Οι απουσίες μείωσαν τον αριθμό των καταλήψεων

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αξιωματούχων του υπουργείου Παιδείας στην Κεντρική Μακεδονία οι καταλήψεις μειώθηκαν κατά 50%

Οι απουσίες μείωσαν τον αριθμό των καταλήψεων

Πτώση του αριθμού των καταλήψεων καταγράφεται στην Kεντρική Μακεδονία σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Αλέξανδρου Κόπτη, οι καταλήψεις έχουν περιοριστεί στο μισό. Υπολογίζεται μάλιστα ότι έως και χθες τα υπό κατάληψη σχολεία ήταν περίπου 50.

Το υπουργείο Παιδείας αποδίδει την εξέλιξη αυτή στην απόφασή του οι καταληψίες να παίρνουν απουσία.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που ένα σχολείο είναι υπό κατάληψη, οι μαθητές του πρέπει υποχρεωτικά να παρακολουθούν μαθήματα με τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης από το σπίτι, ενώ οι μαθητές που παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, παίρνουν απουσία.

Την Τετάρτη, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι «όλες οι χαμένες ώρες μαθημάτων θα καλυφθούν μέσω διδασκαλίας τις ημέρες σχολικών εορτών, αργιών, Σαββάτων, σχολικών περιπάτων».

Όπως είπε, στις σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη ξεκινά υποχρεωτική για όλους σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Στελέχη του υπουργείου ανέφεραν ότι θα σταλεί διευκρινιστική εγκύκλιος στα σχολεία, αλλά αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μαθητές ενός κατειλημμένου σχολείου θα κάνουν μάθημα με απουσίες, ενώ οι καταληψίες δεν θα μπορούν να το παρακολουθήσουν και άρα θα παίρνουν απουσία.

Βέβαια, ορισμένα αιτήματα των καταληψιών εστιάζουν στη σχολική πραγματικότητα, όπως στις ελλείψεις εκπαιδευτικών και στην ανησυχία των παιδιών για την αύξηση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού σε τμήματα των 25 μαθητών.

Για αυτό ζητούν «σπάσιμο» των τμημάτων σε μικρότερα, με 15 μαθητές. Από την άλλη υπάρχουν και αιτήματα που δεν αφορούν σχολικά ζητήματα όπως η μη αγορά αεροσκαφών ή ο σχεδιασμός για τον χρόνο έναρξης της στρατιωτικής θητείας.

H απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τις απουσίες φαίνεται πως ίσως να… έκοψε τον ενθουσιασμό των μαθητών.

Σημειώνεται πάντως ότι σήμερα το Συντονιστικό των Μαθητών προγραμμάτισε πορεία στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Στην Αθήνα μάλιστα σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ μαθητών και αστυνομίας.