Οι αμοιβές Κόκκαλη, Βασιλάκη, Σαράντη, Φέσσα, Φουρλή, Λαβίδα, αδελφών Σαράντη από τις εταιρίες τους

Οι αμοιβές γνωστών επιχειρηματιών αλλά και πρωτοκλασάτων στελεχών εταιριών: Κόκκαλης, Βασιλάκης, Φέσσας, Φουρλής, αδερφοί Σαράντη.

Οι αμοιβές Κόκκαλη, Βασιλάκη, Σαράντη, Φέσσα, Φουρλή, Λαβίδα, αδελφών Σαράντη από τις εταιρίες τους

Υποχρέωση και όχι δικαίωμα που μπορεί να ασκείται κατά το δοκούν, συνιστά πλέον η δημοσιοποίηση Έκθεσης Αποδοχών από τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες.

Αυτό προβλέπεται άλλωστε με βάση τα ειδικά άρθρα, που συνθέτουν το θεσπισμένο, νέο, νομοθετικό πλαίσιο (Ν.4548/2018). Εξέλιξη η οποία έρχεται να ενισχύσει τις πηγές πληροφόρησης των επενδυτών, σε ότι αφορά τις αμοιβές των μελών που στελεχώνουν τα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών.

Γεγονός που ήδη καταγράφεται στις εφετινές, ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις, όπου για πρώτη φορά κοινοποιούνται τα αναλυτικά στοιχεία των αποδοχών, όπως αυτά προκύπτουν από την περσινή χρήση. Κάτι το οποίο θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια, ρίχνοντας περισσότερο φώς, σε μια πτυχή που κατά κανόνα έμενε μέχρι τώρα «εκτός κάδρου».

Επιχειρηματίες, αλλά και πρωτοκλασάτα στελέχη που κατέχουν νευραλγικές θέσεις στη διοικητική πυραμίδα των εταιρειών, είναι υπόχρεοι της δημοσιοποίησης των αμοιβών τους.

Οι οποίες με τη σειρά τους αποτελούν αντικείμενο αξιολόγησης από το «σώμα» των μετόχων, αν και η ψήφος τους δεν παράγει δεσμευτικό αποτέλεσμα, αλλά μόνο συμβουλευτικό για την ακολουθούμενη πολιτική αποδοχών της κάθε εταιρείας.

Ενταγμένα όλα αυτά προς την κατεύθυνση της διαφάνειας, που εκ των πραγμάτων είναι νομικά απαλλαγμένη από ζητήματα προσωπικών δεδομένων.

Άλλωστε το νέο πλαίσιο είναι ενταγμένο στο ευρωπαϊκό δίκαιο των κεφαλαιαγορών, που ήρθε να προασπίσει τα δικαιώματα των μετόχων.

Κάτι που από πολύ νωρίτερα , είχε γίνει κεκτημένη πρακτική για την εμβληματική αγορά της Wall Street.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν και οι αποδοχές έξι ηχηρών ονομάτων της επιχειρηματικής ζωής του τόπου.

Οι εταιρείες των οποίων έχουν τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία περί το 1,6 δις ευρώ αθροιστικά, ενώ απασχολούν εν συνόλω πάνω από 17.000 εργαζόμενους.

Σωκράτης Κόκκαλης

Καιρό τώρα, η διαμόρφωση της «επόμενης μέρας» της Ιντραλότ ΙΝΛΟΤ -10,00% 0,09 αποτελεί ένα προσωπικό και συνάμα δύσκολο «στοίχημα» για τον πολυσυζητημένο επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη. Βασικού μετόχου της εταιρείας με ποσοστό 20,26%. Κορυφαίο ζητούμενο για την Ιντραλότ, η αγοραία αξία της οποίας έχει κατρακυλήσει στα 14,1 εκατ. ευρώ, είναι η κεφαλαιακή αναδιάταξη των υποχρεώσεων προς τους ομολογιούχους, που φτάνουν συνολικά στα 750 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο ομίλου η Ιντραλότ έχει 3.842 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων τα 607 στη εταιρεία. Οι περσινές ζημιές «γύρισαν» σε αρνητικά τα ίδια κεφάλαια του ομίλου, με συνέπεια η μετοχή να μεταταχθεί στην κατηγορία της επιτήρησης.

