Κορονοϊός: Πέθαναν 2 άνδρες σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη
Στους 218 ανέρχονται οι νεκροί από κορονοϊό στη χώρα μας μετά τους θανάτους ενός άνδρα στη Θεσσαλονίκη και ενός ακόμη στη Χαλκιδική.
Δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν τη μάχη από τον κορονoϊό το τελευταίο 24ωρο με αποτέλεσμα ο τραγικός απολογισμός να ανέρχεται στους 218.
Ειδικότερα μέσα σε λίγες ώρες κατέληξαν ένας 87χρονος από τη Χαλκιδική και ένας 82χρονος στη Θεσσαλονίκη.
Ο 87χρονος νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής και αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας.
Ο 82χρονος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ από τις 2 Αυγούστου, με υποκείμενα νοσήματα γαστρίτιδα και προστάτη.
Σημειώνεται πως κανένα από τα θύματα δεν ήταν από το γηροκομείο «Αγ. Κυριακής» στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, όπου χτες εντοπίστηκαν 36 κρούσματα.
Στο «κόκκινο» η ανησυχία μετά τα 262 νέα κρούσματα
Το «καμπανάκι» για την Αττική έχει χτυπήσει εδώ και μέρες καθώς ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων παραμένει υψηλός, ενώ πιο ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα, στην Αττική καταγράφηκαν 66 νέα κρούσματα, ενώ και η Θεσσαλονίκη μετράει 85 νοσούντες, εκ των οποίων οι 36 εντοπίζονται στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι.
Αναλυτικότερα:
22 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
7 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
66 κρούσματα από την Π.Ε. Αττικής, 14 εκ των οποίων σχετίζονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
85 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα 36 εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή σε Οίκο Φροντίδας Ηλικιωμένων,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας,
2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου,
3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης,
3 κρούσματα στην Π.Ε Λακωνίας,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς,
1 κρούσμα στην Π.Ε Κιλκίς,
1 κρούσμα στην Π.Ε Κορίνθου,
3 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,
5 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου,
11 κρούσματα στην στην Π.Ε. Μαγνησίας, 7 εκ των οποίων συνδέονται με συρροές.
7 κρούσματα στην Π.Ε Ξάνθης,
7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,
5 κρούσματα στην 5 στην Π.Ε. Πιερίας,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρεβέζης,
5 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων,
4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας,
8 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής
Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6.177, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες, ενώ 1.528 (24.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.002 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ακόμα, 24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 8 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 54.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 132 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 216 θανάτους συνολικά στη χώρα. 73 (33.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Νοσούν 33 υγειονομικοί – Ελλείψεις ατομικών μέσων προστασίας στα νοσοκομεία
Τουλάχιστον 33 υγειονομικοί νοσούν από κορονοϊό μέσα στις τελευταίες δέκα μέρες, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη μέτρων ατομικής προστασίας στα νοσοκομεία.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Μιχάλης Γιαννάκος, προειδοποιεί μάλιστα ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου το νοσοκομειακό σύστημα υγείας δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί εξ αιτίας των χρόνιων παθογενειών που αντιμετωπίζει.
Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι συνεχίζεται η αλυσίδα διασποράς του κορονοϊού στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας καθώς «άλλοι τρεις υγειονομικοί νοσούν από τον ιό, ανεβάζοντας έως τώρα τον αριθμό σε 11. Επίσης μια νοσηλεύτρια στο Γεν. Νοσοκομείο Φλώρινας βρέθηκε θετική.
Είναι βέβαιον ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Αυτό το διαπιστώνει κανείς από τα ύποπτα κρούσματα που προέρχονται στα νοσοκομεία. Διασπορά υπάρχει και εντός των υγειονομικών μονάδων. Αρχίζει η κατάσταση να ξεφεύγει με τους συναδέλφους που νοσούν», επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος.
«Όσο και εάν θέλουμε να το κρύψουμε ο τουρισμός και οι λιγοστοί έλεγχοι στη κοινότητα για τον εντοπισμό κρουσμάτων δημιούργησε αυτή τη κατάσταση. Μέχρι τώρα έχουμε καταγράψει 33 συναδέλφους να νοσούν το τελευταίο δεκαήμερο. Τα νοσοκομεία έχουν μεγάλη έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας» επισημαίνει και συνεχίζει:
«Στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης υπάρχει έξαρση και νοσηλεύουν 15 περιστατικά. Χορηγούν στη παθολογική κλινική ένα κουτί γάντια για όλους τους εργαζόμενους γιατρούς, νοσηλευτές για ένα οκτάωρο. Με ένα ζευγάρι γάντια το οκτάωρο ο κάθε εργαζόμενος προσπαθεί να τα βγάλει πέρα. Τα απολυμαίνουν από ασθενή σε ασθενή».
«Τεστ προληπτικά στο προσωπικό δεν έγιναν ποτέ παρά μόνο σε όσους εκτέθηκαν. Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων στα ύποπτα κρούσματα βγαίνουν σε δυο έως τέσσερις ημέρες, λόγω έλλειψης μοριακών αναλυτών. Έτσι δεν περιορίζεται ο ιός» επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος.
«Εάν πάμε έτσι, στο τέλος Σεπτεμβρίου, το νοσοκομειακό σύστημα υγείας δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί εξαιτίας των χρόνιων παθογενειών που αντιμετωπίζει» καταλήγει.
Πηγή: in.gr