Στα μαχαίρια

Είναι κατάρα να έχει προηγηθεί τόση μεγάλη τέχνη, να έχουν γίνει σχεδόν τα πάντα σε κινηματογράφο, θέατρο και λογοτεχνία. Είναι όμως και ευχή.

Στα μαχαίρια

Με τον τρόπο αυτό έχει κανείς μπροστά του όλη την παράδοση για να «παίξει» μαζί της και, αν χρειαστεί, να την παρωδήσει. Το φιλμ του Ράιν Τζόνσον καλύπτει μια γκάμα έργων που δεν αφορούν μόνο τον κινηματογράφο.

Από την συνταγή α λα Αγκάθα Κρίστι μέχρι τις καινοτομίες Ντοστογιέφσκι στο «Έγκλημα και Τιμωρία» ο Τζόνσον χτίζει μεθοδικά τον «οίκο του μυστηρίου» βασιζόμενος σε τρία κομβικά πρόσωπα.

Τον πατριάρχη Χάρλαν Θρόμπι, ο θάνατος του οποίου είναι το κεντρικό θέμα, τον Μπενουά Μπλανκ, απόηχο του Ηρακλή Πουαρό, με τραβηγμένη προφορά από Κεντάκι μεριά, και την αφοσιωμένη νοσοκόμα Μάτα.

Και τους τρεις φρόντισε να ενσαρκώσει με τρεις χαρισματικούς ερμηνευτές: Τον Κρίστοφερ Πλάμερ, τον Ντάνιελ Γρεγκ και την Άνα ντε Άρμας. Κατά τα άλλα η ταινία δεν παρωδεί μόνο τα πατροπαράδοτα κλισέ αγωνίας και μυστηρίου αλλά στηλιτεύει τα νέα ήθη μιας ηθικά ανερμάτιστης Αμερικής που θυσιάζει στον Μαμμωνά, ποθώντας τη δύναμη και την επίπλαστη ζωή.