Από Αύγουστο... χειμώνα!

Άντε τώρα να μη γίνεις προληπτικός... Το ξέραμε πως το 2020 είναι δίσεκτο, αλλά μάλλον μας τα... παράκανε με την έκρηξη του κορονοϊού και την επιρροή του στις ζωές μας.

Από Αύγουστο... χειμώνα!

Στις ζωές της πλειονότητας των κατοίκων του πλανήτη ακριβέστερα... Γιατί, παρότι η εμφάνιση της πανδημίας χρονολογείται στα τέλη του 2019, στη Γουχάν της Κίνας, τα απότοκά της (και η επικινδυνότητά της) έγιναν αντιληπτά, χειροπιαστά, στους πρώτους μήνες της τρέχουσας χρονιάς, κατά τη διάρκεια της οποίας αναθεωρήσαμε όλα όσα ξέραμε.

Ξάφνου, όσα ήταν δεδομένα έπαψαν πια να είναι τέτοια και ο πλησίον -ακόμη κι αν είναι συγγενής, φίλος ή αγαπημένος- αντιμετωπίστηκε με κάποια συστολή και υφέρπουσα ανησυχία, στην καλύτερη, ως εν δυνάμει φορέας (πού να έβηχε ή να φταρνιζόταν κιόλας...). Φορέας μιας ασθένειας ύπουλης, που δεν παύει ακόμη να μας... συστήνεται και να διαψεύδει όσους επιχείρησαν να κάνουν καριέρα στην «πλάτη» της ως ειδήμονες!

Αφήνοντας τις παλινωδίες περί μασκών (και τις αλλαγές ανά εβδομάδα άποψης...) κατά μέρος, ποιος δεν είχε ακούσει τον Μάρτη -ή τον Απρίλη ακόμη- το περισπούδαστο «υπομονή να έρθει το καλοκαίρι και θα εξαφανιστεί ο ιός από τη ζέστη».

Στις 13 Αυγούστου λοιπόν -πιο... ντάλα καλοκαίρι δεν έχει-, με τον υδράργυρο στους 35 βαθμούς, καταγράφηκαν 5 θάνατοι και 204 κρούσματα. Νούμερα που παραπέμπουν σε εποχές καραντίνας και λοκ-ντάουν. Νούμερα που επανέφεραν στο τραπέζι των συζητήσεων των ιθυνόντων τα προαναφερθέντα μέτρα. Και δεν είμαστε οι μόνοι. Και στην επίσης μεσογειακή Ισπανία, που «σκάει ο τζίτζικας», η ασθένεια παρουσιάζει νέα έξαρση. Συνεπώς δεν σχετίζεται με τον (καλό μας ή τον κακό μας τον…) καιρό η πορεία της ανθεκτικής νόσου. Αλλά με το πόσο τηρούμε ή όχι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής.

Είναι δεδομένο ότι χαλαρώσαμε. Όλοι. Κουραστήκαμε, μπαφιάσαμε ύστερα από 3 μήνες εγκλεισμού και ξεσπάσαμε. Κι αφού είναι αυταπόδεικτη η ισχύς του αριστοτέλειου ρητού ότι ο άνθρωπος είναι «κοινωνικό ον» και μόνο από απαγορεύσεις και μπαμπούλες καταλαβαίνουμε, τα μέτρα αναστολής της ΔΕΘ και «λουκέτου» -αλά... Παπαθεμελή- μετά τις 12 στα καταστήματα μοιάζουν προπομπός του τι θα ακολουθήσει τον χειμώνα. Άλλωστε, από Αύγουστο... χειμώνα δεν λέει ο θυμόσοφος λαός;