Μακρόν: «Οι Τούρκοι υπολογίζουν μόνο τις πράξεις»

Σκληρή δήλωση από τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι Τούρκοι καταλαβαίνουν μόνο από πράξεις και όχι λόγια. Παράλληλα ανέφερε ότι η στρατηγική της Άγκυρας δεν συνάδει με τη στρατηγική συμμάχου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Μακρόν: «Οι Τούρκοι υπολογίζουν μόνο τις πράξεις»

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής (28/8) ότι τήρησε σκληρή στάση αυτό το καλοκαίρι απέναντι στις πράξεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να θέσει τις κόκκινες γραμμές, επειδή η Άγκυρα σέβεται μόνο τις πράξεις και όχι τα λόγια.

«Όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα στη Μεσόγειο, πρέπει να είμαι συνεπής μεταξύ λόγων και πράξεων. Μπορώ να σας πω ότι οι Τούρκοι μόνο αυτό υπολογίζουν και σέβονται. Αν λες λόγια που δεν ακολουθούνται από πράξεις... Αυτό που έκανε η Γαλλία το φετινό καλοκαίρι ήταν σημαντικό. Είναι μία πολιτική κόκκινων γραμμών. Το έκανα και στη Συρία», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.

«Δεν θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια η τουρκική στρατηγική είναι μία στρατηγική συμμάχου στο NATO... Όταν έχεις μία χώρα που επιτίθεται στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες ή στην κυριαρχία δύο μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε ο Μακρόν, περιγράφοντας ως «προκλητικές» τις ενέργειες της Τουρκίας.

Και συνέχισε λέγοντας: «Η Γερμανία και άλλοι εταίροι έχουν αρχίσει να συμφωνούν μαζί μας ότι η ατζέντα της Τουρκίας είναι σήμερα προβληματική. Ενώ πριν από έξι μήνες ο κόσμος έλεγε ότι η Γαλλία είναι η μόνη που κατηγορεί την Τουρκία για διάφορα πράγματα, τώρα όλοι βλέπουν ότι υπάρχει πρόβλημα».


Πηγή: Η Καθημερινή