Νέο Μεξικό: Μαζικός θάνατος χιλιάδων πουλιών ανησυχεί τους βιολόγους

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι οι πληθυσμοί πουλιών της Βόρειας Αμερικής έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Νέο Μεξικό: Μαζικός θάνατος χιλιάδων πουλιών ανησυχεί τους βιολόγους

Η καθηγήτρια του Κρατικού Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού, Μάρθα Ντέσμοντ, δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ότι τα αίτια πίσω από τους μαζικούς θανάτους είναι ένα μυστήριο, αλλά θα μπορούσαν να συνδεθούν με τον καπνό από πυρκαγιές ή τον πρόσφατο κρύο καιρό. Ο αριθμός των πουλιών που έχουν πεθάνει μπορεί τώρα να είναι και «εκατομμύρια», είπε.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι οι πληθυσμοί πουλιών της Βόρειας Αμερικής έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οι βιολόγοι ζήτησαν από τους ανθρώπους να αναφέρουν παρατηρήσεις νεκρών πουλιών για περαιτέρω έρευνα. Ορισμένα πουλιά, όπως τα χελιδόνια, φέρονται να είχαν εμφανίσει παράξενη συμπεριφορά πριν από το θάνατό τους, σύμφωνα με μάρτυρες.

«Είναι καταστροφικό. Δεν νομίζω ότι έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο στη ζωή μου», δήλωσε η Ντέσμοντ, που εργάζεται στο τμήμα άγριων ζώων και οικολογίας του πανεπιστημίου.

Γειτονικές νοτιοδυτικές πολιτείες όπως το Κολοράντο, η Αριζόνα και το Τέξας έχουν επίσης αναφέρει αυξημένο αριθμό θανάτων από πουλιά. Ο καπνός από πυρκαγιές πιστεύεται ότι επηρέασε τους πνεύμονες των πτηνών ή τα ανάγκασε να αλλάξουν μεταναστευτικές οδούς. Τα πρόσφατα χιόνια στο Κολοράντο θα μπορούσαν επίσης να είναι αιτία, δήλωσε η καθηγήτρια, προσθέτοντας ότι περισσότερα θα είναι γνωστά αφότου ολοκληρωθεί η μελέτη των νεκρών πουλιών.

Εν τω μεταξύ, η Υπηρεσία Δασών των ΗΠΑ στο Εθνικό Δάσος της Σάντα Φε ζήτησε δημόσια βοήθεια. Σε ένα tweet την Παρασκευή, το πρακτορείο έγραψε ότι η ανεξήγητη θνησιμότητα των πτηνών ανησυχεί τους βιολόγους και ζήτησε από τους ανθρώπους να συλλέξουν τα πουλιά που βρίσκουν.

Unexplained songbird mortality has wildlife biologists in NM very concerned. We are hoping Citizen Science can help --...

Posted by U.S. Forest Service-Santa Fe National Forest on Friday, 11 September 2020

Πηγή: www.lifo.gr