Μάιος στο Exile Room: Συγκάτοικοι στον Πλανήτη Γη

Το αφιέρωμα «Συγκάτοικοι στον Πλανήτη Γη», του Exile Room αποτελεί την πολεμική ιαχή στον σημαντικότερο αγώνα του κόσμου: την επιβίωση του πλανήτη που αποκαλούμε σπίτι!

Μάιος στο Exile Room: Συγκάτοικοι στον Πλανήτη Γη

Προσεγγίζοντας το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του πλανήτη με 5 ντοκιμαντέρ που μιλούν τη γλώσσα των εικόνων, θα σας πούμε ιστορίες για τη συμβίωσή μας με τη φύση και τα πλάσματά της, που θα πατήσουν play στον ακτιβισμό σας και ελπίζουμε να κρατήσει μια ζωή.

Πρόγραμμα ταινιών

Υπόγειος Ποταμός / A River Below (2017, ελληνική πρεμιέρα)

Τετάρτη 9/5 – 21:00

Σκηνοθεσία: Mark Grieco / Χώρα: ΗΠΑ, Κολομβία / Γλώσσα: Αγγλικά, Γαλλικά, Πορτογαλικά / Διάρκεια: 86’

Ένα ντοκιμαντέρ που βουτά στα λασπώδη νερά του Αμαζονίου και εξερευνά τα μυστικά του. Ακολουθώντας τις διαφορετικές πορείες ενός τηλεοπτικού αστέρα και ενός υδροβιολόγου προς την επίτευξη του κοινού τους στόχου, να σώσουν τα σπάνια ροζ δελφίνια του ποταμού, το «Below the River» εξετάζει τις ακτιβιστικές πρακτικές του καθενός, αναδεικνύοντας παράλληλα μια σειρά από προβληματισμούς και συγκρούσεις. Μια υπόθεση που ανάγεται σε κάτι πολύ μεγαλύτερο και πιο πολύπλοκο, όπως το ζήτημα της ηθικής του ακτιβισμού στην εποχή μας, η σχέση του με τα οπτικά μέσα και η δύναμη της εικόνας.

Ευχαριστώ για τη Βροχή / Thank You for the Rain (2017)

Πέμπτη 10/5 – 20:00

Σκηνοθεσία: Julia Dahr / Χώρα: Νορβηγία, Ην. Βασίλειο / Γλώσσα: Αγγλικά / Διάρκεια: 87’

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, ο Κισιλού, ένας αγρότης από την Κένυα, χρησιμοποιεί την κάμερά του για να αιχμαλωτίσει τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων στην οικογένειά του και στο χωριό του. Έχει κινηματογραφήσει πλημμύρες, ξηρασίες και θύελλες, αλλά και τον τρόπο που όλα αυτά έχουν εξαναγκάσει τους άνδρες να αφήσουν πίσω τις οικογένειές τους ψάχνοντας για δουλειά. Καθώς ταξιδεύει στο Παρίσι για να παρουσιάσει το υλικό του στους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή, ο Κισιλού βρίσκει τον εαυτό του στο σημαντικότερο πολιτικό ταξίδι της ζωής του. Ένα συγκινητικό και αναγκαίο ντοκιμαντέρ που δίνει το απαραίτητο ανθρώπινο πρόσωπο στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και στις δραματικές επιπτώσεις του.

Τα Νησιά και οι Φάλαινες / The Islands and the Whales (2016)

Πέμπτη 10/5 – 22:00

Σκηνοθεσία: Mike Day / Χώρα: Ην. Βασίλειο, Δανία / Γλώσσα: Φεροέζικα, Αγγλικά, Δανέζικα / Διάρκεια: 81’

Για τους κατοίκους των νήσων Φερόες, το κυνήγι φαλαινών δεν αποτελεί μόνο μια μακροχρόνια παράδοση κι έναν τρόπο ζωής, αλλά και ένα βασικό μέσο επιβίωσης, αφού το άγονο έδαφος της περιοχής δεν προσφέρει πολλές δυνατότητες εναλλακτικής διατροφής. Τι συμβαίνει, ωστόσο, όταν πέρα από τα έντονα κύματα ακτιβιστικής αντίδρασης, οι κάτοικοι πρέπει να αντιμετωπίσουν και το γεγονός ότι οι φάλαινες είναι τοξικά μολυσμένες; Ένα ντοκιμαντέρ που θίγει με καθηλωτικό τρόπο το ζήτημα της αντίφασης που προκύπτει από τη διατήρηση της παράδοσης και τη συντήρηση του περιβάλλοντος.

Αύριο / Demain (2015, ελληνική πρεμιέρα)

Πέμπτη 17/5 – 20:00

Σκηνοθεσία: Cyril Dion, Mélanie Laurent / Χώρα: Γαλλία / Γλώσσα: Αγγλικά, Γαλλικά, Φινλανδικά / Διάρκεια: 118’

Όταν η προστασία του περιβάλλοντος δείχνει να έχει γίνει μια δύσκολη υπόθεση, το «Demain» έρχεται να δώσει λίγη ελπίδα, ανακαλύπτοντας και προτείνοντας εύκολες και μικρές οικολογικές λύσεις που μπορεί να υιοθετήσει ο καθένας μας. Έπειτα από ένα ταξίδι σε δέκα χώρες και πολλές σημαντικές γνωριμίες και συναντήσεις με εξειδικευμένους ανθρώπους του χώρου, οι δημιουργοί της ταινίας εξερευνούν σε βάθος το ζήτημα της οικολογικής δράσης, αφήνοντας μια φρέσκια και αισιόδοξη οπτική για το μέλλον.

Τρόπαιο / Trophy (2017, ελληνική πρεμιέρα)

Πέμπτη 17/5 – 22:00

Σκηνοθεσία: Christina Clusiau, Shaul Schwarz / Χώρα: Ην. Βασίλειο, Ναμίμπια, Ζιμπάμπουε, Νότια Αφρική, ΗΠΑ / Γλώσσα: Αγγλικά / Διάρκεια: 108′

Από τα δάση της Αφρικής στα συνέδρια του Λας Βέγκας, η ταινία αποτυπώνει ωμά τη σύνδεση της «βιομηχανίας» κυνηγιού με τη συντήρηση ζώων υπό εξαφάνιση. Ακολουθώντας εκπροσώπους του χώρου, όπως κυνηγούς, συντηρητές της άγριας ζωής, επιχειρηματίες και εκτροφείς ζώων υπό εξαφάνιση, αναδεικνύονται οι ειρωνικές αντιφάσεις, η εμπορευματοποίηση των ζώων και, μαζί τους, όλα τα σύγχρονα προβλήματα της σχέσης ανθρώπου – φύσης.

Ημερομηνία:

09/05/2018

10/05/2018

17/05/2018

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

www.exileroom.gr

Πηγή: www.culturenow.gr

Διαβάστε περισσότερα στο: www.culturenow.gr/lightbox