Κινηματογράφος: Στο σφυρί ιστορικά αντικείμενα από ταινίες

Ο βασικός εξοπλισμός του Ιντιάνα Τζόουνς (αριστερά) και το αγαπημένο ρομποτάκι του «Πολέμου των άστρων» θα βγουν στο σφυρί στη δημοπρασία.

Κινηματογράφος: Στο σφυρί ιστορικά αντικείμενα από ταινίες

Θυμάστε τον Τζακ Νίκολσον, με τo τσεκούρι στο χέρι και την τρέλα στα μάτια, να κυνηγάει την τρομοκρατημένη Σέλεϊ Ντιβάλ στη «Λάμψη» του Κιούμπρικ; Τι θα λέγατε αν μπορούσατε να αποκτήσετε το συγκεκριμένο τσεκούρι και να το κρεμάσετε π.χ. στον τοίχο σας; Αλλόκοτο θα πει κάποιος, ίσως και κάπως μακάβριο, ωστόσο το γυαλιστερό... εργαλείο αναμένεται να πουληθεί για πάνω από 100 χιλιάδες δολάρια στην επερχόμενη μεγάλη δημοπρασία που διοργανώνεται 30/9-1/10 στο Λονδίνο. Πάνω από 900 αντικείμενα που έχουν εμφανιστεί σε κινηματογραφικές ταινίες αναμένεται να βγουν στο σφυρί εκεί, μερικά από τα οποία φέρουν σαν σφραγίδα πάνω τους σπουδαίες στιγμές της ιστορίας του σινεμά.

Τα λευκά παπούτσια που φορούσε ο Τομ Χανκς στην περίφημη σκηνή της στάσης του λεωφορείου στο «Φόρεστ Γκαμπ»· το μαστίγιο και το καπέλο του Χάρισον Φορντ-Ιντιάνα Τζόουνς· το φωτόσπαθο του Τζεντάι Σάμιουελ Τζάκσον από τον «Πόλεμο των άστρων». Στοπ εδώ. Το συγκεκριμένο «κομμάτι», που επίσης αναμένεται να φτάσει τις 100 χιλ. δολάρια, είναι πανέμορφο, ένα πραγματικό έργο τέχνης, ακόμα κι αν τελικά δεν ενεργοποιεί μια μοβ φωτεινή δέσμη φωτός που κόβει τα πάντα σαν βούτυρο.

Το περίτεχνο όπλο βέβαια δεν είναι το μοναδικό αντικείμενο από το διαστημικό έπος του Τζορτζ Λούκας στη δημοπρασία. Εκεί θα υπάρχουν ακόμα ένα κράνος Stormtrooper από την πρώτη ταινία του 1977, το οποίο αναμένεται να φτάσει μέχρι και τις 180 χιλιάδες –σκεφτείτε πόσο θα πήγαινε του Darth Vader– καθώς και ένα ρομποτάκι R2-BHD με λειτουργικό τηλεκοντρόλ(!) από το πιο πρόσφατο «Star Wars: Rogue One».

Με τόσα όπλα, προφανώς χρειάζονται και προστασίες. Για τους λάτρεις του κλασικού, μια ωραία πανοπλία Ρωμαίου στρατηγού, την οποία φόρεσε ο Ράσελ Κρόου στην αρχή του «Μονομάχου». Από την άλλη, εκείνοι που προτιμούν τα κόμικς θα βρουν την πλήρη στολή του Μπάτμαν με την οποία ντυνόταν ο Μάικλ Κίτον στο φιλμ του 1989, αλλά και την Χ-Suit της Χάλι Μπέρι-Στορμ από τους X-Men.

Το πιο καλτ αντικείμενο πάντως που θα βγει στο σφυρί θα είναι πιθανότατα η ιερή χειροβομβίδα της Αντιόχειας, γνωστή από το «Ιερό Δισκοπότηρο» των Μόντι Πάιθον – «Ω Κύριε, ευλόγησε αυτή τη χειροβομβίδα με την οποία είθε να ανατινάξουμε τους εχθρούς σου σε μικροσκοπικά κομμάτια, με το έλεός σου...».