Όσκαρ 2020: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη μεγάλη βραδιά! (vid)

Ο Κώστας Τσουμπρής ...πατάει κόκκινο χαλί και γράφει για τα φετινά φαβορί των Όσκαρ, τις αδικίες που υπήρξαν και διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία!

Όσκαρ 2020: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη μεγάλη βραδιά! (vid)

Η μεγάλη βραδιά των Όσκαρ 2020 πλησιάζει (στις 3 τα ξημερώματα Δευτέρας ώρα Ελλάδας) και όλοι οι φαν του σινεμά περιμένουμε με αγωνία τους φετινούς νικητές!

Το (αντι)πολεμικό «1917» του Σαμ Μέντες έχει πάρει κεφάλι στα προγνωστικά για την καλύτερη ταινία και δείχνει να είναι το μεγάλο φαβορί! Αρχικά δεν παιζόταν πολύ ψηλά, ίσως επειδή άργησε λίγο να βγει στις αίθουσες (τα Χριστούγεννα πρεμιέρα στις ΗΠΑ) όμως κατάφερε να κερδίσει το κοινό και μαζί φυσικά τους κριτικούς. Προσπέρασε έτσι -δικαιωματικά για τους περισσότερους- το «Τζόκερ», τα «Παράσιτα», την «Ιστορία Γάμου» και το «Κάποτε στο …Χόλιγουντ».

POLL - ΒΡΑΒΕΙΑ OSCAR 2020: Προβλέψτε τους νικητές σε 6 κατηγορίες!

Εκείνο που μπορεί να κάνει την έκπληξη είναι τα «Παράσιτα». Έχοντας σαρώσει στα περισσότερα φεστιβάλ, η εκπληκτική κορεάτικη ταινία φιλοδοξεί να φτάσει μέχρι τέλους! Δεν το αποκλείουμε εμείς και προσωπικά θα χαρούμε αν κερδίσει το αγαλματίδιο! Μια ταινία ανατρεπτική που μιλάει στην καρδιά του θεατή και θίγει πολλά κοινωνικά ζητήματα. Χαρούμενοι θα ήμασταν και σε τυχόν νίκη του «Τζόκερ»!

Θα απορείτε γιατί ως τώρα δεν έχουμε αναφέρει τον «Ιρλανδό». Στην αρχή οι περισσότεροι πίστευαν ότι θα έκανε περίπατο, όμως πλήρωσε δυστυχώς την κόντρα του Netflix με τα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο, αλλά και την υπερβολικά μεγάλη διάρκειά του. Σε κάθε άλλη περίπτωση η ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε θα ήταν το απόλυτο φαβορί, όμως τα Όσκαρ είναι ένας μεγάλος μηχανισμός και πίσω απ΄ τις κουρτίνες παίζονται πολλά. Τουλάχιστον παρηγορούμαστε από το γεγονός ότι ο Σκορσέζε θα γυρίσει κι άλλη ταινία, με τους Ντε Νίρο και Ντι Κάπριο.

Όσκαρ 2020: Οι φετινές υποψηφιότητες των βραβείων

Αδικημένος κατά τη γνώμη μας και ο Κλιντ Ίστγουντ, καθώς η «Μπαλάντα του Ρίτσαρντ Τζούελ» άξιζε κάτι παραπάνω. Είχαμε όμως να κάνουμε με μια ταινία δύσκολη, κόντρα στο σύστημα των ΗΠΑ.

Στις άλλες κατηγορίες τώρα, για το βραβείο του α΄ ανδρικού ρόλου ο Χοακίν Φίνιξ παίζει σχεδόν μόνος του. Η ερμηνεία του στο «Τζόκερ» ήταν συγκλονιστική και δικαιωματικά θα πάρει σπίτι του το αγαλματίδιο. Τουλάχιστον στην πρώτη πεντάδα έπρεπε να είναι και ο πρωταγωνιστής της …μπαλάντας του Ίστγουντ, Πολ Γουόλτερ Χάουζερ.

Στο α΄ γυναικείο η Ρενέ Ζελβέγκερ είναι μεγάλο φαβορί, στο β΄ ανδρικό ο Μπραντ Πιτ (πάνω από …τοτέμ όπως οι Πέσι, Πατσίνο, Χόπκινς και Χανκς!) και στο β΄ γυναικείο η Λόρα Ντερν. Η τελευταία απ΄ την «Ιστορία Γάμου» όπου συγκίνησε το ζευγάρι Γιόχανσον – Ντράιβερ.

Στο βραβείο σκηνοθεσίας, ο Σαμ Μέντες είναι φαβορί, αλλά το πιθανότερο είναι να μοιράσει τα βραβεία η Επιτροπή. Άρα αν πάρει της ταινίας το «1917», θα έχουν τύχη εδώ ο Τζουν-χο, ο Ταραντίνο ή ο Σκορσέζε.

Το Όσκαρ ξένης ταινίας το έχουν …κλειδώσει τα «Παράσιτα», εκτός κι αν και εδώ γίνει η έκπληξη και πάρει της καλύτερης ταινίας.

Όσκαρ 2020: Τι παίζουν οι αμερικανικές στοιχηματικές εταιρείες

Ας δούμε τέλος και μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία:

# Η Σκάρλετ Γιόχανσον γίνεται η 12η στην ιστορία του θεσμού που είναι ταυτόχρονα υποψήφια για α΄ και β΄ γυναικείο ρόλο.

# H Σίνθια Ερίβο αν κερδίσει θα γίνει η νεότερη EGOT winner (κάτοχος δηλαδή Όσκαρ, Έμι, Γκράμι και Τόνι).

# Ο Σαμ Μέντες αν κερδίσει θα γίνει ο πρώτος με δυο Όσκαρ σε τόσο μεγάλη χρονική απόσταση (το είχε πάρει το 2000 για το American Beauty).

# Η Γκρέτα Γκέργουϊγκ («Μικρές Κυρίες») και ο Νόα Μπόμπακ («Ιστορία Γάμου») είναι ζευγάρι στη ζωή αλλά αντίπαλοι στα Όσκαρ!

# Τα «Παράσιτα» είναι η πρώτη κορεάτικη ταινία, υποψήφια για καλύτερη ταινία, και 6η στην ιστορία ταυτόχρονα υποψήφια για καλύτερη ταινία και ξένη.

# Το «Ford v Ferrari» είναι η πρώτη ταινία ταχύτητας αυτοκινήτων, υποψήφιας για Όσκαρ καλύτερης ταινίας.