Αγία Σοφία: Χιλιάδες μουσουλμάνοι για την πρώτη προσευχή (LIVE)

Χιλιάδες κόσμου έχει συγκεντρωθεί από το πρωί έξω από την Αγία Σοφία, ενόψει της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής.

Αγία Σοφία: Χιλιάδες μουσουλμάνοι για την πρώτη προσευχή (LIVE)

Χιλιάδες κόσμου έχει συγκεντρωθεί από το πρωί έξω από την Αγία Σοφία, ενόψει της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής και της μετατροπής του ναού σε τζαμί μετά από 86 χρόνια.

Από την Πέμπτη στην είσοδο του ναού τοποθετήθηκε και η νέα επιγραφή η οποία αναγράφει στα τουρκικά και στα αγγλικά: «Το Μεγάλο τζαμί της Αγίας Σοφίας», με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει χθες μία ακόμη αυτοψία στο σημείο.

Στο σημείο και στην πλατεία έξω από την Αγία Σοφία βρίσκονται και χιλιάδες αστυνομικοί, καλώντας τους προσκυνητές να φορούν προστατευτικές μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας. Στο εσωτερικό τα τιρκουάζ χαλιά έχουν ήδη τοποθετηθεί στο μαρμάρινο πάτωμα, ενώ την ίδια ώρα, οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά θα καλύπτονται με κουρτίνες κατά τη διάρκεια της προσευχής.

«Τερματίζουμε τα 86 χρόνια, έχοντας μεγάλη λαχτάρα», είπε ένας άνδρας, αναφερόμενος στις σχεδόν εννέα δεκαετίες από τότε που η Αγία Σοφία ανακηρύχθηκε μουσείο και έπαψε να είναι τόπος λατρείας για τους μουσουλμάνους.

Κατά τη διάρκεια των «εγκαινίων» έχουν προσκληθεί ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και ο εμίρης του Κατάρ και -όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος- το κτίριο αναμένεται να υποδεχθεί σήμερα 1.000 ώς 1.500 άτομα.

Την προσευχή θα πει ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, της πανίσχυρης Diyanet. Παρά τον συνωστισμό, πάντως, θα τηρηθούν τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, απολυμαντικών και τη διανομή ατομικών χαλιών προσευχής στους πιστούς.

Πηγή: kathimerini.gr