Πάνος Δεμερτζής: «Ο κορονοϊός είναι εδώ»

Ο Πάνος Δεμερτζής, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο «Σωτηρία», είναι «ερυθρόλευκων» αισθημάτων και δεν υπάρχει άλλος σαν αυτόν! Μιλάει στο «ΦΩΣ» για όλα. Απολαύστε τον!

Πάνος Δεμερτζής: «Ο κορονοϊός είναι εδώ»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Παναγιώτης Δεμερτζής είναι διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και φανατικός Ολυμπιακός. Του είχα πάρει συνέντευξη στην εποχή της καραντίνας. Από τότε άλλαξαν πολλά. Στη νέα συνομιλία μας θα δούμε ποιες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού -και όχι μόνο.

Πριν πάμε όμως στα καινούργια, να θυμίσω ποιος είναι για όσους τυχόν δεν τον είχαν διαβάσει τότε. Έχει διαρκείας εισιτήριο κάθε χρόνο σε όλες τις έδρες που είχαν οι Πειραιώτες στην ιστορία τους! Έχει πάει στα 9 από τα 10 «ερυθρόλευκα» φάιναλ φορ στο εξωτερικό στο μπάσκετ! Η ΚΑΕ Ολυμπιακός τού έστελνε τους Αμερικανούς και τους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης στο νοσοκομείο για κάποιες εξετάσεις που είναι υποχρεωτικές.

Μεγάλωσε στο χωριό του Θανάση Μπέμπη Φιλιάτες Θεσπρωτίας και ήταν όλοι εκεί Ολυμπιακοί, «εκτός από έναν Παναθηναϊκό και δύο ΑΕΚτζήδες που τους δέρναμε κάθε Κυριακή στην πλατεία του χωριού»! Σε κάθε ματς είναι στο γήπεδο. «Χωρίς τον Ολυμπιακό είναι όλα κενά!» μου είχε δηλώσει.

Για να μη χάσει το ματς του Ολυμπιακού με τον Άγιαξ το 1983 είπε ψέματα στο Ναυτικό όπου υπηρετούσε ότι πάνε να του φάνε ένα οικόπεδο και έπρεπε να έρθει επειγόντως στην Αθήνα να υπογράψει σε συμβολαιογράφο. Έτσι πήρε ειδική άδεια από το ναρκαλιευτικό που είχε δέσει στη Μυτιλήνη.
Μου είχε προβλέψει μέσα στον Απρίλιο, που όλοι τα έβλεπαν μαύρα παγκοσμίως για τον κορονοϊό, ότι το καλοκαίρι θα μπορέσουμε να πάμε στα νησιά μας. Πάμε τώρα στα καινούργια.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 26/7/2020

Να ξεκινήσω με τα του Ολυμπιακού και μετά πάμε στα του κορονοϊού και τι γίνεται τώρα με την πανδημία. Πώς βλέπετε το σκηνικό με την ΕΠΟ και τον τελικό του Κυπέλλου;

Απαράδεκτο. Απαράδεκτο. Η ΕΠΟ θυμίζει μπανανία! Ούτε σε χώρες της Αφρικής δεν γίνονται τέτοια πράγματα. Είναι ανεπίτρεπτο ότι δεν σέβεται τον μεγαλύτερο σύλλογο της χώρας, τον Ολυμπιακό, και δεν σέβεται το ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού ο Ολυμπιακός μπορεί να φέρει κι άλλους βαθμούς περνώντας τη Γουλβς. Έφτασε ο Ολυμπιακός να τους ζητά να γίνει ο τελικός στην έδρα της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, αλλά φαίνονται οι άνθρωποι της ΕΠΟ σαν να είναι κατευθυνόμενοι. Είναι ντροπή αυτό που γίνεται τόσο καιρό.

Εσάς σας ενδιέφερε πού θα γίνει ο τελικός;

Ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει τι ομάδα έχει και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα όπου και αν παίξει.

Τον Σάββα Θεοδωρίδη τον είδατε στη φιέστα; Τι νιώσατε;

Ο Σάββας Θεοδωρίδης με συγκίνησε βλέποντάς τον, και συγκίνησε πολύ κόσμο. Όπως και τον πρόεδρο, που του αφιέρωσε τον τίτλο. Είναι ένας θρύλος ο Σάββας Θεοδωρίδης πλέον. Παρά το σοβαρό πρόβλημα υγείας, είναι έως την τελευταία του πνοή δίπλα στην ομάδα. Σέβομαι τον μεγάλο τερματοφύλακα του παρελθόντος, την ιστορία του μεγάλου παράγοντα και μπράβο στον Καρεμπέ και στον Μαρτίνς που τον περιέβαλαν με τέτοια αγάπη και φροντίδα στην απονομή του τίτλου. Τι να ευχηθώ... Ό,τι το καλύτερο, ό,τι πιο ανώδυνο... Τι να πω...

