Αμερικανικές εκλογές: Όλα όσα έγιναν στο debate Τραμπ και Μπάιντεν - Ο «χαζός» και ο «χειρότερος»

Πρώτο debate ανάμεσα στους Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν ενόψει των αμερικανικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. Οι θεματικές που συζήτησαν και τα βαριά λόγια που αντάλλαξαν.

Αμερικανικές εκλογές: Όλα όσα έγιναν στο debate Τραμπ και Μπάιντεν - Ο «χαζός» και ο «χειρότερος»

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης (30/09) -ώρα Ελλάδος- το πρώτο και επεισοδιακό debate ανάμεσα στους Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για την πρώτη τηλεμαχία στην ιστορία των ΗΠΑ που έλαβε χώρα εν μέσω πανδημίας. Στο debate τηρήθηκαν οι κανόνες της κοινωνικής απόστασης και της χρήσης μέσων ατομικής προστασίας, οι δύο υποψήφιοι δεν αντάλλαξαν χειραψία, ενώ οι σύζυγοί τους, στο ακροατήριο, φορούν μάσκες με το κοινό να αποτελείται από μόλις μερικές δεκάδες θεατές.

Το debate Τραμπ και Μπάιντεν
Το debate Τραμπ και Μπάιντεν OLIVIER DOULIERY/POOL VI AP

Στο μιάμισης ώρας debate, που πραγματοποιήθηκε στο Κλίβελαντ του Οχάιο, οι δύο υποψήφιοι κλήθηκαν να τοποθετηθούν σε ζητήματα γύρω από έξι θεματικές, καθεμία από τις οποίες άνοιξε ο συντονιστής με μία ερώτηση. Η συζήτηση για κάθε θεματική είχε διάρκεια 15 λεπτών. Οι υποψήφιοι είχαν από δύο λεπτά για να απαντήσουν στις ερωτήσεις, ενώ στον χρόνο που απέμενε σε κάθε θεματική, ο συντονιστής επρόκειτο να διευκολύνει τη συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων. Συντονιστής στη σημερινή τηλεμαχία ήταν ο δημοσιογράφος Κρις Γουάλας, του Fox News.

Οι θεματικές του debate

Οι θεματικές στις οποίες κλήθηκαν να τοποθετηθούν Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν τα ξημερώματα της Τετάρτης είναι: "Τα πεπραγμένα Τραμπ και Μπάιντεν", "Το ανώτατο δικαστήριο", Η Πανδημία", "Η Οικονομία", "Φυλετικοί διαχωρισμοί και βία στις πόλεις", "Η ακεραιότητα των εκλογών".

Τριανταπέντε ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, με δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς να παρακολουθούν, οι δύο υποψήφιοι συγκρούστηκαν για μια σειρά από ζητήματα, όπως ο αμφιλεγόμενος διορισμός μιας συντηρητικής δικαστίνας στο Ανώτατο Δικαστήριο που πρότεινε ο Τραμπ, με τον Μπάιντεν να κατηγορεί τον πρόεδρο ότι βάλθηκε μεταξύ άλλων να κατεδαφίσει τον νόμο Affordable Care Act, πιο γνωστό ως Obamacare.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, στο πρώτο debate με τον Ντόναλντ Τραμπ
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, στο πρώτο debate με τον Ντόναλντ Τραμπ AP

Οι δύο εβδομηντάρηδες αντάλλαξαν πυρά και για την πανδημία. «Δεν θα μπορούσατε ποτέ να κάνετε τη δουλειά που έχουμε κάνει εμείς, δεν το έχετε μέσα σας», πέταξε ο Τραμπ, «ξέρω πώς να κάνω αυτό που πρέπει να γίνει» ενώ ο ένοικος του Λευκού Οίκου «δεν έχει κανένα σχέδιο», αντέτεινε ο Μπάιντεν.

