Κυκλώνας «Ιανός»: Νεκρή στα Φάρσαλα - Εγκλωβισμένοι στους Σοφάδες - Καταστροφές σε όλη τη χώρα

Θύματα και ζημιές αφήνει πίσω του ο Μεσογειακός Κυκλώνας «Ιανός»: Μία γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή από σπίτι στον οικισμό Βασιλί στα Φάρσαλα Θεσσαλίας. Μεγάλη επιχείρηση της πυροσβεστικής για απεγκλωβισμό οικογένειας με τρίχρονο παιδί στους Σοφάδες. Δύο αγνοούμενοι στο Μουζάκι.

Κυκλώνας «Ιανός»: Νεκρή στα Φάρσαλα - Εγκλωβισμένοι στους Σοφάδες - Καταστροφές σε όλη τη χώρα

Σε "θρίλερ" εξελίχθηκε η βραδιά για τις δυνάμεις της πυροσβεστικής από το σαρωτικό πέρασμα του "Ιανού" που έχει προκαλέσει σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας, με την Καρδίτσα να έχει μετατραπεί σε λίμνη, προκαλώντας εκατοντάδες εγκλωβισμούς. Δυστυχώς δεν αποφεύχθηκαν και τα χειρότερα, με μία γυναίκα να ανασύρεται νεκρή από τον οικισμό Βασιλί στα Φάρσαλα και μία οικογένεια με ένα τρίχρονο παιδί να εγκλωβίζεται στους Σοφάδες.

Ο χάρτης με την πορεία του Ιανού

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 619 απεγκλωβισμοί και διασώσεις από την πυροσβεστική, η οποία στη διάρκεια της βραδιάς δέχτηκε 2450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων σε νότιο Ιόνιο, Δυτική Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία.

"Θρίλερ" με οικογένεια στους Σοφάδες

Τις τελευταίες ώρες πραγματοποιείται επιχείρηση απεγκλωβισμού οικογένειας και ενός παιδιού τριών ετών σε ποιμνιοστάσιο στους Σοφάδες Καρδίτσας. Όπως μετέφερε ο Δήμαρχος Σοφάδων Θάνος Σκάρλος, η πρόσβαση στο σημείο είναι δύσκολη, ενώ η πυροσβεστική επικοινωνεί με την οικογένεια και προσπαθεί να την καθησυχάσει: Έχουμε απεγκλωβίσει όλους τους άλλους, αλλά δεν μπορούμε να πλησιάσουμε την ο οικογένεια με το μικρό παιδί. Είμαστε σε επικοινωνία με το ζευγάρι και προσπαθούμε να τους καθησυχάσουμε γιατί το νερό δεν ανεβαίνει άλλο. Τώρα, όμως, άρχισε να βρέχει πάλι. Το νερό έχει φτάσει ψηλά μέσα στο ποιμνιοστάσιο. Έχει σταματήσει να ανεβαίνει η στάθμη του νερού, αλλά δεν ξέρω τώρα που βρέχει αν θα ξανανέβει", είπε ο Δήμαρχος Σοφάδων, Θάνος Σκάρλος.

Δύο αγνοούμενοι στο Μουζάκι

Παράλληλα, δύο αγνοούμενοι υπάρχουν και στο Μουζάκι, όπου έχουν εκκενωθεί και τρία χωριά. Συγκεκριμένα, οδηγός οχήματος η οποία δεν ακολούθησε τις σημάνεις των αρχών επιχείρησε να περάσει στον περιφερειακό δρόμο και παρασύρθηκε από τα νερά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει και δεύτερος αγνοούμενος.

Η ανακοίνωση της πυροσβεστικής:

• Στο νότιο Ιόνιο (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 750 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 198 κοπές δέντρων, και 35 αφαιρέσεις αντικειμένων.

• Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 63 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 24 αντλήσεις και 39 κοπές δέντρων.

Ιανός: Η χώρα στη δίνη του κυκλώνα: Νεκρή στα Φάρσαλα - Εγκλωβισμένη οικογένεια στους Σοφάδες

• Στην Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λειανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 230 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 76 διασώσεις, 91 αντλήσεις και 2 κοπές δέντρων.

• Στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσο και Σοφάδες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 630 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 450 διασώσεις, 120 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.

- Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης τριών (3) ατόμων στην περιοχή του Αλμυρού Βόλου όπου είχαν εγκλωβιστεί σε ορμητικό χείμαρρο. Για την αντιμετώπιση του συμβάντος επιχείρησαν 18 πυροσβέστες με ειδικό εξοπλισμό διάσωσης ορμητικών νερών, 1 ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα και 1 διασωστική λέμβος.

Οι Πυροσβεστικές δυνάμεις σε συνεργασία με όλους τους φορείς αντιμετώπισης καταστροφών παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα για αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

πηγή: news247.gr

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας