Μόρια: Ευρωπαϊκή ανταπόκριση στην ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας

Αρκετά ευρωπαϊκά κράτη ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της Ελλάδας για ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες της Μόριας.

 

Μόρια: Ευρωπαϊκή ανταπόκριση στην ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας

Ανθρωπιστική βοήθεια από σειρά ευρωπαϊκών κρατών αναμένεται τις επόμενες ημέρες στη Λέσβο, μετά την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Στο ελληνικό αίτημα ανταποκρίθηκαν η Αυστρία, η Γερμανία, η Δανία, η Φινλανδία, η Πολωνία και η Σουηδία, οι οποίες έχουν ήδη προσφέρει προς την Ελλάδα σημαντική ποσότητα ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας.

Επίσης, αναμένεται θετική απόκριση και από άλλα κράτη-μέλη. Σημειώνεται δε ότι και η Ελβετία προσέφερε, σε διμερές επίπεδο, αντίστοιχη βοήθεια προς τις ελληνικές Αρχές.

«Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το κέντρο συντονισμού εκτάκτων αναγκών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ERCC – Emergency Response Coordination Center) για τον βέλτιστο συντονισμό άφιξης των αποστολών.

Η ΓΓΠΠ ευχαριστεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και τα κράτη-μέλη, για την άμεση ανταπόκριση και την έμπρακτη αλληλεγγύη στη διαχείριση της κατάστασης στη Μόρια της Λέσβου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η ενεργοποίηση του μηχανισμού έγινε με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παροχή ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα, σε συνέχεια της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Μόρια της Λέσβου, μετά την καταστροφή μέρους της δομής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και μεταναστών.