Το σύνολο των μικτών αποδοχών που έλαβε πέρσι ο Σωκράτης Κόκκαλης από την Ιντραλότ ήταν 748.532 ευρώ.

Όντας Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ( από τον Μάρτιο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2020). Από τις αμοιβές αυτές τα 675.000 ευρώ ήταν σταθερές, ενώ τα υπόλοιπα αφορούσαν εταιρικές παροχές.

Σε αδρές γραμμές πάντως, οι καθαρές αποδοχές είναι σχεδόν οι μισές από τις μικτές. Γεγονός που αφορά τις αμοιβές και των άλλων επιχειρηματιών.

Ευτύχης Βασιλάκης

Για τον Πρόεδρο της Αεροπορίας Αιγαίου ΑΡΑΙΓ 1,50% 4,06 Ευτύχη Βασιλάκη, στον έλεγχο του οποίου είναι το 37,08% των μετοχών της, το κέντρο βάρους πέφτει στη χαλιναγώγηση των επιπτώσεων που έχει επιφέρει στην εταιρεία, η πανδημία.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο Διευθύνων Σύμβουλος Δημήτρης Γερογιάννης έχουν κοινοποιήσει την απόφασή τους να μην λάβουν καμία αμοιβή στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς, για τις υπηρεσίες τους στην αεροπορική εταιρεία.

Η χρηματιστηριακή αξία της οποίας είναι στα επίπεδα των 289,6 εκατ. ευρώ, ενώ στη χρήση του 2019 είχε καθαρά κέρδη 78,5 εκατ. ευρώ.

Πέρσι ο Ευτύχης Βασιλάκης έλαβε από την Aegean μικτές αποδοχές 777.516 ευρώ, εκ των οποίων τα 750.000 ευρώ ήταν σταθερές αμοιβές και τα υπόλοιπα αφορούσαν το ύψος των προσφερθέντων εταιρικών παροχών.

Ο επιχειρηματίας κατέχει επίσης και το 60,06% στην AutoHellas ΟΤΟΕΛ 0,54% 3,72, στην οποία είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος. Οι περσινές μικτές αποδοχές από την AutoHellas έφτασαν στα 445.364 ευρώ.

Η Πρόεδρος μητέρα του, Εμμανουέλα Βασιλάκη, είχε αμοιβές 1.000.000 ευρώ, ενώ άλλα 42.828 ευρώ ήταν οι εταιρικές παροχές που της προσφέρθηκαν.

Από την άλλη πλευρά ,οι αποδοχές του Γιώργου Βασιλάκη, αδελφού του Ευτύχη, διαμορφώθηκαν στα 568.931 ευρώ.

Το 2019 τα καθαρά κέρδη της AutoHellas αυξήθηκαν κατά 20,1% ( στα 46,6 εκατ. ευρώ) ενώ με βάση την πολιτική αμοιβών της εταιρείας, οι εφετινές αποδοχές όλων των εκτελεστικών μελών του Δ.Σ θα μειωθούν μέχρι 50%.

Στο χρηματιστηριακό «ταμπλό», η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας είναι τώρα στα 181,7 εκατ. ευρώ.

Αδελφοί Σαράντη

Κυριάκος Σαράντης, αντιπρόεδρος του ομίλου Σαράντη
Με κεφαλαιοποίηση στα επίπεδα των 608,6 εκατ. ευρώ η εταιρεία Σαράντης ΣΑΡΑΝ -100,00% , ενισχύει συνεχώς τα τελευταία χρόνια την επιχειρηματική παρουσία εντός αλλά και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Για τον Κυριάκο Σαράντη, Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, το ύψος των μικτών του αποδοχών έφτασε πέρσι στα 626.263 ευρώ.

Ο αδελφός του Γρηγόρης που είναι Πρόεδρος της εταιρείας πήρε 309.223 ευρώ. Μικτές αμοιβές 231.401 ευρώ από τη συμμετοχή της στο Δ.Σ είχε η τρίτη από τα αδέλφια Κατερίνα Σαράντη.

Η εταιρεία που πέραν των καλλυντικών αναπτύσσει και άλλες εμπορικές δραστηριότητες, ελέγχεται μετοχικά κατά 50,46% από τα τρία αδέλφια. Και πέρσι η καθαρή κερδοφορία της σε επίπεδο ομίλου ( με 2.786 θέσεις εργασίας) ενισχύθηκε κατά 16,8% φτάνοντας στα 38 εκατ. ευρώ.

