Δέκα ταινίες για τα Χριστούγεννα: Κάπρα, Οσίμα, Κιούμπρικ κλπ (vids)

Για όσους μείνουν σπίτι και θέλουν περάσουν δυο ευχάριστες ώρες στο πνεύμα των Χριστουγέννων το fosonline.gr προτείνει δέκα ταινίες.

Δέκα ταινίες για τα Χριστούγεννα: Κάπρα, Οσίμα, Κιούμπρικ κλπ (vids)

Θα ξεφύγουμε από τα καθιερωμένα (Μόνος στο σπίτι κλπ). Από τις προτεινόμενες ταινίες κάποιες δεν έχουν αποκλειστικά ως θέμα τα Χριστούγεννα, ίσως μόνο μερικές χριστουγεννιάτικες σκηνές. Όλες όμως έχουν τη δύναμη να μας συγκινήσουν. Πάμε λοιπόν…

Διακοπές στη Μπριζ (In Bruges) του Μάρτιν ΜακΝτόνα (2008)

Τα Χριστούγεννα αναφέρονται μόνο μερικές φορές σε αυτήν την σκοτεινή κωμωδία αλλά ευκαιρία είναι να την δείτε αφού τοποθετείται κατά την περίοδο των διακοπών.
Όταν μια δουλειά στο Λονδίνο πάει στραβά, δύο πληρωμένοι δολοφόνοι αναγκάζονται να κρυφτούν στην Μπριζ του Βελγίου μέχρι να επικοινωνήσει μαζί τους το αφεντικό τους.

Πρωταγωνιστούν: Κόλιν Φάρελ, Μπρένταν Γκλίσον, Ρέιφ Φάινς

Θαύμα στην 34η οδό (Miracle on 34th Street) του Λες Μέιφιλτ (1994)

Το Θαύμα της 34ης Οδού, γνωστό και ως Θαύμα στο Μανχάτταν. Αυτή η κλασική ταινία του 1994, είναι μια εξαιρετική επανεμφάνιση του πρωτοτύπου του 1947.
Ένας ευγενικός γεράκος υποστηρίζει ότι είναι ο Αι-Βασίλης αυτοπροσώπως. Κάποιοι όμως προσπαθούν να τον κλείσουν σε φρενοκομείο και η υπόθεση φτάνει μέχρι τα δικαστήρια.

Πρωταγωνιστούν: Ρίτσαρντ Ατένμπορο, Ελίζαμπεθ Πέρκινς, Ντίλαβ Μακ Ντέρμοτ

Μάτια ερμητικά κλειστά (Eyes Wide Shut) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ (1999)

Αν και η τελευταία ταινία του Stanley Kubrick δεν ενσωματώνει ακριβώς το πνεύμα των Χριστουγέννων, αλλά διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.
Η εξομολόγηση μιας ερωτικής φαντασίωσης, της γυναίκας του Άλις, πυροδοτεί μια έκρηξη ζήλιας στο γιατρό Μπιλ Χάρφορντ, ο οποίος στην προσπάθειά του να την απατήσει, βιώνει μια σειρά από παράδοξες ερωτικές περιπέτειες, που μοιάζουν να κινούνται περισσότερο στο πεδίο της φαντασίωσης παρά της πραγματικότητας.

Πρωταγωνιστούν: Τομ Κρουζ, Νικόλ Κίντμαν, Σίντνεϊ Πόλακ, Μαρί Ρίτσαρντσον, Ράντε Σερμπεντζίγια, Τοντ Φιλντ

Ο Μπάτμπαν επιστρέφει (Batman Returns) του Τιμ Μπάρτον (1992)

Δεν είναι η πιο προφανής επιλογή, αλλά η δεύτερη ταινία Μπάτμαν είναι, στην πραγματικότητα, μια ταινία των Χριστουγέννων..

Η Γκόθαμ Σίτι αναστατώνεται από την εμφάνιση του Πιγκουίνου και της μυστηριώδους Κατγούμαν. Ο Πιγκουίνος, συμμαχεί με τον δολοπλόκο επιχειρηματία Μαξ Σρεκ με σκοπό να πείσουν τους κατοίκους να εκλέξουν τον Πιγκουίνο ως δήμαρχο και κατόπιν να μετατρέψουν την πόλη σε «ναό του εγκλήματος»

Πρωταγωνιστές: Μάικλ Κίτον, Μισέλ Φάιφερ, Ντάνι Ντε Βίτο

Φονικό όπλο (Lethal Weapon) του Ρίτσαρντ Ντόνερ (1987)

Μπορεί να είναι μια ταινία δράσης αλλά το Lethal Weapon ξεκινάει με το "Jingle Bell Rock" και τελειώνει με το "I'll Be Home for Christmas". Συνεπώς…
Δύο αστυνομικοί, πρώην βετεράνοι του Βιετνάμ, τα βάζουν με μια επικίνδυνη συμμορία διακίνησης ναρκωτικών.

