα λεωφορεία στην απεργία, από την οποία θα εξαρτηθεί και η εκτέλεση των δρομολογίων. Την απεργία προκήρυξε η ΟΣΜΕ που είναι δευτεροβάθμιο σωματείο.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο το πρωτοβάθμιο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, το Σωματείο Τεχνικών ΟΑΣΑ και η Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ σε δική τους ανακοίνωση επισημαίνουν ότι η απόφαση για την απεργία της Πέμπτης (13/10) ελήφθη από την ΟΣΜΕ ερήμην τους. Αφού τονίζουν ότι «το υπαρκτό ζήτημα της κατάστασης στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες δεν το αντιμετωπίζουμε με κομματικές εξαρτήσεις και παραταξιακές σκοπιμότητες», γνωστοποιούν σε επιβάτες και εργαζομένους ότι «καμία απεργιακή κινητοποίηση δεν υφίσταται για τις 15 Οκτωβρίου 2020».

Ωστόσο, τους ισχυρισμούς του Συνδικάτου για κοινή απόφαση μη συμμετοχής στην απεργία, διαψεύδει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, ο οποίος σε ανάρτησή του κάνει λόγο για «εργοδοτικά σωματεία» και αναφέρει ότι «Ως γραμματέας της Ενωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ και επικεφαλής της παράταξης, ενημερώνω τους συναδέλφους ότι ποτέ δεν έγινε Διοικητικό Συμβούλιο ώστε να αποφασιστεί ή όχι η συμμετοχή της Ενωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ στο κατάπτυστο δελτίο τύπου εργοδοτικών σωματείων της ΟΣΥ. Είναι πραξικοπηματική πράξη, η οποία και καταγγέλλεται».

Υπενθυμίζεται ότι την 24ωρη απεργία εξήγγειλε η ΟΣΜΕ την περασμένη Παρασκευή κάνοντας λόγο στο σχετικό εξώδικο για «ιδιωτικοποίηση της δημόσιας συγκοινωνίας» και σημειώνοντας ότι «ενώ τουλάχιστον 500 λεωφορεία ιδιοκτησίας της ΟΣΥ που έχουν αγοραστεί με χρήματα του ελληνικού λαού, παραμένουν παροπλισμένα στα αμαξοστάσια και μπορούν να επισκευαστούν με αμελητέο κόστος, η κυβέρνηση με τη σύμπραξη της διοίκησης της ΟΣΥ και του ΟΑΣΑ, σκέφτηκε ως <λύση> για να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια να αναθέσει χωρίς κανόνες, χωρίς διαφάνεια και χωρίς έλεγχο, το έργο της αστικής συγκοινωνίας του λεκανοπεδίου στους ιδιώτες των ΚΤΕΛ».

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