Ντεμιρτάς: «Φασισμός για την Τουρκία η επανεκλογή Ερντογάν»

Για κίνδυνο διολίσθησης της Τουρκίας στον φασισμό εάν επανεκλεγεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με διευρυμένες εξουσίες, έκανε λόγο ο φυλακισμένος υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) για την προεδρία της χώρας στις εκλογές της 24ης Ιουνίου, Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Ντεμιρτάς: «Φασισμός για την Τουρκία η επανεκλογή Ερντογάν»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ντεμιρτάς σημείωσε πως στόχος του είναι «η υπεράσπιση της δημοκρατίας ενάντια στην μονοκρατορία»

Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος, βρίσκεται στη φυλακή από τον Νοέμβριο του 2016 και αντιμετωπίζει κατηγορίες που επισύρουν κάθειρξη έως και 142 ετών. Κατηγορείται για διασυνδέσεις με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), με τον ίδιο να αρνείται όλες τις κατηγορίες και να κάνει λόγο για πολιτική δίωξη.

«Θα προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε το φασισμό να γίνει θεσμός και την πρόκληση ακόμη μεγαλύτερης ζημιάς στην κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως σε περίπτωση εκλογή του θα άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα εισάγει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις το ταχύτερο δυνατό και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επαναφορά σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Ντεμιρτάς έχει ελάχιστες πιθανότητες να περάσει στον δεύτερο γύρο, ωστόσο, ο ίδιος παραμένει αισιόδοξος παρά τα μειονεκτήματα της διεξαγωγής της προεκλογικής του εκστρατείας μέσα από τη φυλακή.

Πηγή: Ναυτεμπορική