Τουρκία : Έξω από την Αμμόχωστο το «Barbaros» - «Σταματήστε», προειδοποιεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σε επιφυλακή παραμένουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις καθώς το τουρκικό «Barbaros», πλησιάζει έξω από την Αμμόχωστο - Τι λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τουρκία : Έξω από την Αμμόχωστο το «Barbaros» - «Σταματήστε», προειδοποιεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σε επιφυλακή παραμένουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις καθώς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros», πλησιάζει έξω από την Αμμόχωστο.

Συγκεκριμένα, πλησίον του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ έδωσε στίγμα, λίγο μετά τις 6 το πρωί της Πέμπτης (30/07). Λίγες ώρες μετά τη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, το πλοίο Barbaros απέπλευσε από το λιμάνι Τasucu όπου βρισκόταν αγκυροβολημένο με κατεύθυνση προς τις δεσμευμένες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.

Η κίνηση του Barbaros επιβεβαιώνεται και από τον χάρτη πραγματικού χρόνου πλοίων, ο οποίος απεικονίζει το τουρκικό ερευνητικό ανατολικά της Αμμοχώστου.

Την ίδια στιγμή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρότρυνε εκ νέου την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες προκλητικά βήματα τα οποία κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας