Ραγδαία επιδείνωση του καιρού - Ο «Ιανός» και ο Μεσογειακός Κυκλώνας στην Ελλάδα (vids)
Αλλάζει και χαλάει ο καιρός στην Αττική και σε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα εξαιτίας επιδείνωσης που έρχεται τις επόμενες ώρες, ενώ ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρεται στον Μεσογειακό Κυκλώνα.
Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν και τι λέει ο Γιάννης Καλλιάνος. Τρεις μέρες αναμένεται να μας ταλαιπωρήσει ο «Ιανός» όπως ονομάστηκε η πρώτη κακοκαιρία του φθινοπώρου.
Ραγδαία μεταβολή του καιρού έρχεται τις επόμενες ώρες και μέρες στην Αττική και ολόκληρη την Ελλάδα αλάει ο καιρός στην Αττική και σε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα εξαιτίας επιδείνωσης που έρχεται τις επόμενες ώρες, ενώ ο Κλέαρχος Μαρουσακάκης αναφέρεται στον Μεσογειακό Κυκλώνα. Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν, τι προβλέπει ο Γιάννης Καλλιάνος. Τρεις μέρες αναμένεται να μας ταλαιπωρήσει ο «Ιανός» όπως ονομάστηκε η πρώτη κακοκαιρία του φθινοπώρου.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Ο καιρός χαλάει απότομα και όχι μόνο έρχονται βροχές αλλά και θυελλώδεις άνεμοι, που θα φτάσουν ακόμη και τα 10 μποφόρ.
Η ΕΜΥ προβλέπει πως όλο το 24ωρο την Παρασκευή (18.09.2020) οι άνεμοι θα είναι τόσο ισχυροί που θα φτάσουν ακόμη και τα 10 μποφόρ. Ο καιρός θα χαλάσει από αύριο και μέχρι την Κυριακή.
Το βαρομετρικό χαμηλό που θα περάσει από τη χώρα μας θα δημιουργήσει απότομες αλλαγές της διεύθυνσης των ανέμων.
Η επιδείνωση του καιρού θα είναι ιδιαίτερα έντονη στην Αττική όπως εκτίμησε ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.
«Η Αττική θα βρεθεί στο επίκεντρο των καταιγίδων από το ξημέρωμα της Παρασκευής μέχρι κατά διαστήματα και τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου», προέβλεψε ο Γιάννης Καλλιάνος σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο Fecebook.
Έκρινε δε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο και για τοπικές χαλαζοπτώσεις.
«Πέρα από την Αττική, θα επηρεαστούν με πολύ δυνατά φαινόμενα το Ιόνιο, η Πελοπόννησος, η υπόλοιπη Στερεά, η Εύβοια, οι Κυκλάδες και προς το τελείωμα της κακοκαιρίας (την Κυριακή) η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Προσοχή στους σφοδρούς ανέμους που θα προκαλέσουν προβλήματα στο Ιόνιο και τα δυτικά παράκτια ηπειρωτικά τμήματα», σημειώνει ο Γιάννης Καλλιάνος.
Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης που πρώτος μίλησε για Μεσογειακό Κυκλώνα τονίζει: «Προς επιβεβαίωση των αρχικών μας εκτιμήσεων παρά τις αμφισβητήσεις ορισμένων φαίνεται να οδηγούμαστε με τα περισσότερα πλέον αν όχι όλα προγνωστικά μοντέλα καιρού να παρουσιάζουν αυτά που τα δικά μας προγνωστικά συστήματα έδειχναν από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας οπότε και θεώρησα σκόπιμο να ενημερώσω μέσα από το προσωπικό μου προφίλ.
Έτσι λοιπόν το οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό κοντά στον κόλπο της Σύρτης που στροβιλίζεται εδώ και αρκετές ημέρες γύρω από τον εαυτό του μη μπορώντας να "ξεκολλήσει" από την αυτή περιοχή λόγω του εκτεταμένου αντικυκλώνα που κάλύπτει την κεντρική Ευρώπη, αρχίζει σιγά σιγά να κινείται προς τα ανατολικά βορειοανατολικά συνεχίζοντας να αλληλεπιδρά με θερμές θάλασσες που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να αντλεί ενέργεια και υγρασία γεγονός που θα αυξήσει τον στροβιλισμό του βαθαίνοντας αρκετά και απότωμα με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες τις αμέσως επόμενες ώρες να οδηγηθεί σε Μεσογειακό κυκλώνα λαμβάνοντας τροπικά χαρακτηριστικά.
Στο πρώτο επισυναπτόμενο βίντεο αποτυπώνεται η πορεία αυτού του συστήματος κακοκαιρίας σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες του Μετεωρολογικού δορυφόρου meteosat στο υπέρυθρο φάσμα. Οι χρωματισμένες περιοχές μας δείχνουν τις περιοχές με την εντονότερη αστάθεια κοντά στο κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού.
Προσπαθώντας να εκτιμήσουμε την εξέλιξη σε ότι αφορά την τροχιά του Μεσογειακού κυκλώνα και όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε στο δεύτερο επισυναπτόμενο βίντεο το "μάτι" του κυκλώνα (περιοχή νηνεμίας ενώ γύρω από αυτή επικρατούν συνθήκες θύελλας) φαίνεται να διαγράφει μια τροχιά προς τα βορειοανατολικά προσπαθώντας να μείνει πάνω από την ζεστή θάλασσα ώστε να κρατήσει τη δυναμική του, με άλλα λόγια να μείνει "ζωντανό"....
Έτσι λοιπόν γίνεται φανερό ότι το Ιόνιο και τα δυτικά παράλια της χώρας μας θα πληγούν από τα έντονα φαινόμενα.
Στο τρίτο επισυναπτόμενο βίντεο όπου παρατηρούμε πάλι το πεδίο του ανέμου σε καλύτερη ανάλυση, βλέπουμε ότι το μάτι του κυκλώνα όταν "πιάσει" ξηρά αρχίζει να διαλύεται. Επίσης φαίνεται να αλληλεπιδρά με την οροσειρά της Πίνδου κάνοντας ένα πισογύρισμα μέσα και πάλι στο Ιόνιο παίρνοντας ξανά ενέργεια σαν ένα καλά οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό πλέον.
Δεύτερο λοιπόν ισχυρό χτύπημα στα δυτικά και κίνηση νότια για να επηρεαστούν τα νότια παράλια της Πελοποννήσου και να αρχίσει να "σβήνει" πλέον προς την θάλασσα Κυθήρων και προς την Κρήτη.
Συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω με το τέταρτο επισυναπτόμενο βίντεο όπου αποτυπώνονται τα ύψη βροχής, μπορούμε να πούμε ότι από αύριο το μεσημέρι -απόγευμα και μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι έντονα και επικίνδυνα φαινόμενα θα πρέπει να περιμένουμε στο Ιόνιο, τα δυτικά, κεντρικά και νότια ηπειρωτικά.
Άρα λοιπόν στα νησιά του Ιονίου, στη δυτική Στερεά, τα παράλια της Ηπείρου ή και πιο εσωτερικά, τη δυτική, νότια και ανατολική Πελοπόννησο αλλά και σε κεντρικές ηπειρωτικές περιοχές χρειάζεται τεράστια
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!! Ανατολικότερα θα δυσκολευτεί αρκετά η κακοκαιρία να δημιουργήσει προβλήματα μιας και ο δυνατός βοριάς θα φρενάρει το όλο σύστημα. Αυτό βέβαια μπορεί και να αλλάξει μιας και η όλη αυτή περιοχή βρίσκεται πάνω στο όριο».