Τέσσερα κρούσματα και lockdown στη Ν. Ζηλανδία

Η άγνωστη προέλευση της λοίμωξης σε μια οικογένεια στο Όκλαντ θα επιφέρει περιοριστικά μέτρα για τρεις ημέρες.

Τέσσερα κρούσματα και lockdown στη Ν. Ζηλανδία

Έντονη ανησυχία προκαλούν στη Nέα Ζηλανδία τέσσερα νέα κρούσματα κορονοϊού. Η χώρα για περισσότερες από 100 ημέρες δεν είχε πρόβλημα με την μετάδοση του ιού στην κοινότητα, αλλά η κατάσταση έχει αλλάξει και ήδη ελήφθησαν περιοριστικά μέτρα.

Το γεγονός επιβεβαίωσε η πρωθυπουργός, Τζασίντα Άρντερν, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.

Τα τέσσερα κρούσματα εντοπίστηκαν σε μια οικογένεια που κατοικεί στη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, το Όκλαντ. Η οικογένεια δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό και η πηγή της λοίμωξης είναι άγνωστη.

Το υγειονομικό επεισόδιο είναι ανησυχητικό, επειδή η χώρα δεν είχε καταγράψει μετάδοση του ιού εντός της κοινότητας για περισσότερους από τρεις μήνες και η καθημερινή ζωή είχε επιστρέψει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς, έχοντας όμως θεσπίσει αυστηρούς περιορισμούς στα σύνορα.

Τα 22 κρούσματα που είχαν καταγραφεί πριν την ανακοίνωση αφορούσαν ταξιδιώτες που επέστρεφαν στη χώρα και βρίσκονταν σε καραντίνα σε ειδικές εγκαταστάσεις.

Το τελευταίο κρούσμα στη Νέα Ζηλανδία διαγνώσθηκε τη Δευτέρα σε άτομο 50 ετών, που ζει στο Νότιο Όκλαντ. Την Τρίτη, το άτομο υποβλήθηκε εκ νέου σε τεστ, που βγήκε επίσης θετικό. Δεν είχε ιστορικό διεθνούς μετακίνησης.

Τρία ακόμη μέλη της εξαμελούς οικογένειας του ασθενούς βρέθηκαν θετικά, ενώ στις περιπτώσεις των άλλων δύο τα τεστ βγήκαν αρνητικά.

Η Τζασίντα Άρντερν τόνισε ότι «πολλά ερωτήματα μένουν αναπάντητα» γύρω από τα τέσσερα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην κοινότητα, μετά από 100 μέρες χωρίς σχετικά περιστατικά.

Ανακοίνωσε πάντως ότι από τις 12 το βράδυ της Τετάρτης, το Όκλαντ, η μεγαλύτερη πόλη της χώρας θα τεθεί σε περιοριστική φάση lockdown για τρεις ημέρες.

Η Άρντερν τόνισε ότι το σημαντικότερο ήταν «η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων μέχρι να βρεθεί ο ασθενής μηδέν. Δεν έχουμε καταφέρει να εντοπίσουμε την πηγή αυτών των κρουσμάτων».

Από αύριο, όλα τα σχολεία και οι υπηρεσίες φροντίδας παιδιών θα παραμείνουν κλειστά για όλα τα παιδιά, με εξαίρεση εκείνα που οι γονείς τους είναι εργαζόμενοι και δεν μπορούν να αλλάξουν το πρόγραμμα της εργασίας τους.