Τιμήθηκε ο Κώστας Γαβράς στο Φεστιβάλ Βενετίας

Mε το βραβείο Jaeger-LeCoultre Glory τιμήθηκε ο Κώστας Γαβράς στο Φεστιβάλ Βενετίας 2019.

Τιμήθηκε ο Κώστας Γαβράς στο Φεστιβάλ Βενετίας

Η τελευταία ταινία του Κώστα Γαβρά, «Ενήλικες στο Δωμάτιο» έκανε πρεμιέρα, εκτός διαγωνιστικού τμήματος στη Βενετία, χτες (31/8). Η ταινία αναφέρεται στην ελληνική οικονομική κρίση, κι είναι βασισμένη στο βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Οι πρωταγωνιστές ταινίας Χρήστος Λούλης (στον ρόλο του Γιάνη Βαρουφάκη), ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης (στον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα) παρευρέθηκαν στη βράβευση, ενώ το παρών έδωσε κι ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο Κώστας Γαβράς αξίζει να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημερινούς μεγάλους σκηνοθέτες, αλλά και για ένα συγκεκριμένο λόγο. Για την ικανότητα του να μετατρέπει την πολιτική σε ένα συναρπαστικό θέμα, ένα θέμα όπως κάθε άλλο, όχι μόνο για τους λίγους και ήδη πεπεισμένους αλλά και για το ευρύτερο κοινό, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτει ο κινηματογράφος προκειμένου να αγγίξει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θεατών», δήλωσε ο διευθυντής του Φεστιβάλ Βενετίας, Alberto Barbera, όταν πριν από δύο εβδομάδες είχε ανακοινώσει την τιμητική βράβευση του Κώστα Γαβρά.

«Αυτό όχι μόνο του επιτρέπει να αποτινάξει την ταμπέλα του πολιτικού σκηνοθέτη που ήταν πάντα κολλημένη πάνω του - συχνά με πολεμικό και μειωτικό τρόπο- αλλά και να αξιώσει μια ειρηνική και ειλικρινά δημοκρατική πίστη σε έναν τύπο κινηματογράφου ευρείας αποδοχής που κάνει τον θεατή να σκέφτεται και να αναρωτιέται, ενώ παραλλήλως προκαλεί βαθιά συναισθήματα»

Ο Γαβράς βραβεύτηκε με Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου το 1982 για την ταινία «ο Αγνοούμενος». Ιδιαίτερα γνωστός έγινε τo 1969, για την ταινία του «Ζ», με θέμα τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.