Ανησυχείτε για τη συμμαχία ΠΑΟΚ – ΑΕΚ - Παναθηναϊκού εναντίον του Ολυμπιακού;

Όχι, δεν ανησυχώ καθόλου. Ο Ολυμπιακός το απέδειξε φέτος, ότι αν έχεις ομαδάρα δεν σε σταματά κανείς. Το αποδεικνύει σε όλη την ιστορία του: δεν είναι τυχαίο ότι ο Ολυμπιακός έχει 45 πρωταθλήματα και όλοι οι άλλοι μαζί έχουν 39. Ο Ολυμπιακός είναι πολύ οργανωμένος σύλλογος, όχι μόνο πολύ μεγάλος σύλλογος. Και έχουμε πολύ καλό προπονητή. Τη νέα σεζόν θα είμαστε ακόμα πιο ισχυροί. Αρκεί να μην αλλάξουμε πολύ την 11άδα μας. Είδαμε τι οφέλη υπήρξαν που κρατήσαμε τον προπονητή, είδαμε τι πρόοδο είχε η ομάδα μας. Θα είναι ευχής έργο να μην αποδυναμωθεί η ομάδα, να μη χάσει πολλά «γρανάζια» -και το λέω αυτό γιατί πολλές ξένες ομάδες ενδιαφέρονται για τους παίκτες μας.

Πείτε μου τώρα για τις εξελίξεις με τον κορονοϊό.

Από τότε που είχαμε μιλήσει τον Απρίλιο, η κατάσταση στο νοσοκομείο είχε βελτιωθεί θεαματικά. Ενώ είχαμε μετατραπεί σε κατ’ εξοχήν νοσοκομείο για Covid-19 και όλες οι κλινικές ήταν για ασθενείς με κορονοϊό -δηλαδή δεν δεχόμασταν κανένα περιστατικό εκτός Covid~ τώρα αυτό δεν υπάρχει πια. Έχουν μείνει μόνο δύο κλινικές που χειρίζονται τέτοια περιστατικά, οι υπόλοιπες λειτουργούν όπως πριν αρχίσει η πανδημία. Τώρα όμως υπάρχουν νέα δεδομένα...

Δηλαδή;

Υπάρχει εισαγόμενος πληθυσμός στη χώρα που πολλαπλασιάζει τα κρούσματα. Είναι ανησυχητικό που αυξάνονται τα κρούσματα έτσι, και μάλιστα όχι μόνο από τον τουρισμό, αλλά παρατηρούμε και τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα να αυξάνονται. Πολλοί θέλουν να έρθουν για διακοπές στη χώρα μας επειδή θεωρείται χώρα ασφαλής, και πρέπει να προσέξουμε μην ξεφύγει η κατάσταση με έξαρση της ασθένειας. Ο κορονοϊός είναι εδώ, δεν έχει φύγει. Το κακό είναι ότι έχει χαλαρώσει ο κόσμος. Πρέπει να συνεχίσουμε να πλένουμε πολύ συχνά τα χέρια μας και να κρατάμε αποστάσεις. Δυστυχώς η νεολαία ειδικά λειτουργεί σαν να μην την αφορά. Αρρωσταίνουν όμως και νέοι άνθρωποι. Και το κυριότερο, μεταδίδουν την ασθένεια σε ευπαθείς ομάδες, στους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Βλέπουμε τι γίνεται στα μπαρ... Είμαστε σε επιφυλακή, δεν ξέρουμε πότε θα υπάρξει νέα έξαρση ~και εύχομαι να μην είναι μέσα στο καλοκαίρι, διότι υπάρχουν στα νοσοκομεία και οι άδειες... Να δούμε και πότε θα πάρουμε άδεια...

Έχει γίνει λιγότερο φονικός ο ιός λόγω της ζέστης;

Λέγεται ότι ο ιός στις επιφάνειες λόγω του ήλιου διαρκεί πλέον μόνο 2 λεπτά. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει γίνει λιγότερο φονικός. Έχουμε βέβαια λιγότερα περιστατικά στα νοσοκομεία, αλλά δεν μας ξεχνά ο κορονοϊός, είναι εδώ.

