Αλεξέι Ναβάλνι: Εξιτήριο από το νοσοκομείο ο πολιτικός αντίπαλος του Πούτιν, που είχε δηλητηριαστεί

Εξιτήριο από το νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν στο Βερολίνο, έλαβε ο Ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι. Ο αντίπαλος του Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλητηριαστεί σε δωμάτιο ξενοδοχείου και είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο στο Ομσκ της Σιβηρίας, όπου παρέμεινε για λίγες ημέρες φρουρούμενος κι ενώ βρισκόταν σε κώμα.

Αλεξέι Ναβάλνι: Εξιτήριο από το νοσοκομείο ο πολιτικός αντίπαλος του Πούτιν, που είχε δηλητηριαστεί

Λίγες ημέρες αργότερα μεταφέρθηκε στη Γερμανία, όπου παραμένει ακόμα. Την Τετάρτη, το Νοσοκομείο Charite ανακοίνωσε ότι «η κατάσταση του ασθενούς έχει βελτιωθεί επαρκώς ώστε να μπορεί να πάρει πάρει εξιτήριο και να μην χρειάζεται εντατική θεραπεία». Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι «με βάση την πρόοδο και την τρέχουσα κατάσταση του ασθενούς, οι θεράποντες γιατροί εκτιμούν ότι είναι δυνατή η πλήρης ανάρρωση. Ωστόσο, παραμένει πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της σοβαρής δηλητηρίασης».

Το Βερολίνο από την πλευρά του αναφέρει ότι τα τεστ που έγιναν στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Σουηδία απέδειξαν ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με έναν νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ. Ήδη πολλές δυτικές χώρες έχουν ζητήσει εξηγήσεις από τη Ρωσία.

Η Μόσχα απάντησε ότι δεν έχει περιέλθει σε γνώση της κάποιο αποδεικτικό υλικό για την κατηγορία της δηλητηρίασης του Ναβάλνι και –ως εκ τούτου- έχει αρνηθεί να ξεκινήσει έρευνα. Το Κρεμλίνο δε έχει αρνηθεί κάθε πιθανή συμμετοχή.

«Θέλω πίσω τα ρούχα μου»

Υπενθυμίζεται ότι προ δύο ημερών ο Αλεξέι Ναβάλνι -σε ανάρτηση του στο δικό του μπλογκ- είχε ζητήσει να του επιστραφούν τα ρούχα που φορούσε στις 20 Αυγούστου όταν διακομίστηκε στο νοσοκομείο του Όμσκ, καθώς θεωρεί ότι μπορούν να συνιστούν σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο, ενώ εκφράζει τη δυσαρέσκεια του για το ότι δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τη δηλητηρίαση του.

«Πριν δώσουν την άδεια για να με μεταφέρουν στη Γερμανία, μου έβγαλαν όλα τα ρούχα και με έστειλαν γυμνό. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ότι στο σώμα μου βρέθηκε Novichok και η μόλυνση λόγω επαφών είναι αρκετά πιθανή, τα ρούχα μου είναι ένα σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο», γράφει ο Ναβάλνι και απαιτεί «να πακετάρουν προσεκτικά τα ρούχα μου σε συσκευασία σελοφάν και να μου τα επιστρέψουν»

Ο Ναβάλνι για πρώτη φορά γράφει ο ίδιος ότι «προσπάθησαν να τον σκοτώσουν με δηλητηριώδη ουσία που χρησιμοποιεί ο στρατός». Παράλληλα επισείει την προσοχή στο γεγονός ότι έχει λήξει η προθεσμία διενέργειας «προανακριτικής διαδικασίας» όσον αφορά στην υπόθεση του, καθώς έχουν περάσει από την ημέρα της δηλητηρίασης του ήδη 30 ημέρες.

Επισημαίνει ότι δύο ανεξάρτητα εργαστήρια στη Γαλλία και τη Σουηδία, καθώς και το γερμανικό ειδικό εργαστήριο του γερμανικού στρατού, επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του Novichok στον οργανισμό του. «Ωστόσο στη ρωσική πολιτική και νομική πραγματικότητα αυτό δεν υπάρχει. Στην Ρωσία δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, αλλά υπάρχει “προανακριτική διαδικασία” για την εισαγωγή μου στο νοσοκομείο. Δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν έπεσα σε κώμα όταν ήμουν στο αεροπλάνο, αλλά ότι γλίστρησα στο σουπερμάρκετ και έσπασα το πόδι μου» γράφει ο Ναβάλνι.

Πηγή: Reuters

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας