Άλλαξε ξανά πορεία το Oruc Reis

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο κινείται με προορισμό την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ κατευθυνόταν στην κυπριακή ΑΟΖ

Άλλαξε ξανά πορεία το Oruc Reis

Οι κινήσεις τακτικής των Τούρκων με την πορεία του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis συνεχίζονται.

Το σεισμογραφικό σκάφος μαζί με τη νηοπομπή, που το ακολουθεί, άλλαξε ξανά πορεία, καθώς απομακρύνθηκε από την κυπριακή ΑΟΖ και έβαλε πάλι πλώρη για την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα enikos.gr, το Oruc Reis φθάνοντας στο ανατολικό άκρο της θαλάσσιας περιοχής που έχει δεσμεύσει με τη NAVTEX η Τουρκία, έστρεψε δυτικά νοτιοδυτικά, χαράσσοντας πορεία για την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Κινείται με ταχύτητα σταθερή 4,5 κόμβων και φυσικά παρακολουθείται στενά από φρεγάτες και αντιτορπιλικά, όπως και υποβρύχια του ελληνικού στόλου, που είναι σε επιφυλακή όλο το 24ωρο.

Στο μεταξύ το πρωί της Κυριακής το Oruc Reis εξήλθε της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μετά από περιπλάνησή του σε αυτή για περίπου 4 ημέρες και έβαλε νέο προορισμό την κυπριακή ΑΟΖ από την οποία πριν από λίγο άρχισε να απομακρύνεται και να επιστρέφει στο προηγούμενο σημείο.

Από την πλευρά του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, με ανακοίνωσή του καλεί την Τουρκία να τερματίσει αμέσως τις δραστηριότητες της, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο υπονομεύει τις προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου.

«Η σημερινή ανακοίνωση από την Τουρκία για νέες δραστηριότητες γεώτρησης από το σκάφος Γιαβούζ σε μια θαλάσσια ζώνη που οριοθετήθηκε από την Κύπρο και την Αίγυπτο πυροδοτεί δυστυχώς περαιτέρω εντάσεις και ανασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αυτή η δράση έρχεται σε αντίθεση και υπονομεύει τις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων και για την άμεση αποκλιμάκωση, η οποία είναι ο μόνος δρόμος προς τη σταθερότητα και τις μόνιμες λύσεις, όπως επανέλαβαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή», συμπληρώνει.

«Καλώ τις τουρκικές αρχές να τερματίσουν αμέσως αυτές τις δραστηριότητες και να εμπλακούν πλήρως και με καλή τη πίστει σε έναν ευρύ διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο κ. Μπορέλ.

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας