Αγωγή στη Facebook μελετούν στις ΗΠΑ - Εμπλέκονται Instagram, WhatsApp

Οι Ομοσπονδιακές Αρχές των ΗΠΑ σκέπτονται να καταθέσουν αγωγή στην εταιρεία του Facebook για το κίνητρο εξαγορών εταιρειών ανταγωνισμού προς αυτό. Πώς εμπλέκονται Ιnstagram, WhatsApp

 Αγωγή στη Facebook μελετούν στις ΗΠΑ - Εμπλέκονται Instagram, WhatsApp

Σε μπλεξίματα φαίνεται πως μπαίνει το Facebook, καθώς οι Ομοσπονδιακές Αρχές των ΗΠΑ σκέπτονται να καταθέσουν αγωγή στην εταιρεία που το διαχειρίζεται. Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, έχει ξεκινήσει έρευνα εδώ και ένα χρόνο η οποία αφορά θέματα ανταγωνισμού και τυχόν μονοπωλιακής τακτικής.

Τον Ιούλιο του 2019, η ομοσπονδιακή επιτροπή εμπορίου ξεκίνησε έρευνα για τις δραστηριότητες της εταιρείας Facebook για τις εξαγορές εταιρειών, ώστε να εξακριβωθεί αν το κίνητρό της ήταν να αποκρούσει τον δυνητικό ανταγωνισμό από αυτές. Υπό το πρίσμα αυτό είχε συζητήσεις με τους δημιουργούς επιχειρήσεων, που είχαν εξαγοραστεί από τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, τον ιδρυτή της Facebook.

Ένα χρόνο μετά, τον Ιούλιο του 2020 οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγάλων τεχνολογικών ομίλων των ΗΠΑ, όπως ο Τζεφ Μπέζος της Amazon κατέθεσαν ενώπιον του Κογκρέσου. Τα μέλη του σώματος εξέτασαν εξονυχιστικά τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, τον Τζεφ Μπέζος, τον Σαντάρ Πιτσάι της Google και τον Τιμ Κουκ της Apple. Ειδικά στην περίπτωση Ζούκερμπεργκ, οι ερωτήσεις που του τέθηκαν, αφορούσαν μεταξύ άλλων και την απόκτηση του κοινωνικού δικτύου Instagram και της εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα WhatsApp, καθώς και δημοσιευμένων εγγράφων, που αποδείκνυαν πως ορισμένοι ανταγωνιστές του εξέφραζαν τον φόβο μήπως αφανιστούν από την αγορά, εάν δεν πουλήσουν την επιχείρησή τους στη Facebook.

Σε δημοσίευμα του Politico τον Αύγουστο επισημαίνεται ότι η ομοσπονδιακή επιτροπή εμπορίου είχε επίσης καλέσει για κατάθεση τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, κάτι το οποίο δεν είχε κάνει στο παρελθόν όταν ερευνούσε τα πεπραγμένα του για παραβίαση του απορρήτου των χρηστών. Τότε είχε επιβάλει στη Facebook πρόστιμο 5 δισ. δολαρίων.

Σήμερα, η επιτροπή θα μπορούσε να μελετήσει μία σειρά εναλλακτικών, όπως το να υποχρεώσει τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ να αποκαλύψει λεπτομερώς στοιχεία για παλαιές συγχωνεύσεις και εξαγορές, να θέσει περιορισμούς στον τρόπο που ασκεί τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ή να του επιβάλει πρόστιμο – πάντως, αρχικά, θα πρέπει να στηρίξει τα λεγόμενά της στο δικαστήριο ή να έλθει σε διακανονισμό με τη Facebook.

Πηγή: www.kathimerini