Δίκη Χρυσής Αυγής: Η εισαγγελέας άλλαξε την πρότασή της για τα ελαφρυντικά

Να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου στους ενόχους για πλημμελήματα και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση στη δίκη της Χρυσής Αυγής πρότεινε τελικά η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η εισαγγελέας άλλαξε την πρότασή της για τα ελαφρυντικά

Την αναγνώριση ελαφρυντικών σε όλους τους κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι για πλημμελήματα, αλλά και για εκείνους που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πρότεινε τελικά η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου.

Η εισαγγελέας βελτίωσε την αρχική της πρόταση περί ελαφρυντικών μετά τη δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης, προτείνοντας την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου (όπως οριζόταν με τον παλιό Ποινικό Κώδικα που άλλαξε τον Ιούνιο του 2019) για τους εξής κατηγορούμενους:

* Όσους έχουν ενοχή για πλημμελήματα

* Όσους έχουν ενοχή για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αλλά δεν εμπλέκονται σε βαριές εγκληματικές δραστηριότητες, όπως η δολοφονία Φύσσα και λοιπά.

Αρχικά η εισαγγελέας ζήτησε να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου (έτσι το λέει ο νέος κώδικας) μόνο στους κατηγορούμενους πρώην βουλευτές Ευστάθιο Μπούκουρα, Δημήτρη Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο. Για τους υπολοίπους καταδικασθέντες η εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών.

Η εισαγγελέας υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Θα ήταν αντιφατικό από τη μια να αναγνωρίζουμε πως στρέφονται κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος και του κοινωνικού συνόλου και από την άλλη να τους χορηγούμε ελαφρυντικά. Προτείνω την απόρριψη όλων των αιτημάτων».

Μετά όμως τις δευτερολογίες των δικηγόρων και την υποβολή νέων αιτημάτων με βάση τον παλιό ποινικό κώδικα η εισαγγελική πρόταση άλλαξε. Όμως η πρότασή της δεν αφορά εκείνους που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου.

Πηγή: Η Καθημερινή