Φεστιβάλ Καννών: Η ταινία «Border» πρώτευσε στο Τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα»

Φεστιβάλ Καννών: Η ταινία «Border» πρώτευσε στο Τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα»

Το βραβείο του Τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα» κέρδισε στις Κάννες η ταινία «Border» του Ιρανού Αλί Αμπάσι, που ζει και εργάζεται στη Σουηδία.

Το «Border», που ξεχώρισε ανάμεσα σε 18 ταινίες, αποτελεί τη δεύτερη δημιουργία του Αμπάσι και βασίζεται σε διήγημα του Σουηδού Τζον Α. Λίντκβιστ, συγγραφέα του «Άσε το Κακό να Μπει». Πρόκειται για ένα καλτ μίγμα τρόμου και ρομαντισμού, μία αλληγορία για τη διαφορετικότητα και ταυτόχρονα ένα γοτθικό παραμύθι.

Βασική πρωταγωνίστρια είναι η σαραντάχρονη Τίνα, μία ιδιόμορφη υπάλληλος τελωνείου που έχει ένα ιδιαίτερο χάρισμα, να «οσμίζεται» την παραβατικότητα, την ενοχή, την αμαρτία στους ανθρώπους. Όταν κάποια στιγμή έλκεται ερωτικά από έναν ύποπτο που ερευνά, οι αποκαλύψεις θα θέσουν σε αμφισβήτηση πολλά περισσότερα. Μία σειρά ανατροπών την οδηγούν σε αδιέξοδο και πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην ανθρωπιά της ή την πραγματική της φύση.

Το βραβείο Σεναρίου απέσπασε η ταινία «Sofia» της Μεργιέμ Μπενμ' Μπαρέκ, συμπαραγωγή Γαλλίας-Κατάρ. Η υπόθεση του έργου παρακολουθεί την εικοσάχρονη Σοφία, ανύπαντρη έγκυο, που, μέσα σ’ ένα βράδυ, αγωνίζεται να βρει «πατέρα» για το παιδί της, ώστε να της επιτραπεί να γεννήσει στο μαιευτήριο και να μην οδηγηθεί στη φυλακή.

Το βραβείο Ερμηνείας, απέσπασε ο δεκαπεντάχρονος χορευτής Βίκτορ Πόλστερ, πρωταγωνιστής στην ταινία «Girl» του Βέλγου Λούκας Ντοντ, ενώ το βραβείο Σκηνοθεσίας κέρδισε ο Ουκρανός Σεργκέι Λόζνιτσα, για το «Donbass», μια ταινία που περιγράφει τη φρίκη του πολέμου.

Τέλος, το ειδικό βραβείο της Επιτροπής απέσπασε η ταινία «Chuva E Cantoria Na Aldeia Dos Mortos» των Ρενέ Ναντέρ Μεσόρα και Ζοάο Σαλαβίσα από τη Βραζιλία.

Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής ήταν φέτος ο Μπενίσιο ντελ Τόρο, ο οποίος είχε κερδίσει στις Κάννες το βραβείο ερμηνείας για το «Che» του Στίβεν Σόντερμπεργκ (2008), ενώ τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής αποτελούσαν οι Βιρζινί Λεντουαγέν (ηθοποιός), Ανμαρί Τζασίρ και Καντεμίρ Μπαλάγκοφ (σκηνοθέτες) και η διευθύντρια του Φεστιβάλ «Telluride», Τζούλι Χάντσιγκερ.

Πηγή: www.naftemporiki.gr