Τελικά ποιος ήταν ο καλύτερος Joker;

Το fosonline.gr απαντάει στο αιώνιο ερώτημα του κοινού. Ποια προσέγγιση του εμβληματικού ρόλου του Joker ήταν η κορυφαία;

Τελικά ποιος ήταν ο καλύτερος Joker;

Η κυκλοφορία της νέας ταινίας Joker με τον Χοακίν Φίνιξ στον ομώνυμο ρόλο, αναζοπύρωσε εκ νέου ένα ερώτημα χρόνων. Ποιος ερμήνευσε καλύτερα τον Joker; Ποιος ήταν ο εξ ορισμού καλύτερος στο ρόλο του αιώνιου αντιπάλου του Batman;

Το fosonline.gr επιχειρεί να δώσει απάντηση, ξεκινώντας από τον χειρότερο και καταλήγοντας στον καλύτερο με αιτιολόγηση της κάθε επιλογής. Ξεκαθαρίζουμε από τώρα ότι εξ ορισμού αποκλείουμε οποιαδήποτε απόδοση του διασημότερου κακού της DC στα κόμικς, εφόσον εξετάζουμε την ερμηνευτική προσέγγιση του εκάστοτε ηθοποιού.

Επίσης, για λόγους οικονομίας συμπεριλάβαμε στη λίστα μόνο τις πιο γνωστές και πολυσυζητημένες εκδοχές του Joker. Γι' αυτό το λόγο, μερικές λιγότερες γνωστές αποδόσεις ενδέχεται να απουσιάζουν.

Αναλυτικά η λίστα:

6. Τζάρεντ Λέτο - Suicide Squad (2015)

Η πραγματικά ακατανόητη προσέγγιση του Τζάρεντ Λέτο στο ρόλο του Joker είναι μνημείο κακών ερμηνευτικών επιλογών και μάλιστα από έναν βραβευμένο με Όσκαρ ηθοποιό, ενώ γκρέμισε μονομιάς τις υψηλές προσδοκίες του κοινού που ο ίδιος δημιούργησε με τις δηλώσεις του. Η... method acting που χρησιμοποίησε στα γυρίσματα, στέλνοντας ποντίκια και χρησιμοποιημένα προφυλακτικά στο υπόλοιπο καστ, αν κρίνουμε από το τελικό αποτέλεσμα, μάλλον δεν βοήθησε και πολύ, με την απόδοση του ρόλου να είναι εξίσου φρικαλέα ενδυματολογικά, στυλιστικά και ερμηνευτικά. Παρ'όλα αυτά, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, το Suicide Squad ήταν μία καθ'όλα απαράδεκτη -ακόμα και για τα χαμηλά κινηματογραφικά δεδομένα της DC- ταινία και δύσκολα θα μπορούσε οποιοσδήποτε στη θέση του Λέτο να ξεχωρίσει θετικά. Επίσης, είναι σαφές ότι η αρχική πρόθεση του Λέτο, ο οποίος φαίνεται ότι δούλεψε πάρα πολύ για τον ρόλο, ήταν να συνδυάσει στοιχεία από όλους τους προηγούμενους Joker (Ρομέρο, Νίκολσον, Λέτζερ) για να δημιουργήσει τη δίκη του απεικόνιση του εμβληματικού κακού, αποτυγχάνοντας βέβαια πανηγυρικά.

5. Σίζαρ Ρομέρο - Batman (1966-1968), Batman: The Movie (1966)

Η καλτ πλέον σειρά και ταινία με τον Άνταμ Γουέστ στον ρόλο του «Σκοτεινού Ιππότη» έχει μια πολύ πιο... ανάλαφρη προσέγγιση στον ήρωα του Γκόθαμ, από ό,τι έχουμε συνηθίσει. Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα προϊόν του καιρού του με μπόλικη slapstick κωμωδία, cringey διαλόγους και υπέρ το δέον πολύχρωμα σκηνικά. Αναπόφευκτα, η ερμηνεία του Σίζαρ Ρομέρο ως Joker υπόκειται στο ίδιο πλαίσιο και γι' αυτό το λόγο δεν μνημονεύεται μεταξύ των κορυφαίων σήμερα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχει τους θαυμαστές της. Άλλωστε, μεταγενέστεροι Joker (Νίκολσον, Λέτζερς, Χάμιλ) «πάτησαν» πάνω του για να προσεγγίσουν τον ρόλο τους.

4. Τζακ Νίκολσον - Batman (1989)

Η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Τιμ Μπάρτον με ήρωα τον Σκοτεινό Ιππότη δεν μπορούσε παρά να τον φέρει αντιμέτωπο με το μεγαλύτερο εχθρό του, τον Τζόκερ. Τον ρόλο κλήθηκε να ερμηνεύσει αυτή τη φορά ο Τζακ Νίκολσον, λογιζόμενος από πολλούς ως η καλύτερη δυνατή επιλογή. Μπορεί αυτό ακριβώς να είναι το πρόβλημα με τον Αμερικανό ηθοποιό: Ήταν αναμφίβολα γεννημένος να παίξει αυτό το ρόλο, ωστόσο ως θεατής δεν βλέπεις τον Joker, αλλά τον Τζακ Νίκολσον με άσπρη πούδρα, κόκκινο κραγιόν και μωβ κοστούμι. Είναι σίγουρο ότι ο Νίκολσον απόλαυσε το ρόλο και έβαλε τα δυνατά του, αλλά η αναγνωρισιμότητα του προσώπου του τον κατέστησε λιγότερο απειλητικό από όσο θα ήθελε. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η πρώτη κινηματογραφική απόπειρα να δοθεί ένα origin story στον Joker, τον οποίο η ιστορία ονομάζει Jack Napier και εμπλέκει με τη δολοφονία των γονιών του Μπρους Γουέιν.

3. Μαρκ Χάμιλ - Batman: TAS (1992-95) κ.α

Θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τη λίστα, επειδή έδωσε μόνο τη φωνή του στον θρυλικό κακό, αλλά αυτό κατά τη γνώμη μας θα ήταν έγκλημα. Ένας πραγματικά αγνώριστος Μαρκ Χάμιλ (Star Wars) χάρισε το ανατριχιαστικό γέλιο του στην σειρά κινουμένων σχεδίων με ήρωα τον Batman που άφησε εποχή (Batman: TAS). Φυσικά, συνέχισε να χρησιμοποιεί το ταλέντο του και σε άλλα πρότζεκτ της Warner Bros στο ρόλο του αιώνιου εχθρού της «Νυχτερίδας» (Superman: The Animated Series, Batman: Mask of the Phantasm, Batman Beyond: Return of the Joker, The Killing Joke, Batman: Arkham Asylum κ.α). Κυριολεκτικά, δεν υπάρχουν λόγια για την εξαιρετική και ολοκληρωμένη ερμηνεία του... Λουκ Σκάιγουοκερ που αποδεικνύει περίτρανα ότι μόνο η φωνή αρκεί για τη δημιουργία ενός εμβληματικού χαρακτήρα.

2. Χοακίν Φίνιξ - Joker (2019)

Και εκεί που νομίζαμε ότι είχαμε δει κάθε πιθανή (ποιοτική) εκδοχή του κλόουν του εγκλήματος στο Γκόθαμ Σίτι, ήρθε ο Χοακίν Φίνιξ και το Joker να μας διαψεύσει! Με τον Τοντ Φίλιπς στο σκηνοθετικό τιμόνι και με σαφείς σκορσεζικές επιρροές (Ο Ταξιτζής, Ο Βασιλιάς της Κωμωδίας) η ταινία αποπειράται να εξηγήσει τις καταβολές και τις αιτίες της δημιουργίας του Joker, σχολιάζοντας παράλληλα την κοινωνική ανισότητα, την άγνοια και την έλλειψη πρόνοιας για άτομα με ψυχικές ασθένειες, την φαρισαϊκή νοοτροπία της ανώτερης τάξης αλλά και την πλήρη κοινωνική αλλοτρίωση. Ο Χοακίν Φίνιξ ως Άρθουρ Φλεκ μαγνητίζει με την παρουσία του σε κάθε σκηνή, καθώς παραδίδεται σταδιακά με την ώθηση του κοινωνικού του περίγυρου στον σκοτεινό ψυχισμό του ήρωα. Είναι φανερό ότι κάθε πτυχή της ερμηνείας του Φίνιξ είναι προσεκτικά προμελετημένη και η απόδοση του αντι-ήρωα είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Ο θεατής συντάσσεται μαζί του και καταλαβαίνει ως ένα βαθμό το σκεπτικό του. Το Joker στην ουσία θολώνει τα όρια καλού και κακού, βάζοντάς μας στη θέση να αναλογιστούμε ως κοινωνία τον ρόλο μας στη δημιουργία ενός αποπροσανατολισμένου, ψυχωτικού δολοφόνου.

1. Χιθ Λέτζερ - Batman: The Dark Knight (2008)

Αυτή η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή: Το καλοκαίρι του 2007 ανακοινώθηκε ότι ο Χιθ Λέτζερ θα απεικονίσει τον Joker στη δεύτερη ταινία της τριλογίας του Κρίστοφερ Νόλαν με τον Κρίστιαν Μπέιλ στο ρόλο του «Σκοτεινού Ιππότη». Οι αντιδράσεις των φανς ήταν αμείλικτες και άμεσες: Η κοινή γνώμη είχε αποφασίσει ότι ο Λέτζερ ήταν η χειρότερη δυνατή επιλογή για να αποτυπώσει τον μεγαλύτερο εχθρό του Batman στην κινηματογραφική οθόνη, ότι δεν έχει το ερμηνευτικό βάθος για τέτοιο ρόλο και γενικότερα το ίντερνετ είχε αποφανθεί ότι το Dark Knight θα ήταν η χειρότερη ταινία του 21ου αι. Τη συνέχεια την ξέρουμε όλοι. Η ανατριχιαστική, τρομακτική και απρόβλεπτη ερμηνεία του 28χρονου τότε ηθοποιού μαζί με εμβληματικές ατάκες που άφησαν εποχή ("Why so Serious?", "You wanna know how I got these scars?") του χάρισε πανάξια το Όσκαρ Β' Ανδρικού ρόλου μετά τον πρόωρο και τραγικό του θάνατο στις 22 Ιανουαρίου 2008, καθιστώντας τον Joker στην ουσία το κύκνειο άσμα της καριέρας του (δεν θα μετρήσουμε τον «Φανταστικό Κόσμο του Δόκτωρα Παρνάσους» αφού δεν ολοκλήρωσε ποτέ τα γυρίσματα). Σε πολλά θα μπορούσαμε να αποδώσουμε μία από τις κορυφαίες ερμηνείες όλων των εποχών, αλλά θα πούμε το εξής: Ο Λέτζερ πέτυχε εκεί που απέτυχε ο Τζακ Νίκολσον, δηλαδή εντρύφησε τόσο πολύ στο ρόλο που χάθηκε μέσα σε αυτόν και έγινε πραγματικά ένας αγνώριστος και απειλητικός χαρακτήρας με διαστροφική αίσθηση του χιούμορ. Όπως δηλαδή πρέπει να είναι ο δολοφονικός κλόουν του Γκόθαμ Σίτι.