Ελληνική NAVTEX στο Καστελόριζο: Διάψευση από Πεντάγωνο - Η γκάφα με την άσκηση Λιμενικού

Κυβέρνηση και Πεντάγωνο διέψευσαν ότι η Ελλάδα έδωσε NAVTEX για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού με πραγματικά πυρά γύρω από το Καστελόριζο, αφού αφορούσε άσκηση του Λιμενικού.

Ελληνική NAVTEX στο Καστελόριζο: Διάψευση από Πεντάγωνο - Η γκάφα με την άσκηση Λιμενικού

Κατηγορηματικά διέψευσαν τόσο η κυβέρνηση της χώρας μας όσο και το Πεντάγωνο το δημοσίευμα από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων που ανέφερε πως η Ελλάδα έδωσε NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά γύρω από το Καστελόριζο.

ΝAVTEX του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή του Καστελλόριζου

Όπως έγινε γνωστό, η συγκεκριμένη NAVTEX αφορά μεν σε άσκηση με πυρά, αλλά δεν εκδόθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αλλά από το Λιμενικό. Συνήθως, όμως, τέτοιες ασκήσεις γίνονται στα έξι μίλια και συνηθίζεται η έκδοση NAVTEX.

Η NAVTEX που εκδόθηκε, τελικά, ανήκε στο… Λιμενικό, ανέφερε:

Η είδηση, όπως μεταδόθηκε από το ΑΠΕ

Λίγη ώρα μετά την ελληνική ανακοίνωση ότι επίκειται άσκηση με πυρά από το Πολεμικό Ναυτικό μας, η Τουρκία εξέδωσε αντι-NAVTEX, με την οποία επιχειρούσε να ακυρώσει την ελληνική οδηγία και στην οποία αναφέρει πως η ελληνική οδηγία είναι «παραβίαση του αποστρατικοποιημένου status του Καστελόριζο βάσει της Συνθήκης του Παρισιού το 1947».

Ετσι, όπως γράψαμε, τόσο από την ελληνική κυβέρνηση, όσο και από το ελληνικό Πεντάγωνο, η έκδοση NAVTEX διαψεύδεται κατηγορηματικά. Το ζήτημα είναι πως όλο αυτό έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία οι ισορροπίες είναι ευαίσθητες και οι χειρισμοί που απαιτούνται πρέπει να είναι «λεπτοί».

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