Έρχεται ο «Ιανός»: Πότε ο μεσογειακός κυκλώνας θα χτυπήσει την Αττική

Ως ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο που φέρει πολύ μεγάλα ύψη βροχής αλλά και ανέμους με μεγάλες ταχύτητες περιγράφεται από τους μετεωρολόγους ο μεσογειακός κυκλώνας

Έρχεται ο «Ιανός»: Πότε ο μεσογειακός κυκλώνας θα χτυπήσει την Αττική

Την Αθήνα αναμένεται να χτυπήσει ο κυκλώνας με την ονομασία «Ιανός», ωστόσο η δυτική Ελλάδα και η Πελοπόννησος θα βρεθούν στο επίκεντρο.

LIVE η πορεία της κακοκαιρίας «Ιανός»

Σύμφωνα με το έκτακτο της ΕΜΥ κακοκαιρία θα επικρατήσει στην κεντρική και νότια Ελλάδα από το απόγευμα, που θα ξεκινήσει από τα νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους.

Πιο αναλυτικά έντονα φαινόμενα προβλέπονται:

Την Πέμπτη (17-09-2020) από το απόγευμα, στο νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματά της.

Την Παρασκευή (18-09-2020) στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.

Το Σάββατο (19-09-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την ανατολική Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, ο «Ιανός» θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη ΒΔ Πελοπόννησο όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 18/09, ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια.

Πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο «Ιανός» θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των 10 μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό.

Ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέραχος Μαρουσάκης τόνισε ότι: «Η Αττική αναμένεται να επηρεαστεί από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου.

Το βράδυ της Παρασκευής θα έχουμε έντονες καταιγίδες στα δυτικά του νομού».