Πιστεύετε ότι θα έχουμε δεύτερο κύμα το φθινόπωρο;

Μάλλον λίγο πιο αργά από το φθινόπωρο. Αυτό εκτιμώ. Ο πληθυσμός της Ελλάδας αλλοιώνεται λόγω του τουρισμού και αυτό θα έχει συνέχεια έως το φθινόπωρο. Ο χειμώνας με ανησυχεί. Βέβαια έχουμε οργανωθεί καλύτερα και γνωρίζουμε περισσότερα για τον κορονοϊό.

Τι φάρμακα δίνετε τώρα;

Κολχικίνη και αζυθρομυκίνη. Αντιβιοτικά είναι.

Έχουν αποτέλεσμα;

Όπως στη γρίπη δίνουμε κάποια αντι-ιικά φάρμακα, έτσι και στον κορονοϊό. Βελτιώνουν την κλινική εικόνα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε πως είναι αποτελεσματικά 100%. Χρησιμοποείται και η ρεμντεσιβίρη. Όλα αυτά θα τα δούμε σε βάθος χρόνου. Το θετικό είναι ότι υπάρχει αλματώδης πρόοδος με το εμβόλιο. Οι ανακοινώσεις της Οξφόρδης ήταν πολύ ελπιδοφόρες ως προς την αντιμετώπιση αυτού του ιού, που πέρασε σαν λαίλαπα από τον πλανήτη και εξακολουθεί να υπάρχει.

Μου κάνει εντύπωση ότι ενώ αυξάνονται παγκοσμίως τα κρούσματα, μειώνονται οι θάνατοι.

Ναι, διότι μπορούν να ανιχνεύονται περισσότεροι, γίνονται περισσότερα τεστ, αλλά δεν παρουσιάζουν όλοι συμπτώματα πνευμονίας.

Ποια είναι οι πιο ευπαθής ομάδα τελικά;

Οι ηλικιωμένοι με συννοσηρότητες.

Ποιο νόσημα είναι το πιο επικίνδυνο σε συνδυασμό με τον κορονοϊό;

Διαβήτης, καρδιακές παθήσεις, νεφρική ανεπάρκεια, υπέρταση και βέβαια κακοήθεις όγκοι. Ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς για οποιοδήποτε λόγο. Δηλαδή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Αυτοί πρέπει να φυλάγονται πιο πολύ και να τους φυλάει και το συγγενικό περιβάλλον τους. Έχουν περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν και να μην πάνε και καλά...

Το εμβόλιο της Οξφόρδης, που προηγείται, πότε μπορεί να φτάσει το νωρίτερο στον πληθυσμό;

Οι Άγγλοι λένε ότι τον Νοέμβριο θα είναι έτοιμο. Αλλά στον πληθυσμό θα πάει θεωρώ μέσα στο 2021.

Να το κάνουν και οι νέοι το εμβόλιο; Και τα παιδιά;

Για τη γρίπη κάποιες ομάδες πληθυσμού κάνουμε το εμβόλιο κάθε χρόνο. Όχι όλοι. Πρέπει να δούμε τα επιστημονικά δεδομένα όταν έρθει η ώρα και τι θα πει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Για το ποιες ηλικίες πρέπει να εμβολιαστούν και ποιες ομάδες πληθυσμού. Να δούμε και πόσο αξιόπιστο και ασφαλές θα είναι...

Έχω μία απορία. Στην Αφρική, που δεν είναι καλές οι συνθήκες υγιεινής, γιατί δεν θερίζει ο κορονοϊός;

Τι να σας πω, δεν ξέρω.

Μήπως επειδή είναι νέος ο πληθυσμός;

Ίσως δεν γίνεται ακριβής καταγραφή εκεί... Καταλαβαίνετε τι εννοώ... Δεν ξέρω πόσο αξιόπιστοι μπορεί να είναι οι αριθμοί.

Πώς θέλετε να κλείσουμε;

Η χώρα μας τα πήγε καλά, αλλά ο πληθυσμός έως το φθινόπωρο θα αλλοιώνεται λόγω του τουρισμού. Ο κορονοϊός είναι εδώ, τα μέτρα έχουν χαλαρώσει, πρέπει να προσέξουμε πολύ. Ο χειμώνας που θα έρθει κανείς δεν ξέρει αν θα βρει τη χώρα σε έξαρση...