Πρωταγωνιστούν: Μελ Γκίμπσον, Ντάνι Γκλόβερ

Φιλιά και Σφαίρες (Kiss Kiss, Bang Bang) του Σέιν Μπλακ (2005)

Για να ακριβολογούμε δεν είναι μια ιστορία Χριστουγέννων, ωστόσο ξεκινά με τον πρωταγωνιστή να κλέβει από ένα κατάστημα το παιχνίδι που το παιδί του θέλει δώρο για τα Χριστούγεννα.
Ένας μικροκακοποιός εμφανίζεται σε μια οντισιόν προσπαθώντας να διαφύγει από την αστυνομία, και γνωρίζει έναν ιδιωτικό ερευνητή, που του προτείνει να συμμετάσχει σε μια έρευνα για να μελετήσει το ρόλο του, και μια αποτυχημένη ηθοποιό.

Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Βαλ Κίλμερ, Μισέλ Μόναχαν, Κόρμπιν Μπέρνσεν

Η γυναίκα του Επισκόπου (The Bishop's Wife) του Χένρι Κόστερ (1947)

Χριστουγεννιάτικη αισθηματική κωμωδία παραγωγής 1947, σε σκηνοθεσία Χένρι Κόστερ. Ένας άγγελος έρχεται στη Γη για να βοηθήσει έναν ιερέα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την εκκλησία και την οικογενειά του, αλλά του φορτώνει καινούριες έγνοιες.
Πρωταγωνιστές: Κάρι Γκραντ, Λορέτα Γιανγκ, Ντέιβιντ Νίβεν

Καλά Χριστούγεννα (Joyeux Noel) του Κριστιάν Καριόν (2006)

Μια αληθινή ιστορία. Η ταινία ήταν υποψήφια για το Όσκαρ ξενόγλωσσης το 2006.
Τα Χριστούγεννα του 1914 συμβαίνει κάτι πρωτάκουστο στα γαλλοελβετικά σύνορα. Άγγλοι, Γάλλοι και Γερμανοί στρατιώτες αφήνουν ό,τι τους χωρίζει στα χαρακώματα και μπαίνουν σε εκεχειρία για τις γιορτινές μέρες. Την αφορμή έδωσε το τραγούδι ενός Γερμανού τενόρου και της σοπράνο γυναίκας του

Πρωταγωνιστές: Ντάνιελ Μπριλ, Γκιγιόμ Κανέ, Νταϊάν Κρούγκερ

Είναι μια υπέροχη ζωή (It's A Wonderful Life) του Φρανκ Κάπρα (1946)

Μια από τις καλύτερες ταινίες για τα Χριστούγεννα όλων των εποχών. Είχε πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ και πήρε Χρυσή Σφαίρα καλύτερης σκηνοθεσίας.
Ο Τζορτζ Μπέιλι, έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του βοηθώντας τους κατοίκους του Μπέντφορντ Φολς, θυσιάζοντας τα προσωπικά του όνειρα και φιλοδοξίες, αποφασίζει να αυτοκτονήσει όταν ο θείος του χάνει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό και δίνοντας την ευκαιρία στον άπληστο επιχειρηματία Χένρι Πόττερ να αγοράσει όλη την πόλη. Καθώς ο Τζορτζ σκέφτεται να αυτοκτονήσει, ένας άγγελος εμφανίζεται και του δείχνει πως θα ήταν αν δεν υπήρχε ποτέ και πόσο σημαντικός είναι για την οικογένεια του, τους φίλους του και όλη την πόλη..

Πρωταγωνιστές: Τζέιμς Στιούαρτ, Ντόνα Ριντ, Λάιονελ Μπάριμορ, Χένρι Τράβερς

Καλά Χριστούγεννα Κύριε Λόρενς (Merry Christmas Mr Lawrence) του Ναγκίσα Οσίμα (1983)

Το 1942, σε ένα γιαπωνέζικο στρατόπεδο συγκέντρωσης, ο Βρετανός Τζον Λόρενς γίνεται μάρτυρας της σύγκρουσης δύο διαφορετικών κοσμοθεωριών, αλλά και αυτής του συγκρατούμενού του Τζακ Σέλιερς με τον διοικητή Γιονόι.

Πρωταγωνιστές: Ντέιβιντ Μπάουι, Τομ Κόντι, Τζακ Τόμσον, Ρουίτσι Σακαμότο