Πριν από το debate, ο Δημοκρατικός υποψήφιος έδωσε στη δημοσιότητα τη φορολογική του δήλωση για το 2019, χειρονομία που έμοιαζε περισσότερο με ντιρέκτ εναντίον του προέδρου, που βρίσκεται αντιμέτωπος με αποκαλύψεις για τα φορολογικά και τα χρέη του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο πρώτο debate, απέναντι στον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο πρώτο debate, απέναντι στον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν AP

Ειρωνείες, εντάσεις και βαριά λόγια

«Όλος ο κόσμος ξέρει ότι είναι ψεύτης», «δεν υπάρχει ίχνος ευφυίας πάνω σου»: Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ αντάλλαξαν σκληρά λόγια στο πρώτο τους τηλεοπτικό ντιμπέιτ ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «ψεύτη» τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, ενώ ξέσπασε όταν ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε να τον διακόπτει, πράγμα που ο μεγιστάνας συνηθίζει να κάνει στις δημόσιες εμφανίσεις του, παρά τις επανειλημμένες παροτρύνσεις του συντονιστή να αφήσει τον αντίπαλό του να εκφραστεί: «Θα το βουλώσεις επιτέλους, άνθρωπέ μου;».

Αντικρούοντας κατηγορίες του Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε «σοσιαλιστικό» το σχέδιο των Δημοκρατικών για την υγειονομική περίθαλψη στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν αντέτεινε πως «όλος ο κόσμος ξέρει πως όσα είπε ο Αμερικανός πρόεδρος ως εδώ είναι απλούστατα όλα ψέματα. Αλλά δεν ήρθα εδώ για να σας δείξω τα ψέματά του. Το ξέρει όλος ο κόσμος ότι είναι ψεύτης».

«Ο άνθρωπος δεν ξέρει για ποιο πράγμα μιλάει», συνέχισε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο πρώτο debate, απέναντι στον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο πρώτο debate, απέναντι στον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν AP

Το κλίμα ήταν ηλεκτρισμένο ήδη πριν από το debate και οι τόνοι ανέβηκαν επανειλημμένα, με τον ένα υποψήφιο να μιλάει συχνά πάνω στον άλλο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος καταφέρθηκε επίσης επί προσωπικού εναντίον του Μπάιντεν, κατηγορώντας τον κεντρώο πολιτικό πως είναι «μαριονέτα της ριζοσπαστικής αριστεράς» που επιμένει να βλέπει μέσα στο Δημοκρατικό κόμμα.

«Η ριζοσπαστική αριστερά σε χειραγωγεί σαν μαριονέτα», είπε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε ότι ο Μπάιντεν θα αποδεικνυόταν αδύναμος μπροστά στην εγκληματικότητα και τη βία εάν εκλεγόταν στον Λευκό Οίκο.

«Δεν θες να πεις τίποτα για τον νόμο και την τάξη», επέμεινε απευθυνόμενος στον πρώην αντιπρόεδρο, ο οποίος ανήκει στην κεντρώα πτέρυγα του Δημοκρατικού κόμματος επί δεκαετίες.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, στο πρώτο debate με τον Ντόναλντ Τραμπ
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, στο πρώτο debate με τον Ντόναλντ Τραμπ AP

«Είσαι ο χειρότερος πρόεδρος που είχε ποτέ η Αμερική»

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν είπε στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι «τα έκανε θάλασσα» κατά τη διάρκεια της θητείας του.

«Είσαι ο χειρότερος πρόεδρος που είχε ποτέ η Αμερική, έλα τώρα», είπε ο Μπάιντεν, εμφανώς απηυδισμένος διότι ο μεγιστάνας τον διέκοπτε συνεχώς.

«Τα έκανε θάλασσα», είπε μερικά λεπτά αργότερα ο πρώην αντιπρόεδρος, αναφερόμενος στην αμερικανική οικονομία και ειδικότερα στη βιομηχανία. Κατηγόρησε τον Τραμπ πως δεν έκλεισε καλές συμφωνίες για το εμπόριο, μολονότι υποσχόταν ότι θα «διόρθωνε» τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με άλλα κράτη στην προεκλογική του εκστρατεία το 2016. «Έκανε ελάχιστα», επέμεινε ο Μπάιντεν.

