Κυκλώνας «Ιανός»: Νεκρός ο αγνοούμενος στην Καστανιά - Ανυπολόγιστες οι ζημιές (vid)

Θύματα και τεράστιες είναι οι καταστροφές άφησε πίσω του ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» σε Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο, Καρδίτσα, Φάρσαλα, αλλά και Κρήτη.

Κυκλώνας «Ιανός»: Νεκρός ο αγνοούμενος στην Καστανιά - Ανυπολόγιστες οι ζημιές (vid)

Λίγο πριν από τις 10 το πρωί άνδρες της ΕΜΑΚ εντόπισαν νεκρό στα χαλάσματα του σπιτιού του τον αγνοούμενο 62χρονο άνδρα στην Καστανιά Καρδίτσας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε τρεις. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες εντοπισμού της 43χρονης στο Μουζάκι Ο κρατικός μηχανισμός επικεντρώνεται σήμερα στην αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών από το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα.

(EUROKINISSI

Τα ξημερώματα εκκενώθηκε προληπτικά το χωριό Καλογριανά Καρδίτσας που πλημμύρισε από το ποτάμι Πάμισος, ενώ σε εξέλιξη είναι επιχείρηση απεγκλωβισμού δύο βοσκών στο Μακρυχώρι.

Τεράστιες είναι οι καταστροφές, κυρίως στον νομό Καρδίτσας, όπου μετέβη κυβερνητικό κλιμάκιο. Υπολογίζεται ότι 5.000 σπίτια στην πρωτεύουσα και 15 χωριά έχουν υποστεί ζημιές, καθώς επίσης το οδικό και ηλεκτρικό δίκτυο, η υδροδότηση, υποδομές, οι καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο. Αποκομμένη και χωρίς ρεύμα είναι σχεδόν ολόκληρη η ανατολική Αργιθέα. Πολύ μεγάλες είναι επίσης οι ζημιές σε Φάρσαλα, Φθιώτιδα, Κεφαλoνιά, Ζάκυνθο, Ιθάκη και Λευκάδα.

Οι εικόνες στην Άσσο της Κεφαλονιάς, αποτυπώνουν την απόλυτη καταστροφή. Στην ΕΡΤ μίλησε η κα Αν. Χρυσάφη ιδιοκτήτρια εστιατορίου στην Άσσο για την κατάσταση που επικρατεί στο χωριό. Πέτρες και μπάζα έχουν κατέβει από τα βουνά και έχει θαφτεί όλο το χωριό. Έχουν καταστραφεί σπίτια, καταστήματα, 40-50 αυτοκίνητα έχουν θαφτεί στην κυριολεξία. Τρεις ημέρες είναι χωρίς νερό και ρεύμα και εθελοντές τους φέρνουν τρόφιμα και νερό. Ευτυχώς κανένας δεν έχει πάθει κάτι.

«Είναι ώρα για πολύ σκληρή δουλειά και λίγα λόγια», δήλωσε από την Κεφαλονιά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος σήμερα επισκέπτεται την Ιθάκη και την Ζάκυνθο.

πηγή: ert.gr