Οι δύο Πάπες του Netflix: Mία απολαυστική ταινία - Δύο σπουδαίες ερμηνείες

Η υποκριτική μονομαχία των Τζόναθαν Πράις και Άντονι Χόπκινς που δίνουν ρεσιτάλ, σε μία χορταστική ταινία, με δυνατούς διαλόγους, εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα. 

 

Οι δύο Πάπες του Netflix: Mία απολαυστική ταινία - Δύο σπουδαίες ερμηνείες

Ο υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης, Φερνάντο Μεϊρέγες, μας μεταφέρει πίσω από τα τείχη του Βατικανού και βασισμένος σε πραγματικά γεγονότα, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη μία συναρπαστική ιστορία. Ο Βραζιλιάνος δημιουργός, έχει στο πλευρό του, τους Τζόναθαν Πράις και Άντονι Χόπκινς, σε μία υποκριτική μονομαχία, υψηλού επιπέδου.

Απογοητευμένος με την κατεύθυνση της εκκλησίας, ο Καρδινάλιος Μπεργκόλι (Τζόναθαν Πράις) ζητά από τον Πάπα Βενέδικτο (Άντονι Χόπκινς) το 2012, την άδεια για να αποσυρθεί. Αντ 'αυτού, αντιμετωπίζοντας το σκάνδαλο και την αυτοαμφιβολία του, ο εσωστρεφής Πάπας Βενέδικτος καλεί στην Ρώμη τον σκληρότερο κριτή του και μελλοντικό του διάδοχο, για να αποκαλύψει ένα μυστικό που θα κλονίσει τα θεμέλια της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο σκηνοθέτης Φερνάντο Μεϊρέγιες (Περί Τυφλότητας, Η Πόλη του Θεού, Ο Επίμονος Κηπουρός) φέρνει μαζί επί της οθόνης δύο τιτάνες της υποκριτικής. Τον βραβευμένο με Όσκαρ, Άντονι Χόπκινς (Ο Άνθρωπος Ελέφαντας, Η Σιωπή των Αμνών) ως Πάπας Βενέδικτος και τον δύο φορές Υποψήφιο για Έμμυ, Τζόναθαν Πράις (Μπραζίλ, Εβίτα ) ως Πάπας Φραγκίσκος. Συμμετέχει ο Χουάν Μινουχίν (Έγκλημα στην Αμμοθύελλα) ως ο Πάπας Φραγκίσκος σε μικρή ηλικία.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Βατικανού, ξεκινά ένας αγώνας ανάμεσα στην παράδοση και την πρόοδο, την ενοχή και τη συγχώρεση, καθώς αυτοί οι δύο πολύ διαφορετικοί άνδρες αντιμετωπίζουν στοιχεία από το παρελθόν τους για να βρουν ένα κοινό έδαφος και να δημιουργήσουν ένα μέλλον για ένα δισεκατομμύριο οπαδούς σε όλο τον κόσμο.

O συντηρητικός Πάπας Βενέδικτος (Άντονι Χόπκινς) και ο φιλελεύθερος μελλοντικός Πάπας Φραγκίσκος (Τζόναθαν Πράις) πρέπει να βρουν κοινό έδαφος για να συνεχίσουν την πορεία της Καθολικής Εκκλησίας. Η ταινία γυρίστηκε στην Αργεντινή και τη Ρώμη. Το σενάριο υπογράφει ο Υποψήφιος για Όσκαρ, Άντονι ΜακΚάρτεν («Η Θεωρία των Πάντων», «Η πιο Σκοτεινή Ώρα»). Μια ενδόμυχη ματιά στην ιστορική αυτή στιγμή για την Καθολική Εκκλησία με πρωταγωνιστές δύο σπουδαίους ηθοποιούς, σε ερμηνείες υψηλού επιπέδου, οι οποίοι πρωταγωνιστούν σε μια ιστορία εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα.

Ένα ταξίδι στη Ρώμη ήταν καθοριστικό για τον σεναριογράφο Άντονι ΜακΚάρτεν, ο οποίος πήρε έμπνευση για να γράψει την ταινία. Ενθουσιασμένος από την σχέση τους, ο ΜακΚάρτεν φαντάστηκε τις συνομιλίες τους και τις προσάρμοσε με τον τρόπο του στο σενάριο του: «Αυτό που κάνει την ταινία ξεχωριστή από άλλες δουλειές μου είναι πως πρόκειται για μια πραγματική σύγκρουση. Είναι για δύο διαφορετικές απόψεις – ό ένας είναι παραδοσιακός και ο άλλος είναι προοδευτικός. Και οι δυο προσπαθούν να βρουν κοινό σημείο», λέει ο ΜακΚάρτεν. «Πιστεύω πως αυτή η σύγκρουση σχετίζεται άμεσα με την κοινωνία και την πολιτική».

«Μας γοήτευσε πολύ το σενάριο του Άντονι», δηλώνει ο παραγωγός Τζόναθαν Άιριχ («Τετράδιο Θανάτου», «Αλαντίν»). «Είναι μια υποθετική συζήτηση των δύο αντρών. Μοιάζει πολύ με το «Frost/Nixon». Ωστόσο, θέλαμε να δείξουμε το παρελθόν του μικρού Μπεργκόλιο στην Αργεντινή. Ακριβώς τότε ανακαλύψαμε το θέμα της ιστορίας μας – τι σημαίνει να είσαι ηγέτης και ποιος πραγματικά αξίζει να γίνει ηγέτης».

