Αναδρομικά συνταξιούχων: Ποιοι θα πάρουν, πότε, πόσα, πώς - Ποιοι δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ

Πότε, πώς και πότε θα πάρουν αναδρομικά συνταξιούχοι πρώην ΙΚΑ, Δημοσίου, απόστρατοι, πρώην ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ - τραπεζών.

Αναδρομικά συνταξιούχων: Ποιοι θα πάρουν, πότε, πόσα, πώς - Ποιοι δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ

Τέλος στην αγωνία περίπου 2 εκατομμυρίων συνταξιούχων σχετικά με το ζήτημα των αναδρομικών για τους συνταξιούχους έβαλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που ανακοίνωσε στη Βουλή ότι θα τα λάβουν όλοι οι συνταξιούχοι, εφάπαξ, πλήρως, εντός 2020.

Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή αποσαφηνίζει ποιοι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά και ποιοι μένουν εκτός.

Στη σχετική τροπολογία αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου καταβάλλονται ποσά στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα προς αποκατάσταση των μειώσεων που επιβλήθηκαν και αίρεται με τον τρόπο αυτό το σωρευτικό αποτέλεσμα των μειώσεων και περικοπών στο βιοτικό επίπεδο των θιγόμενων.

Συντάξεις Σεπτεμβρίου 2020: Ημερομηνίες πληρωμής ανά ταμείο

Η τροπολογία για τα αναδρομικά

Ειδικότερα, η τροπολογία ορίζει ότι:

1. Ποσά τα οποία αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες επιβλήθηκαν κατ’ εφαρμογή των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 και αφορούν το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του ν. Κατρούγκαλου (13.5.2016), καταβάλλονται άτοκα στους δικαιούχους.

2. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ρυθμίζονται ο τρόπος, η διαδικασία και η λεπτομέρειες της καταβολής των ποσών που θα ολοκληρωθεί εντός 6 μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος,

3. Με την καταβολή των εν λόγω ποσών αποσβένονται οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. Κατρούγκαλου (13.5.2016).

4. Η εν λόγω ρύθμιση δεν καταλαμβάνει τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες ως προς τις αξιώσεις που υπερβαίνουν το παραπάνω καταβαλλόμενο ποσό.

Κοινωνικός Τουρισμός 2020-2021: Οριστικοί Πίνακες Δικαιούχων, Παρόχων - Δείτε αν είστε δικαιούχοι

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη μίλησε ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος, αναφορικά με το τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε εχτές για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ποιοι είναι οι κερδισμένοι και οι χαμένοι.

«Οι περικοπές που θα αποδοθούν στους συνταξιούχους αφορούν στην κύρια σύνταξη του ιδιωτικού τομέα. Τίθενται εκτός απόδοσης αναδρομικών οι επικουρικές συντάξεις και τα δώρα που αντιστοιχούν σε αυτή την περίοδο», σημείωσε ο κ. Μπούρλος, τονίζοντας ότι όποιος λάβει αυτά τα αναδρομικά δεν μπορεί να διεκδικήσει κομμένα δώρα και επικουρικές.

Έκδοση υπουργικής απόφασης

«Προβλέπεται και η έκδοση υπουργικής απόφασης που θα καθορίσει τις λεπτομέρειες. Εκεί τίθεται ζήτημα ότι αν γίνει αυτή η καταβολή, δεν μπορεί μετά να γίνει διεκδίκηση επικουρικών και κομμένων δώρων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούρλος.

Κερδισμένοι και 250.000 συνταξιούχοι που θα λάβουν αναδρομικά κύριας σύνταξης, και οι οποίοι συνεχίζουν να διεκδικούν κομμένα δώρα και επικουρικές.

«Υπάρχει εξαίρεση που αφορά μόνο όσους έχουν ασκήσει αγωγές, και μπορούν να διεκδικήσουν τις περικοπές που αφορούν στις επικουρικές και στα δώρα», εξήγησε ο κ. Μπούρλος.

Κερδισμένοι και 1 εκατ. συνταξιούχοι οποίοι έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από χίλια ευρώ και οι οποίοι θα λάβουν τα αναδρομικά μόνο της κύριας σύνταξης.

«Αυτοί απέχουν από την πλήρη δικαίωση, γιατί αν πάρουν τα αναδρομικά της κύριας δεν μπορούν να διεκδικήσουν της επικουρικής και των δώρων», τόνισε ο κ. Μπούρλος.

Χαμένοι της τροπολογίας

Ωστόσο, οι χαμένοι της τροπολογίας είναι περίπου 1,3 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι των ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, οι οποίοι έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής έως 1000 ευρώ και δε θα λάβουν ούτε ένα ευρώ.

«Αυτοί μπορούσαν να διεκδικήσουν μόνο τα δώρα. Δεν είχαν άλλες περικοπές κύριας σύνταξης να διεκδικήσουν. Με τη ρύθμιση που ήρθε δεν παίρνουν κάτι. Έχουν όμως τη δυνατότητα νομικής διεκδίκησης, καθώς η κατηγορία αυτή δεν παίρνει τίποτα», ανέφερε ο κ. Μπούρλος.

Τι ποσά περιμένουν οι δικαιούχοι

Το ύψος των επιστροφών κυμαίνεται από 550 έως 7.200 ευρώ, μεικτά, μεσοσταθμικά 900 με 1.000 ευρώ.

Ειδικότερα επιστρέφονται μειωσεις που ειχαν επιβληθεί σε 1.770.000 συντάξεις του ιδιωτικού τομέα ( 1,1 εκατ. συντάξεις του ΙΚΑ, 370.000 συντάξεις του ΟΑΕΕ, 76.000 του ΕΤΑΑ, 50.000 του ΤΑΠ-ΟΤΕ, 7.000 του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, 36.000 του ΤΑΠ-ΔΕΗ και 70.000 του ΝΑΤ).

Με την νέα τροπολογία που αναμένεται για το δημόσιο θα μπουν στις επιστροφές και περίπου 480.000 συντάξεις του δημοσίου.

Επισημαίνεται πως υπάρχουν συνταξιούχοι που εισπράττουν δυο κύριες συντάξεις π.χ. Χηρείας και γήρατος.

Παράδειγμα

Συνταξιούχος του ΙΚΑ με κύρια σύνταξη 1828 ευρώ είχε τις εξής περικοπές.

Κρατήσεις ν.4051/2012 από 7/2015 έως 5/2016 : 37,77 ευρώ επί 11 μήνες = 415,47 ευρώ.

Κρατήσεις ν.4093/2012 από 7/2015 έως 5/2016: 157,70 ευρώ επί 11 μήνες = 1.734,7 ευρώ.

Ο εν λόγω συνταξιούχος αναμένει επιστροφή ύψους 2.150,17 ευρώ.

Πηγή: in.gr