Μαθητές ζητούν να ακυρωθούν οι Πανελλήνιες εξετάσεις!

Προσέφυγαν στο ΣτΕ  περίπου 70 απόφοιτοι Λυκείου υποστηρίζοντας πως είναι αντισυνταγματικές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για τον αριθμό των εισακτέων

Μαθητές ζητούν να ακυρωθούν οι Πανελλήνιες εξετάσεις!

Περίπου 70 απόφοιτοι Λυκείου, που έλαβαν μέρος στις πρόσφατες Πανελλήνιες εξετάσεις, προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας.

Αυτές αφορούσαν τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων σπουδαστών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την κύρωση των πινάκων εισαγομένων στα τμήματα και τις Σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης, οι δικηγόροι των μαθητών της Γ΄τάξης του Λυκείου που συμμετείχαν στην τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις και οι νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου Παιδείας αντάλλαξαν τα νομικά τους επιχειρήματα.

Οι δικηγόροι των προσφευγόντων υποστήριξαν ότι οι προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις είναι αντίθετες στα άρθρα 4, 5 και 16 του Συντάγματος και κατά συνέπεια είναι παράνομες.

Ανοίγουν τις πύλες τους τα πανεπιστήμια - Πότε θα γίνονται διά ζώσης τα μαθήματα, πότε εξ αποστάσεως

Την ίδια στιγμή, τόνισαν πως ανατρέπεται η κατανομή των θέσεων, μεταξύ των υποψηφίων του παλαιού και του νέου συστήματος εισαγωγικών εξετάσεων.

Παράλληλα, τόνισαν πως υπήρξαν από το υπουργείο Παιδείας 3 μεταβολές της εξεταστέας ύλης, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ σε κανένα κράτος του κόσμου.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του Δημοσίου αντέκρουσαν τα επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας των προσβαλλόμενων υπουργικών αποφάσεων, ενώ διευκρίνισαν ότι όλες σχεδόν οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις δεν θα εφαρμοστούν στο μέλλον, καθώς εξάντλησαν την ισχύ τους.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.