Κορονοϊός: Η κίνηση του ιού σε Πάρο, Αντίπαρο

Περισσότεροι από 120 είναι αυτοί όπου βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και είχαν προηγουμένως ταξιδέψει στην Πάρο και την Αντίπαρο

Κορονοϊός: Η κίνηση του ιού σε Πάρο, Αντίπαρο

Σε περισσότερους από 120 ανέρχονται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εκείνοι που το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και είχαν προηγουμένως ταξιδέψει στην Πάρο και την Αντίπαρο. Αυτό διαπιστώθηκε κατά την ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων και οδήγησε τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας στην απόφαση για λήψη πρόσθετων μέτρων στα δύο νησιά.

Πηγές της «Κ» διευκρινίζουν ότι η απόφαση για λήψη μέτρων «τύπου Πόρου» πάρθηκε όταν ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική και αλλού, που σχετίζονταν με ταξίδι στην Πάρο και την Αντίπαρο υπερτριπλασιάστηκε σε σχέση με τον αριθμό των ασθενών με COVID-19 που παρέμεναν σε καραντίνα στα δύο αυτά νησιά.

Τα περισσότερα από τα 120 και πλέον κρούσματα καταγράφονται στην Αττική, ωστόσο, αρκετά ακόμα εντοπίζονται διάσπαρτα σε νομούς όλης της χώρας. Ενδεικτικά, τα τέσσερα άτομα στη Φλώρινα που την 11η Αυγούστου βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό, διαπιστώθηκε ότι είχαν μόλις επιστρέψει από ταξίδι αναψυχής στην Πάρο.

Κατά τη διαδικασία της ιχνηλάτησης, προέκυψε ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο: οι περισσότεροι από τους πλέον των 120 νοσούντων δήλωσαν στα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας ότι είχαν διασκεδάσει σε δύο συγκεκριμένα μπαρ στη Νάουσα της Πάρου και ένα μπαρ στην Αντίπαρο. Και τα τρία αυτά καταστήματα ελέγχθηκαν από την αστυνομία και η λειτουργία τους ανεστάλη για παραβίαση των κανόνων λειτουργίας.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες έγιναν συνολικά 652 έλεγχοι σε εστιατόρια και μπαρ στα δύο νησιά. Διαπιστώθηκαν 26 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα 31.000 ευρώ.
Αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν χθες στην «Κ» ότι ήδη μετά τα δύο πρώτα εικοσιτετράωρα του lockdown η επιδημιολογική εικόνα είναι καλύτερη, κάτι που ισχύει και για τον Πόρο όσο και τον Αμπελώνα Λάρισας, όπου επίσης εφαρμόστηκαν αυξημένα μέτρα.

Χθες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι η μη δημοσιοποίηση του ακριβούς αριθμού κρουσμάτων ανά νησί αποφασίστηκε –αρχικά τουλάχιστον– για «να μη στοχοποιούνται συγκεκριμένες περιοχές» και χαρακτήρισε «αστήρικτη φημολογία» την κριτική που διατυπώθηκε από στελέχη της Αυτοδιοίκησης και την αξιωματική αντιπολίτευση για προσπάθεια απόκρυψης του ακριβούς αριθμού περιστατικών.
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ομολόγησε πως ήταν κεντρική της απόφαση να αποκρύπτει τα κρούσματα κορονοϊού ανά νησί», έγραψε μεταξύ άλλων στη σελίδα του στο Facebook ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης.

Για πλήγμα στην τοπική οικονομία έκανε λόγο μιλώντας στην «Κ» ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος, παρατηρώντας ότι τις τελευταίες ημέρες το Κουφονήσι ξεπερνά σε αφίξεις την Πάρο.

Άλλες τέσσερις περιοχές της χώρας, στο μεταξύ, εμφανίζονται να έχουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Βρίσκονται στο μικροσκόπιο των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας για το ενδεχόμενο να επιβληθούν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.

Σε αυτές συγκαταλέγεται κοσμικό νησί του Ιονίου, στο οποίο πάντως τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα «παρουσιάζεται εικόνα σταθεροποίησης», όπως παρατηρούν αρμόδιοι αξιωματούχοι.

Στο μικροσκόπιο των αρμοδίων παραμένει και η Μύκονος, όπου χθες ανιχνεύθηκαν 17 κρούσματα, τα 9 στο νησί και 8 από αφίξεις.

Στην Περιφέρεια Αττικής, χθες, υπήρχαν 765 ενεργά κρούσματα, με τον δείκτη μετάδοσης (R0) να υπολογίζεται ότι κινείται οριακά κάτω από 1. Τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και οι επιδημιολόγοι έχουν θέσει ως ορόσημο την Παρασκευή προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα απαιτηθεί η εφαρμογή μέτρων πέραν όσων ισχύουν από τη Δευτέρα ή όχι.

Αντίθετα, περισσότερο ανησυχητικά ήταν τα δεδομένα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων να ξεπερνά τα 820

Πηγή: kathimerini.gr