Bloomberg: Νέα μετάλλαξη του κορονοϊού 10 φορές πιο μεταδοτική

Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες ο εντοπισμός μεταλλαγμένου στελέχους του ιού στη Μαλαισία

Bloomberg: Νέα μετάλλαξη του κορονοϊού 10 φορές πιο μεταδοτική


Συναγερμός έχει σημάνει στην παγκόσμια κοινότητα από την είδηση που μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg και σύμφωνα με την οποία στη Μαλαισία εντόπισαν μετάλλαξη του κορονοϊού, η οποία καθιστά τον ιό δέκα φορές πιο μεταδοτικό.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη όπως αναφέρει το δημοσίευμα έχει βρεθεί και σε άλλες χώρες και ονομάζεται D614G ενώ έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον τρία από τα 45 κρούσματα μιας συρροής που ξεκίνησε από τον ιδιοκτήτη ενός εστιατορίου που επέστρεψε από την Ινδία και παραβίασε την 14ήμερη καραντίνα, αλλά και σε μία ακόμη συρροή κρουσμάτων που εντοπίστηκαν σε ανθρώπους που επέστρεψαν από τις Φιλιππίνες.

Κορονοϊός: 150 κρούσματα, 2 νέοι θάνατοι, 23 διασωληνωμένοι

Ο εν λόγω άνδρας συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε μηνών.

Ο γενικός διοικητής του τομέα της Υγείας στη Μαλαισία, Νουρ Χισάμ Αμπντουλάχ, δήλωσε ότι η ανακάλυψη του νέου στελέχους μπορεί να σημαίνει ότι οι τρέχουσες έρευνες για τα εμβόλια μπορεί να έχουν κενά και αποδειχθούν αναποτελεσματικές απέναντι στον ιό.

Η ίδια μετάλλαξη εντοπίστηκε και σε άλλους ανθρώπους και στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Οι αρχικές έρευνες οδηγούσαν στο ελπιδοφόρο συμπέρασμα ότι ο νέος κορονοϊός δεν θα μεταλλασσόταν τόσο γρήγορα όπως ο ιός της γρίπης.

Παρά ταύτα, η μεγάλη διασπορά του σε όλο τον πλανήτη φαίνεται να επιταχύνει τη διαδικασία.

Η μεγάλη αγωνία των επιστημόνων πάντως είναι αν αυτή η μετάλλαξη του κορονοϊού θα καταστήσει «άχρηστα» τα εμβόλια, που ήδη ετοιμάζονται και είναι σε προχωρημένο στάδιο.