Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός ο Ζαν Καστέξ - Σχηματίζει την επόμενη κυβέρνηση

Η Γαλλία έχει νέο πρωθυπουργό. Ο Ζαν Καστέξ, ο οποίος μεταξύ άλλων διετέλεσε γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Γαλλίας επί Νικολά Σαρκοζί, θα αναλάβει να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός ο Ζαν Καστέξ - Σχηματίζει την επόμενη κυβέρνηση

Η Προεδρία της Γαλλίας ανακοίνωσε τον νέο πρωθυπουργό της χώρας. Πρόκειται για τον 55χρονο Ζαν Καστέξ, ο οποίος είναι ανώτατο στέλεχος της δημόσιας διοίκησης, απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών.

Προέρχεται από τη γαλλική Δεξιά, ενώ έχει υπηρετήσει σε ανώτατες κρατικές και κυβερνητικές θέσεις και στις δημοτικές εκλογές του 2020 επανεξελέγη δήμαρχος της πόλης Πραντ στα Ανατολικά Πυρηναία λαμβάνοντας το 76% των ψήφων.

Είχε αναλάβει τη γενική διαχείριση του σχεδίου σταδιακής άρσης των μέτρων του lockdown για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στη Γαλλία, ενώ διετέλεσε γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Γαλλίας επί Νικολά Σαρκοζί.

Ο νέος πρωθυπουργός θα αναλάβει να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση. Νωρίτερα την παραίτησή του -και μαζί αυτή της κυβέρνησής του- υπέβαλε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ενόψει ανασχηματισμού.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αναμένεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό με στόχο να κερδίσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους.

Ερωτήματα σε ό,τι αφορά το έργο του Φιλίπ είχαν προκληθεί από τα μέσα Ιουνίου, όταν ο Μακρόν είχε δηλώσει πως επιθυμεί να «αναβιώσει» την προεδρία του.

Στους ανασχηματισμούς της γαλλικής κυβέρνησης ο πρωθυπουργός παραιτείται πριν από τον διορισμό νέου υπουργικού συμβουλίου, ωστόσο μπορεί εκ νέου να επανατοποθετηθεί στο αξίωμα.

Υπενθυμίζεται ότι πράσινοι δήμαρχοι με συμμάχους από τον χώρο της λοιπής Αριστεράς επικράτησαν στις περισσότερες πόλεις της Γαλλίας στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών της Κυριακής, ενώ η μόνη θετική είδηση για το κυβερνών κόμμα Εn Marche του Προέδρου Μακρόν προήλθε από τη Χάβρη, όπου ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ εξελέγη δήμαρχος με ποσοστό κοντά στο 60%. Στο Παρίσι επανεξελέγη η σοσιαλίστρια δήμαρχος Αν Ινταλγκό.

Ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει πολύ προσεκτικά τις 159 συστάσεις που προέκυψαν από τη δημόσια διαβούλευση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr - Reuters

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας