Αγγελία NAVTEX εξέδωσε η Ελλάδα (vid)

Αγγελία NAVTEX από τις 25 έως τις 27 Αυγούστου στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και του Καστελόριζου, εξέδωσε η Ελλάδα.
Αγγελία NAVTEX εξέδωσε η Ελλάδα (vid)

Η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τετελεσμένα και ότι θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα νόμιμα δικαιώματά της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, «κατόπιν της παράτασης της προηγούμενης παράνομης αγγελίας NAVTEX στην οποία προχώρησε η Τουρκία το απόγευμα της 23ης Αυγούστου για την συνέχιση των ερευνών του Oruc Reis έως τις 27 Αυγούστου 2020 και 23.59 ώρα Ελλάδος, η Ελλάδα θα δεσμεύσει με αγγελία NAVTEX περιοχή αεροναυτικών ασκήσεων εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ευρύτερη περιοχή ΝΑ Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και Νοτίως Καστελορίζου. Η NAVTEX θα ισχύσει από τις πρωινές ώρες της 25ης Αυγούστου ως τις βραδινές ώρες της 27ης Αυγούστου 2020».

Η παράταση της τουρκικής Navtex

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Κυριακή 23/8, οι Τούρκοι ανανέωσαν την παράνομη NAVTEX για το Oruc Reis, το οποίο θα παραμείνει στην οριζόμενη ως ελληνική υφαλοκρηπίδα μέχρι τις 27 Αυγούστου τουλάχιστον. Η απόφαση ελήφθη σε μια χρονική στιγμή που υποτίθεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμεσολαβητική προσπάθεια της Γερμανίας η οποία κορυφώνεται με την επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ Χαϊκο Μάας τόσο στην Αθήνα όσο και στην Άγκυρα.

Το τουρκικό πλοίο έχει εισέλθει ουκ ολίγες φορές στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως αν έχει προχωρήσει σε έρευνες ή όχι.

Το Oruc Reis έπλεε την Κυριακή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νοτιοδυτική κατεύθυνση και εντός της προηγούμενης παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX, η ισχύς της οποίας έληγε τα μεσάνυκτα.

Συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού, και παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.