Θεόδωρος Φέσσας

Θεόδωρος Φέσσας Πρόεδρος Quest, BriQ Properties και ΣΕΒ
Μακρά και ευδόκιμη παρουσία στο χώρο του επιχειρείν έχει και ο Θεόδωρος Φέσσας. Ο πρώην Πρόεδρος του ΣΕΒ , έχει τη θέση του εκτελεστικού Προέδρου στην Quest Συμμετοχών ΚΟΥΕΣ 0,54% 7,46, στην οποία είναι και εκ των μεγαλομετόχων, μαζί με την πρώην σύζυγό του Ευτυχία Κουτσουρέλη.

Σε επίπεδο ομίλου η Quest Συμμετοχών έχει 1.905 εργαζόμενους, ενώ η χρηματιστηριακή της αξία ανέρχεται στα 266,6 εκατ. ευρώ. Οι μικτές αμοιβές που έλαβε πέρσι ο Θεόδωρος Φέσσας ήταν 607.700 ευρώ.

Για την Ευτυχία Κουτσουρέλη οι αποδοχές έφτασαν στα 362.800 ευρώ. Όσο για την εταιρεία, τα περσινά της κέρδη ήταν 7,9 εκατ. ευρώ.

Βασίλης Φουρλής

Στον εμπορικό όμιλο Φουρλής απασχολούνται 4.198 εργαζόμενοι. Πρόεδρος και συνάμα… ταυτότητα της εταιρείας ΦΡΛΚ 0,74% 4,10, η αξία της οποίας τιμολογείται χρηματιστηριακά στα 213,2 εκατ. ευρώ, είναι επί σειρά ετών ο Βασίλης Φουρλής.

Πέρσι οι μικτές αμοιβές του ανήλθαν στα 671.805 ευρώ. Εξ αυτών τα 525.000 αποτελούσαν τις σταθερές, ενώ 96.461 ευρώ προήλθαν από την επίτευξη στόχων της εταιρείας. Τα υπόλοιπα 50.344 ευρώ αφορούσαν εταιρικές παροχές.

Η πρώτη του ξαδέλφη Δάφνη Φουρλή, η οποία είναι Αντιπρόεδρος της εταιρείας και κατέχει( σε κοινή επενδυτική μερίδα) το 17,34% των μετοχών της, έλαβε πέρσι αποδοχές 192.515 ευρώ.

Μέλος στο Δ.Σ της εταιρείας είναι και Δάφνη Φουρλή, αδελφή του Βασίλη, οι αμοιβές της οποίας ήταν 274.000 ευρώ.

Στην περσινή χρήση η καθαρή κερδοφορία της Φουρλής διαμορφώθηκε στα 11,9 εκατ. ευρώ

Αθανάσιος Λαβίδας


Στη φαρμακευτική Lavipharm ΛΑΒΙ -100,00% δεσπόζει η παρουσία του Αθανασίου Λαβίδα. Προέδρου και βασικού μετόχου της εταιρείας, με ποσοστό 57,13%.

Το σύνολο των αμοιβών που έλαβε πέρσι ο Λαβίδας από την εταιρεία, ήταν 543.767 ευρώ. Εκ των οποίων τα 524.000 ευρώ αποτελούσαν τις βασικές αμοιβές και τα υπόλοιπα ήταν ενταγμένα στις εταιρικές παροχές.

Τα καθαρά κέρδη της Lavipharm ήταν πέρσι 5,3 εκατ. ευρώ, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ανέρχεται στα 13,8 εκατ. ευρώ. Αναμφίβολα για τον Αθανάσιο Λαβίδα, κυρίαρχο γεγονός με αναπόφευκτη ψυχολογική πίεση, είναι η δικαστική περιπέτεια του γιού του Τηλέμαχου.

Ο οποίος συνελήφθη στις ΗΠΑ και καταδικάστηκε για το αδίκημα της «εσωτερικής» πληροφόρησης , με συνέπεια να παραμένει στην φυλακή. Πιθανότατα μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. όταν και αναμένεται να αποφυλακιστεί.

Πηγή: mononews.gr