Κάθριν Τζόνσον: Πέθανε η ηρωίδα του «Hidden Figures» (pic+vid)

Πέθανε η θρυλική μαθηματικός της NASA, Κάθριν Τζόνσον που η ζωή της έγινε ταινία με τίτλο Hidden Figures

Κάθριν Τζόνσον: Πέθανε η ηρωίδα του «Hidden Figures» (pic+vid)

Η Κάθριν Τζόνσον, η θρυλική μαθηματικός της NASA που βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για τον πρώτο Αμερικανό αστροναύτη να προσγειωθεί με επιτυχία στη Γη, πέθανε σε ηλικία των 101 ετών.

Κατά την 35ετή καριέρα της στη NASA και στον προκάτοχο αυτής, η Τζόνσον απέκτησε υψηλή φήμη καθώς ήταν αυθεντία στους πολύπλοκους υπολογισμούς και συνείσφερε τα μέγιστα στη χρήση υπολογιστή για την πραγματοποίηση διαφόρων εργασιών. Η δουλειά της Τζόνσον περιελάμβανε υπολογισμούς για την τροχιά, εκτοξεύσεις και επείγουσες επιστροφές για το Πρόγραμμα Μέρκιουρι, που σε αυτό συμμετείχαν οι Άλαν Σέπαρντ, ο πρώτος Αμερικανός στο διάστημα, και Τζον Γκλεν, ο πρώτος Αμερικανός σε τροχιά, όπως επίσης και στα μονοπάτια που θα συναντιόνταν το Apollo Lunar Module και το Apollo command module του Προγράμματος Apollo, για την πτήση τους προς τη σελήνη.

Οι υπολογισμοί της ήταν, επίσης, πολύ αποφασιστικοί και για το πρόγραμμα Space Shuttle, ενώ εργάστηκε και για το πλάνο για πτήση στον Άρη. Το 2015, ο τότε Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, τη βράβευσε με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας. Το 2016, ήταν ο βασικός χαρακτήρας της ταινίας «Hidden Figures», υποδυόμενη από την Ταράτζι Π. Χένσον. Το 2019, η Τζόνσον, έλαβε το βραβείο του Χρυσού Μεταλλίου του Κονγκρέσου.

Δείτε την ανάρτηση της NASA

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας Hidden Figures