Ανακοινώσεις κυβέρνησης για Μόρια: Σε πλοία θα φιλοξενηθούν χίλιοι ευάλωτοι από το ΚΥΤ

Χίλιοι ευάλωτοι αιτούντες άσυλο που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας θα φιλοξενηθούν σε πλοίο που αναμένεται να καταπλεύσει σήμερα στο λιμάνι της Μυτιλήνης και σε δύο αρματαγωγά του πολεμικού ναυτικού που θα μεταβούν αύριο.

Ανακοινώσεις κυβέρνησης για Μόρια: Σε πλοία θα φιλοξενηθούν χίλιοι ευάλωτοι από το ΚΥΤ

Χίλιοι ευάλωτοι αιτούντες άσυλο που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας θα φιλοξενηθούν σε πλοίο της Blue Star Ferries που αναμένεται να καταπλεύσει σήμερα στο λιμάνι της Μυτιλήνης και σε δύο αρματαγωγά του πολεμικού ναυτικού που θα μεταβούν αύριο στο νησί, όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου των υπουργών Μετανάστευσης και Εσωτερικών και του προέδρου του ΕΟΔΥ πριν από λίγο στη Λέσβο.

Οι υπόλοιποι από τους περίπου 3.500 αιτούντες άσυλο που έμειναν χωρίς στέγη θα φιλοξενηθούν, όπως ανακοινώθηκε, σε σκηνές που στάλθηκαν από άλλα μέρη της χώρας και οι οποίες θα τοποθετηθούν σε χώρους του ΚΥΤ που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Για φαινόμενα παραβατικότητας τα οποία δεν θα μείνουν ατιμώρητα, έκανε λόγο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Μίλησε σε κοινή Συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα στην Μυτιλήνη για την κατάσταση στη Μόρια.

«Η κρίση εδώ απαιτεί απόλυτη ενότητα και υπευθυνότητα από όλους. Κάνουμε τα πάντα για να διασφαλιστεί πλήρως η έννομη τάξη με συγκεκριμένα μέτρα», τόνισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος. «Βασικός στόχος είναι η πλήρης υγειονομική προστασία ολόκληρου του νησιού, τόσο των κατοίκων όσο και όσων φιλοξενούνται στον καταυλισμό. Έχοντας κυρήξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε την πλήρη στήριξη των κατοίκων», συνέχισε. «Ακόμα διερευνώνται οι πραγματικές συνθήκες των γεγονότων, είναι δεδομένο ότι ξεκίνησε από αιτούντες άσυλο», σημείωσε. «Χρειάζεται ρεαλισμός από όλους για την προστασία των κατοίκων», πρόσθεσε.

«Φαινόμενα παραβατικότητας σαν αυτά που βιώσαμε χθες, δεν θα μείνουν ατιμώρητα», τόνισε από την πλευρά του ο Νότης Μηταράκης, λέγοντας ότι τα γεγονότα ξεκίνησαν από αιτούντες άσυλο μετά την καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω εντοπισμού κρουσμάτων. «Η αστυνομία έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών», συνέχισε ο ίδιος. «Λαμβάνουμε ένα μεγάλο κύμα υποστήριξης το οποίο πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξη» είπε ο υπουργός και επανέλαβε ότι η Μόρια χρειάζεται μία κλειστή δομή που θα εξασφαλίσει ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους διαμένοντες εκεί.

«Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ κάνει ήδη τεστ στα ασυνόδευτα ανήλικα που θα μεταφερθούν σε άλλες χώρες. Σε συνεργασία με τον δήμαρχο Μυτιλήνης από αύριο θα ξεκινήσουμε εκτεταμένες εξετάσεις και στους κατοίκους», τόνισε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε ότι μίλησε με τον ΠΟΥ και από αύριο θα μας στείλει μεγάλο αριθμό γιατρών και νοσηλευτών για να μας βοηθήσουν.