Οι ταινίες της εβδομάδας: H ώρα του αριστουργηματικού «Ιρλανδού»

Οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στις αίθουσες την εβδομάδα 21-27 Νοεμβρίου 2019 με μια ματιά! Ξεχωρίζει ο Ιρλανδός του Μάρτιν Σκορτσέζε. 

Οι ταινίες της εβδομάδας: H ώρα του αριστουργηματικού «Ιρλανδού»

Ο Ιρλανδός

Το σκορσεζικό «Irishman» με μια τριπλέτα μεγάλων ερμηνευτών (ο Πατσίνο πρώτη φορά συνεργάζεται με τον σκηνοθέτη σε αντίθεση με τους παλιούς Ντε Νίρο και Πέσι) δεν είναι μόνο μια από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς αλλά κι ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό επίτευγμα. Στα 77 του ο «σημαντικότερος εν ζωή» αμερικανός σκηνοθέτης υπογράφει το προσωπικό του magnum opus που αποτελεί μια συρραφή των βασικών θεματικών του. Γκανγκστερική βία, πολιτική διαφθορά, φυλετικοί και εθνικοί διαχωρισμοί, θρησκευτική καταπίεση, αμερικανικό όνειρο, μικροαστικές συνήθειες μα πάνω από όλα ένα απερίγραπτο γαϊτανάκι γεμάτο υποσχέσεις και φρούδες ελπίδες συνθέτουν τη ζωή του αρχιεκτελεστή Φρανκ Σίραν (ειδικά επεξεργασμένο μέσω ψηφιακών εφέ το πρόσωπο του Ρόμπερτ ντε Νίρο προσαρμόζεται σε όλες τις εποχές). Μέσα από το ανέκφραστο βλέμμα του ήρωα και αφηγητή του έργου παρακολουθούμε τη σύγχρονη αμερικανική ιστορία από τα τέλη του Β Παγκοσμίου Πολέμου έως το σήμερα. Πικρό, βιτριολικό και απέραντα ανθρώπινο με ένα συγκλονιστικό τελευταίο ημίωρο που αγγίζει το τέλειο.

Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών

Από τα καλύτερα δείγματα του νέου ελληνικού σινεμά το «Θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών» του Σύλλα Τζουμέρκα είναι μια αλά «Φάργκο» ματιά πάνω στη νοσηρή πραγματικότητα της ελληνικής επαρχίας- το Μεσολόγγι στο επίκεντρο- που εκδηλώνεται μέσα από μια περίεργη υπόθεση αυτοκτονίας. Παρά την γκροτέσκα υπερβολή σε πρόσωπα και καταστάσεις η ταινία είναι άκρως διασκεδαστική και παρακολουθείται με κομμένη την ανάσα ενώ όποτε εμφανίζεται η Αγγελική Παπούλια το πράγμα ξεφεύγει από κάθε άποψη- κυρίως κωμική!

Υπάρχει Θεός, το όνομα της είναι Πετρούνια

Από την άλλη στο «Υπάρχει Θεός, το όνομα της είναι Πετρούνια» της Τεόνα Στρούγκαρ Μιτρέφσκα από την Βόρεια Μακεδονία το θέμα είναι εξοργιστικό: μια γυναίκα βουτά στα νερά και πιάνει το σταυρό τη μέρα των Θεοφανείων αλλά οι άντρες του χωριού (η ιστορία βασίζεται σε αυθεντικό συμβάν) την κατηγορούν για ασέβεια. Μια πικρή και δυνατή κραυγή καταγγελίας που βρίσκεται στη λίστα με τις υποψήφιες ταινίες για το φετινό βραβείο Lux.

RBG: μια ζωη για τη δικαιοσύνη

Η συναρπαστική προσωπικότητα της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ της αμερικανίδας δικαστίνας που έθεσε τη ζωή της στην υπηρεσία των ίσων δικαιωμάτων είναι το αντικείμενο του ντοκιμαντέρ

Οι Άγγελοι του Τσάρλι

Χαμηλές πτήσεις για τους νέους «Άγγελους του Τσάρλι» δια χειρός Ελίζαμπεθ Μπανκς ενώ η συναρπαστική ζωή της δικαστίνας Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ είναι το θέμα του υποψήφιου για όσκαρ ντοκιμαντέρ «RBG, μια ζωή για τη δικαιοσύνη».

Πηγή: monopoli