Νέα αυστηρά μέτρα για θέατρα, συναυλίες, γάμους, βαφτίσεις, λαϊκές, σινεμά, μέσα μεταφοράς (vid)

Αναστολή όλων των δημόσιων θεαμάτων, λειτουργίας κέντρων διασκέδασης, μαζικών συναθροίσεων αλλά και όριο 20 ατόμων σε γάμους και βαφτίσεις προτείνουν οι επιστήμονες.

Νέα αυστηρά μέτρα για θέατρα, συναυλίες, γάμους, βαφτίσεις, λαϊκές, σινεμά, μέσα μεταφοράς (vid)

Λευκή επιταγή προς την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, έδωσε χθες ο Πρωθυπουργός προκειμένου να εισηγηθούν σειρά μέτρων για την αναχαίτιση της επιδημίας κορονοϊού στη Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από μια πολύωρη συζήτηση, τα μέλη της επιτροπής μετάφεραν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων το οποίο περιέχει τα εξής:

  • Απαγόρευση όλων των δημόσιων θεαμάτων για διάστημα δύο εβδομάδων, όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, συγκεντρώσεις και λοιπές εκδηλώσεις
  • Κλείσιμο κέντρων διασκέδασης
  • Κλείσιμο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με μουσική
  • Λειτουργία μόνο των θερινών σινεμά
  • Κάλυψη του 50% του χώρου για λαϊκές αγορές
  • Ανώτατο όριο ατόμων σε γάμους και βαφτίσεις τα 20 άτομα
  • Κλιμακούμενο ωράριο σε ιδιωτικές εταιρείες ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφορές

Η απόφαση για το τι τελικά θα ισχύσει είναι απόλυτα πολιτική και φυσικά αφορά τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Σε σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται δε να προβεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κύριος Πέτσας, όμως θα υπάρχουν διευκρινίσεις από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης στο Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κυβέρνηση δεν θέλει να επιβάλλει την ευρεία χρήση μάσκας άμεσα, μέτρο το οποίο εξετάζει ως το πλέον αυστηρό. Την ίδια ώρα προέχει ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού στην πλέον "επικίνδυνη" περιοχή που είναι η Αττική. Ο περιορισμός των συναθροίσεων σε μία περίοδο που μόλις άνοιξαν τα σχολεία θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη παράμετρος.

Να σημειώσουμε ότι σχεδόν τα μισά από τα συνολικά νέα κρούσματα κατά τις πρώτες 2 εβδομάδες του Σεπτεμβρίου εντοπίστηκαν στην Αττική. Συνολικά το διάστημα αυτό είχαμε 3103 νέα κρούσματα, εκ των οποίων αν αφαιρέσουμε περίπου 285 εισαγόμενα διαπιστώνεται΄ότι πάνω από το 50% εντοπίστηκε στην Αττική, καθώς τα εν λόγω κρούσματα έφτασαν στα 1417.

Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο είναι και το γεγονός ότι από την αρχή της επιδημίας, έχουν σημειωθεί 310 θάνατοι. Οι 44 εξ αυτών δηλαδή περίπου ο ένας στους 7 σημειώθηκε μέσα σε αυτές τις 14 πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου. Βέβαια ένα μέρος αυτών εντοπίζεται στην Αττική, αλλά δείχνει μία τάση η οποία μπορεί να εξελιχθεί δραματικά, εάν τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται κατά 100 και πλέον σε ημερήσια βάση.

Με βάση τα συγκεκριμένα επιδημιολογικά στοιχεία, η Κυβέρνηση επιδιώκει να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα ώστε να μην βρεθεί σε δύσκολή θέση να αντιμετωπίσει τα χειρότερα. Όπως έχουμε επισημάνει η διαχείριση των περιστατικών από το σύστημα υγείας μέχρι αυτή τη στιγμή γίνεται χωρίς πίεση, όμως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση σε ένα ή δυο μήνες.

Ήδη πάνω από 250 κλίνες covid στην Αττική είναι κατειλημμένες.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες Δευτέρα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 180 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 22 συνδέονται με γνωστές συρροές και 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Από τα 157 εγχώρια κρούσματα, τα 22 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Στους 59 έφτασαν οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. Οι 12 (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Επίσης 173 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Πηγή: News247.gr