Αγία Σοφία: Έτσι την κάνουν τζαμί-Ιμάμηδες, μουεζίνηδες, αντιβακτηριδιακά και αυτοθερμαινόμενα χαλιά

Οι πυρετώδεις προετοιμασίες από τους Τούρκους για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Αγία Σοφία: Έτσι την κάνουν τζαμί-Ιμάμηδες, μουεζίνηδες, αντιβακτηριδιακά και αυτοθερμαινόμενα χαλιά

Πυρετωδώς συνεχίζονται οι ετοιμασίες γαι την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, σύμφωνα με τις οδηγίες Ερντογάν.

Στόχος στις 24 Ιουλίου, επέτειος της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης, να γίνει η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA στην Κωνσταντινούπολη, Ανδρέα Ρομπόπουλο θα διοριστούν δύο ιμάμηδες και τέσσερις μουεζίνηδες - και μάλιστα με διαγωνισμό ώστε να είναι οι καλύτεροι της Τουρκίας - ενώ υφαίνονται αντιβακτηριδιακά και αυτοθερμαινόμενα χαλιά.

Ερωτηματικό είναι με ποιο τρόπο θα εξαφανίζονται με οπτικό εφέ τα ψηφιδωτά και αγιογραφίες, ενώ η προσευχή θα γίνεται πέντε φορές την ημέρα.

Συνεδριάζουν οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών

Στο μεταξύ συνεδριάζουν σήμερα οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ και θα συζητηθεί το θέμα της Αγίας Σοφίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του Mega στις Βρυξέλλες, το θέμα με την Τουρκία σαφώς θα συζητηθεί, αλλά δεν αλλάζει την σημερινή ατζέντα.

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, η επιβολή κυρώσεων επί της αρχής δεν είναι στο τραπέζι της συζήτησης.

Πρωταρχικός στόχος του Ύπατου Εκπρόσωπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είναι να λάβει από τα κράτη μέλη ξεκάθαρη εντολή να ξεκινήσει διάλογο με την Άγκυρα.

Θα τεθούν επί τάπητος όλα τα ανοιχτά ζητήματα, από τις παράνομες γεωτρήσεις στη Μεσόγειο μέχρι την τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη και τη Συρία.

Ωστόσο, πρώτη προτεραιότητα είναι να ξεμπλοκάρει το αδιέξοδο αναφορικά με τις παράνομες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Αναμένεται μάλιστα να καταθέσει και συγκεκριμένες ιδέες για το θέμα ο Μπορέλ. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, η Γαλλία αναμένεται να σηκώσει πολύ τους τόνους.

Από την άλλη όμως, η Γερμανία που έχει και την Προεδρία της ΕΕ, επιθυμεί μια πιο συγκαταβατική προσέγγιση με την Άγκυρα.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις για την Αγία Σοφία, μεταξύ των οποίων από τον Πάπα Φραγκίσκο, τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, το Πατριαρχείο Μόσχας, αλλά και τούρκους διανοούμενους.

Πηγή: megatv.com