«Καρφιά» Τραμπ για τον γιο του Μπάιντεν

Μια από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Τζο Μπάιντεν αφορούσε ότι ο γιος του είχε αναλάβει θέση στο διοικητικό συμβούλιο ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου, με τη συζήτηση να εκτραχύνεται πολύ γρήγορα και τους δύο άνδρες να κατηγορούν ο ένας τον άλλο για νεποτισμό και αδιαφάνεια.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στο ότι ο Χάντερ Μπάιντεν, ο γιος του άλλοτε αντιπροέδρου του Μπαράκ Ομπάμα, υπήρξε μέλος του ΔΣ της Μπουρίσμα, ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου, κάτι που χαρακτήρισε τεκμήριο διαφθοράς.

«Δεν είναι αλήθεια αυτό», απάντησε ο Μπάιντεν, «ο γιος μου δεν έκανε τίποτα κακό» στην εταιρεία αυτή, πρόσθεσε προτού αντεπιτεθεί στον Τραμπ διότι μέλη της οικογένειάς του ανέλαβαν ρόλους στον Λευκό Οίκο.

Οι δύο υποψήφιοι διέκοψαν επανειλημμένα ο ένας τον άλλο, αναγκάζοντας εντέλει τον συντονιστή να επέμβει ανεβάζοντας πολύ τον τόνο της φωνής του.

«Είναι το κανίς του Πούτιν»

Ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικάνο αρχηγό του κράτους πως είναι «το κανίς» του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Είναι το κανίς του Πούτιν. Αρνείται να πει το παραμικρό για τα πριμ που δίνονταν προκειμένου να σκοτώνονται αμερικανοί στρατιώτες», υποστήριξε ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ, που επικαλέστηκαν πηγές προσκείμενες στις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας και κυβερνητικούς αξιωματούχους, πράκτορες της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών προσέφεραν χρήματα σε μαχητές «προσκείμενους στους Ταλιμπάν» για να σκοτώνουν Αμερικανούς στρατιωτικούς στο Αφγανιστάν.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας, όπως κατόπιν και οι αφγανοί ισλαμιστές αντάρτες, διέψευσαν κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα αυτά.

Τραμπ: Υπόνοιες για νοθεία στις εκλογές

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ ενδέχεται να μη γίνει γνωστό παρά μόνο αφού περάσουν «μήνες», εξαιτίας των επιστολικών ψήφων, υποστήριξε στη συνέχεια ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Θα γίνει νοθεία, εκλογικές «απάτες που δεν έχετε ξαναδεί ποτέ», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος διατείνεται εδώ κι εβδομάδες, χωρίς να παρουσιάζει κανένα στοιχείο που να το τεκμηριώνει, ότι οι επιστολικές ψήφοι ενδέχεται να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα.

«Μπορεί να μην ξέρουμε» το αποτέλεσμα προτού «περάσουν μήνες», επέμεινε.

Στη συνέχεια, παρότι ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα της αναμέτρησης, ακόμη και στην περίπτωση που ηττηθεί, ο ένοικος του Λευκού Οίκου απέφυγε να πράξει το ίδιο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο πρώτο debate, απέναντι στον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο πρώτο debate, απέναντι στον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν AP

«Πράσινες» υποσχέσεις από τον Μπάιντεν

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν, δήλωσε κατά τη διάρκεια του debate ότι εάν κερδίσει την 3η Νοεμβρίου, θα επανεντάξει τη χώρα στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

«Θα επανενταχθούμε στη συμφωνία του Παρισιού», εξήγγειλε ο Μπάιντεν, παρουσιάζοντας παράλληλα διαστάσεις του σχεδίου του για την οικοδόμηση κτιρίων φιλικότερων προς το περιβάλλον και τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το σχέδιο αυτό «όχι μόνο δεν θα κοστίσει σε κόσμο τη δουλειά του, αλλά θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας», διαβεβαίωσε υποσχόμενος «νέες υποδομές» που θα είναι «πράσινες».

Ο Μπάιντεν είπε πως οι ΗΠΑ έχουν «σοβαρό πρόβλημα» εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αναφέροντας στις πλημμύρες, τις πυρκαγιές και άλλα προβλήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Democratic presidential candidate former Vice President Joe Biden gestures while speaking during the first presidential debate Tuesday, Sept. 29, 2020, at Case Western University and Cleveland Clinic, in Cleveland, Ohio. (AP Photo/Patrick Semansky)
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, στο πρώτο debate με τον Ντόναλντ Τραμπ AP

Αν και ο αντίκτυπος των debate αποδεικνύεται συχνά περιορισμένος, οι εκπομπές αυτές είναι ενίοτε κομβικές για τις προεκλογικές εκστρατείες — αυτή ακριβώς ήταν η περίπτωση στην πρώτη τέτοια τηλεμαχία, που οργανώθηκε πριν από 60 χρόνια στο Σικάγο, ανάμεσα στον Τζον Φ. Κένεντι και στον Ρίτσαρντ Νίξον.

Η ομάδα του Τραμπ ελπίζει πως ο Μπάιντεν θα διαπράξει κάποια γκάφα, κάτι που του συμβαίνει, ώστε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος να μπορέσει να αρχίσει να ανακτά έδαφος, να κλείσει την ψαλίδα της διαφοράς ανάμεσά τους στις δημοσκοπήσεις.

Προβλέπονται άλλα δύο debate των υποψηφίων για την προεδρία, την 15η και την 22η Οκτωβρίου, στο Μαϊάμι (Φλόριντα) και στο Νάσβιλ (Τενεσί).

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος αντιπρόεδρος, ο Μάικ Πενς, θα αναμετρηθεί σε χωριστή τηλεμαχία με τη συνυποψήφια του Μπάιντεν, τη γερουσιάστρια και πρώην εισαγγελέα Κάμαλα Χάρις, την 7η Οκτωβρίου, στο Σολτ Λέικ Σίτι (Γιούτα).

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο πρώτο debate, απέναντι στον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο πρώτο debate, απέναντι στον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν AP

100 εκ. τηλεθεατές

Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα υπολόγισαν, πριν από τη διεξαγωγή του debate, ότι θα το παρακολουθούσαν 100 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Το CBS και άλλα δίκτυα μετέδωσαν την εκτίμηση στα βραδινά δελτία ειδήσεών τους, λίγες ώρες πριν από την πρώτη τηλεμαχία των δύο υποψηφίων.

Το 2016, περίπου 84 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίστηκε πως παρακολούθησαν την πρώτη αναμέτρηση του Τραμπ με την τότε υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία, την πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με τη Nielsen.

Το 2012, το πρώτο ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία (του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα και του Ρεπουμπλικάνου Μιτ Ρόμνι) είχαν παρακολουθήσει 67 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν στο πρώτο debate για την αμερικανική προεδρία
Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν στο πρώτο debate για την αμερικανική προεδρία AP

Ειρωνικό tweet Μπάιντεν πριν το debate

Αντιδρώντας με γερή δόση ειρωνείας στις κατηγορίες του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πως θα έβαζε ακουστικό προκειμένου να δέχεται οδηγίες από την ομάδα του για το τι θα έλεγε στο debate τους ή ότι θα έπαιρνε φάρμακα για να έχει βελτιωμένη απόδοση, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν, ανήρτησε στο Twitter μια φωτογραφία που απεικόνιζε ένα ζευγάρι ακουστικά για iPhone κι ένα κύπελλο με παγωτό.

«Είναι η βραδιά του debate, οπότε ετοίμασα το ακουστικό μου και το σκεύασμα βελτίωσης των επιδόσεών μου», αυτοσαρκάστηκε ο 77χρονος Μπάιντεν, λάτρης του παγωτού.

Ο Τραμπ δεν σταματά να επιτίθεται στον Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντάς τον ξεμωραμένο κι ακατάλληλο για να αναλάβει την προεδρία, κάτι που οι Δημοκρατικοί αντιμετωπίζουν γενικά με αδιαφορία ή αντιτείνοντας πως πρόκειται απλά για μια προσπάθεια του θυελλώδη μεγιστάνα να συκοφαντήσει τον αντίπαλό του με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη.

Οργανώσεις που υποστηρίζουν τον Μπάιντεν, χωρίς να συνδέονται επίσημα με την εκστρατεία του, έχουν από τη δική τους πλευρά κατηγορήσει τον 74χρονο Τραμπ ότι εκείνος δεν διαθέτει τα απαιτούμενα διανοητικά προσόντα για να κυβερνά τη χώρα και ότι αποφεύγει να ξεκαθαρίσει ποια είναι η κατάσταση της υγείας του.

Πηγή: News247.gr