Η ταινία ξεκινά σε μια συνοικία στο Μπουένος Άιρες, όπου παρακολουθούμε τον νεαρό Μπεργκόλιο να κάνει κήρυγμα μπροστά σε ένα πλήθος κόσμου. Το κήρυγμά του έχει αρκετές αναφορές στη Βίβλο αλλά και το ποδόσφαιρο. «Τους λέει την ιστορία του Αγίου Φραγκίσκου και τους εξηγεί πως ακόμα και ένα ένδοξο ταξίδι μπορεί να αρχίσει από ένα λάθος», σχολιάζει ο σκηνοθέτης Φερνάντο Μεϊρέγιες. Η ιστορία μεταφέρεται από τις φτωχές συνοικίες του Μπουένος Άιρες στο Βατικάνο, χτίζοντας με αυτό τον τρόπο τους δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους που θα επικοινωνήσουν στη συνέχεια.

«Ο Βενέδικτος θέλει να παραιτηθεί. Ξέρει πως αν γίνει αυτό, είναι μεγάλη πιθανότητα ο Μπεργκόλιο να γίνει ο διάδοχός του. Ο Μπεργκόλιο αντιπροσωπεύει αυτό που δεν θέλει ο Βενέδικτος για την Εκκλησία. Το πιο παράξενο για τον Βενέδικτο είναι το γεγονός πως είναι αδιάλλακτος στις απόψεις και σταθερός στις παραδόσεις και την ίδια στιγμή παραιτείται. Αυτό ήταν κάτι τελείως ανεξήγητο», λέει ο Μεϊρέγιες. Ο ΜακΚάρτεν επίσης τονίζει πόσο διαφορετικός άνθρωπος ήταν ο Μπεργκόλιο: χόρευε τανγκό και έβλεπε ποδόσφαιρο σε σχέση με τον απόμακρο Βενέδικτο.

Όταν έφτασε η στιγμή για τη διαμόρφωση της αφήγησης, ο ΜακΚάρτεν χρησιμοποίησε ιστορικά γεγονότα και βασισμένος σε αυτά επινόησε κάποιες συνομιλίες - που ενδεχομένως και να έγιναν. Ο ίδιος σχολιάζει: «Όταν δεν έχεις πρόσβαση σε τέτοιου είδους συζητήσεις, είναι λογικό επόμενο να σκέφτεσαι τι θα μπορούσε να ειπωθεί. Όμως, πρέπει πρώτα να ξεκινήσεις από ένα πραγματικό γεγονός για να έχεις ακρίβεια στο αποτέλεσμά σου».

Ο Φερνάντο Μεϊρέγιες έχει συνεργαστεί με τον Χόπκινς ξανά στην ταινία «360» το 2011 και αυτό και μόνο ήταν αρκετό για τον Χόπκινς να ανανεώσει την συνεργασία του με το Βραζιλιάνο σκηνοθέτη. «Είναι όμορφα να δουλεύεις μαζί του, είναι καταπληκτικός σκηνοθέτης, μεγάλος οραματιστής και πολύ ευγενική προσωπικότητα», δηλώνει ο Χόπκινς. Ο ίδιος προσθέτει επίσης πως τα γυρίσματα στη Ρώμη υπήρξαν απόλυτα πηγή έμπνευσης για όλους τους συντελεστές της παραγωγής. «Δεν μπορούσαμε να έχουμε σκηνές στο Βατικανό αλλά στους γύρω δρόμους υπήρχε έντονη η παρουσία του. Είμαι έντονα ενθουσιασμένος με την ιστορία της θρησκείας και της πίστης». Ο Μεϊρέγιες λέει για τον Χόπκινς: «Ανακάλυψα πως ο Χόπκινς είναι ο ηθοποιός που εστιάζει στο ρόλο του όσο κανένας άλλος. Μελέτησε τους χαρακτήρες και το σενάριο λεπτομερώς».

Σχετικά με την επιλογή του Τζόναθαν Πράις, ο σκηνοθέτης αναφέρει σχετικά: «Ο Τζόναθαν υπήρξε η πρώτη μου επιλογή διότι έχει αίσθηση του χιούμορ και φέρνει στο χαρακτήρα του μια αληθινή ανθρώπινη υπόσταση. Είναι επίσης σύμπτωση πως μοιάζει και με τον Πάπα!». Όπως ο Χόπκινς, έτσι και ο Πράις ήταν πλήρως αφοσιωμένος στον ρόλο του, κάτι που εκτίμησε ιδιαίτερα ο σκηνοθέτης. Ο ίδιος λέει για τον Πράις: «Παρακολούθησε όλο το υλικό που είχαμε για τον χαρακτήρα του. Στο τέλος έμαθε να συμπεριφέρεται όπως ο πραγματικός Πάπας Φραγκίσκος».

Οι Δύο Πάπες / The Two Popes
Σκηνοθεσία: Φερνάντο Μεϊρέγιες
Σενάριο: Άντονι ΜακΚάρτεν
Ηθοποιοί: Άντονι Χόπκινς, Τζόναθαν Πράις, Χουάν Μινουχίν
Φωτογραφία: Σέζαρ Τσαρλόουν
Μοντάζ: Φερνάντο Στουτς
Μουσική: Μπράις Ντέσνερ
Έτος Παραγωγής: 2019
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Αργεντινή, Η.Π.Α.
Διάρκεια: 125 λεπτά

Πηγή: tvxs