Αυτές είναι οι περιοχές της Ελλάδας, που δεν έχουν κρούσματα κορονοϊού!

Κι όμως υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας που δεν έχουν καταγράψει κρούσματα κορονοϊού και για την πανδημία έχουν μόνο... ακουστά από τις ειδήσεις.

Αυτές είναι οι περιοχές της Ελλάδας, που δεν έχουν κρούσματα κορονοϊού!

Εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας βρίσκεται η χώρα μας, αλλά παρά ταύτα υπάρχουν περιοχές της, που, ακόμη και σήμερα, δεν έχουν ούτε ένα καταγεγραμμένο κρούσμα κορονοϊού!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας είναι 20.142 άτομα ενώ 420 συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους.

Κι εν περιοχές της χώρας μας είναι πραγματικά στο «κόκκινο» (Αττική, Πέλλα, Ιωάννινα και Αχαΐα) γνωρίζουν μια έξαρση κρουσμάτων υπάρχουν κι εκείνες που τον έχουν μόνο... ακουστά από τις ειδήσεις (ευτυχώς)!

Σύμφωνα με τα στοιχεία από πηγές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, υπάρχουν περιοχές στις οποίες από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα είναι «ανέγγικτες» από τον ιό.

Στη λίστα βρίσκονται χωριά που ανήκουν σε ορεινές περιοχές, που είναι μεν αραιοκατοικημένες, αλλά και νησιά που μάλιστα κάποια εξ αυτών είναι τουριστικοί προορισμοί.

- Οι ορεινές περιοχές που είναι COVID-free είναι:

Άγραφα

Δεσκάτη Γρεβενών

Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας

Κεντρικά Τζουμέρκα

Κόνιτσα

Παγώνη

Πρέσπες

Γορτυνία

- Τα νησιά που δεν έχουν καταγράψει κρούσμα κορονoϊού είναι:

Ψαρά

Σίκινος

Αμοργός

Αστυπάλαια

Ανάφη

Φούρνοι Ικαρίας

Κίμωλος

Δερμιτζάκης: Η απομόνωση τους η πιθανότερη αιτία

Η εξήγηση στο φαινόμενο αυτό είναι μάλλον δύσκολη και σίγουρα χρειάζεται ειδική επιστασία από τους ειδικούς προκειμένου να αναλυθεί. Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, θεωρεί ότι μια εξήγηση είναι ότι πολλές από τις περιοχές μπορεί να είναι απομονωμένες.

«Σε πολλά μπορεί να αποδοθεί ότι κάποιες περιοχές δεν έχουν κρούσματα. Όπως στο ότι είναι απομονωμένες και άρα δεν έχουν πολλές επαφές ή στο ότι μπορεί να πέρασαν τον ιό και δεν τον κατάλαβαν. Πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι και εξαρτάται πόσο μεγάλες είναι αυτές οι περιοχές» είπε ο κ. Δερμιτζάκης προσθέτοντας ότι για να πει κάποιος με σιγουριά τα αίτια τη μη εμφάνισης του κορονοϊού θα πρέπει να γίνει συστηματική έρευνα.

«Είναι δύσκολο να το πει κάποιος γιατί αυτές οι περιοχές δεν έχουν κρούσματα και θα πρέπει να ερευνηθεί συστηματικά. Δηλαδή για παράδειγμα δεν υπήρξαν κρούσματα σε ανθρώπους που ζουν σε αυτές τις περιοχές, υπήρχαν όμως άνθρωποι που πήγαν σε αυτές τις περιοχές και μετά διαγνώστηκαν θετικοί;» κατέληξε.

Πηγή: in.gr

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας