Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου: Οι μάσκες που δεν προστατεύουν - Ποιο προστατευτικό είναι διακοσμητικό

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δηλώνει απαισιόδοξος για την πανδημία, και μιλά για τις μάσκες που δεν προστατεύουν και το... διακοσμητικό προστατευτικό.

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου: Οι  μάσκες που δεν προστατεύουν - Ποιο προστατευτικό είναι διακοσμητικό

Η μάσκα είναι πλέον υποχρεωτική στους περισσότερους κλειστούς χώρους. Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, παρουσιάστηκε απαισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι, καθώς «είμαστε πολύ κοντά στο να μην τα καταφέρουμε καλά το καλοκαίρι».

Μιλώντας στο Open ο κ. Εξαδάκτυλος διαπίστωσε με πικρία ότι οι γιατροί δεν κατάφεραν να πείσουν τους πολίτες να φορούν τη μάσκα τους, μια ημέρα αφότου ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε χθες την επέκταση της υποχρεωτικότητας χρήσης της μάσκας για τον κορονοϊό.

«Έπρεπε να έρθουν τα πρόστιμα για να πειστεί ο κόσμος» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε: «Δεν καταφέραμε ποτέ να πείσουμε τον κόσμο για τη χρήση της μάσκας. Δεν μπορούσαμε πέραν της σύστασης να επιβάλλουμε ως γιατροί τη χρήση της. Το ίδιο ισχύει και για τις θεραπείες και για τις επεμβάσεις. Ο γιατρός συστήνει κι ο ασθενής επιλέγει».

Συντάξεις Σεπτεμβρίου 2020: Ημερομηνίες πληρωμής ανά ταμείο

Ποιες μάσκες δεν προστατεύουν

Έκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου για τις μάσκες με φίλτρο, «καθώς προστατεύουν αυτόν που την φορά, όχι όμως και τους γύρω του, καθώς αν έχει τον ιό, τον διασπείρει». Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι ασπίδες δεν αντικαθιστούν τις μάσκες και δεν παρέχουν ασφάλεια. «Οι κάθετες για παράδειγμα βοηθούν στην περίπτωση που κάποιος που εργάζεται σε μια κουζίνα ταχυφαγείου. Οι άλλες που στηρίζονται στο πιγούνι είναι… διακοσμητικές».