Κορονοϊός: Επιστρέφει η εβδομαδιαία ενημέρωση από τον Χαρδαλιά (vid)

Κάθε Τρίτη στις 18:00 θα λαμβάνει χώρα η εβδομαδιαία ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά για τον κορονοϊό

Κορονοϊός: Επιστρέφει η εβδομαδιαία ενημέρωση από τον Χαρδαλιά (vid)

Στην ανάγκη να μπει «φρένο» στη χαλάρωση, σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας κορωνοϊού, στάθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενώ ανακοίνωσε πως επανέρχεται η ενημέρωση σε εβδομαδιαία βάση και αποκλειστικά για επιχειρησιακά θέματα. Όπως είπε, η ενημέρωση θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη στις 6 μ.μ. από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε επίσης ότι θα επιτρέπονται από τις 20 Ιουλίου οι πτήσεις από τη Σουηδία. Ανέφερε επιπλέον ότι η Ελλάδα παρουσιάζει πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Στάθηκε δε στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Σε ό,τι αφορά τις πύλες εισόδου, παρατήρησε ότι τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στον Προμαχώνα, ωστόσο έκανε λόγο και για εσωτερική χαλάρωση. Επεσήμανε δε ότι κυριότεροι εχθροί είναι η χαλάρωση και ο εφησυχασμός.

Αναφερόμενος στη σύσκεψη της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου, είπε ότι τονίστηκε πως το πλαίσιο που υπάρχει είναι επαρκές, αλλά δόθηκε εντολή για αυστηροποίηση των ελέγχων, προκειμένου να τηρούνται μέτρα. Περιέγραψε εξάλλου ως προτεραιότητα να σταλεί το μήνυμα ότι οι έλεγχοι γίνονται, ενώ σημείωσε ότι θα σχεδιάζονται από το συντονιστικό όργανο με βάση τα καθημερινά δεδομένα. Διευκρίνισε δε ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν, αλλά όχι με τιμωρητική διάθεση.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πέτσας είπε ότι δεν υπάρχει εισήγηση της Επιτροπής για καθολική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους, αλλά υπάρχουν μεμονωμένες απόψεις. Επανέλαβε εξάλλου ότι αν κριθεί αναγκαίο, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αλλαγής του ισχύοντος πλαισίου.

Τι είπε για τα αναδρομικά

Αναφερόμενος στα αναδρομικά, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων, ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει να γίνει μελέτη σχετικά με το τι αφορά η απόφαση του ΣτΕ, αλλά και να βρεθεί ο χρόνος εφαρμογής της απόφασης, με βάση τις δημοσιονομικής δυνατότητες της χώρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε εξάλλου ότι είναι θέμα λίγων ημερών η ολοκλήρωση της συζήτησης με τους θεσμούς για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο.

Η αναφορά στη Σύνοδο Κορυφής

Μιλώντας για τη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, ο κ. Πέτσας είπε ότι οι ελληνικές θέσεις είναι:

Να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ε.Ε.


Κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι δάνεια.


Να μην υπάρξουν πρόσθετες προϋποθέσεις.


«Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να ανταποκριθεί η Ε.Ε. στις ανάγκες των καιρών, ώστε να ανακάμψουν οι οικονομίες και να στηριχθούν οι εργαζόμενοι» τόνισε ενώ πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει για άλλη μια φορά πολύ λίγα, πολύ αργά.

Πηγή: kathimerini.gr

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας