Oυρές για τον διαφορετικό Ταραντίνο και το «Κάποτε στο... Χόλιγουντ» (pics-vid)

Ο Στέφανος Λεμονίδης είδε και γράφει για το "Κάποτε στο ... Χόλιγουντ" , με τους εναπομείναντες Αθηναίους να κάνουν ουρές για ένα εισιτήριο και πολλούς να φεύγουν άπραγοι για μια ταινία του Ταραντίνο διαφορετική από τις άλλες...

Oυρές για τον διαφορετικό Ταραντίνο και το «Κάποτε στο... Χόλιγουντ» (pics-vid)

Πήγαμε το βράδυ της Παρασκευής στο Σινέ Παρί για να δούμε την πρεμιέρα του "Κάποτε στο ... Χόλιγουντ" και αντικρίσαμε ένα πρωτόγνωρο θέαμα. Παρότι βρεθήκαμε στην Πλατεία Κυδαθηναίων 45 λεπτά πριν από την έναρξη της προβολής, είχε ουρά είκοσι μέτρων και θυμηθήκαμε τις εποχές που πηγαίναμε στον κινηματογράφο με τους γονείς μας, στην Κομοτηνή και η ουρά για τις ελληνικές ταινίες της εποχής έφτανε και τα 50 μέτρα.

Ο κόσμος έσπευσε να δει την ένατη ταινία του Ταραντίνο, σε ένα καταπληκτικό θερινό κινηματογράφο και ο υπεύθυνος γρήγορα προειδοποίησε το τέλος της ουράς "παιδιά μη περιμένετε άδικα, δεν υπάρχουν εισιτήρια". Ούτε Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός να έπαιζαν.

Οι περισσότεροι έφυγαν, κάποιοι έμειναν και η επόμενη προειδοποίηση ήταν "υπάρχουν ελάχιστα εισιτήρια, μόνο στις μπροστινές θέσεις και μεμονωμένα". Τέσσερις-πέντε μάλιστα κατέβηκαν από την ταράτσα, πήραν εισιτήρια για επόμενη προβολή και αποχώρησαν.

Στην ταινία μας τώρα. Οι φαν του Ταραντίνο μπορεί να απογοητευθούν αν περιμένουν να δουν βία και αίμα, αφού ο μετρ του είδους το περιορίζει στο ανατρεπτικό τέλος, σε μικρή δόση.

Καταπληκτικό δίδυμο οι Ντι Κάπριο- Πιτ (ο δεύτερος δίνει ρεσιτάλ), τέλεια φωτογραφία και φυσικά μουσικάρες της εποχής(Rolling Stones, Beatlew, Deep Purple, Aretha Franklin, Los Bravos, Mamas and Papas, Buffy Saint Marie). Της εποχής της αθωότητας στο Χόλιγουντ που τελείωσε με τη δολοφονία της Σάρον Τέιτ από τους σατανιστές του Τσαρλς Μάνσον. Απο τότε, από τον Αύγουστο του 1969 άλλαξαν όλα, οι σταρ του Χόλιγουντ οχυρώθηκαν στις βίλες τους και οι σωματοφύλακες έγιναν είδος πρώτης ανάγκης.

Ο Ταραντίνο αναπαριστά τέλεια την εποχή και ξαναγράφει την ιστορία με τον δικό του τρόπο. Προσεγμένα τα πάντα, από το ραδιόφωνο της εποχής ως τα σκεύος παρασκευής πάγου, αλλά με μεγάλη δόση φλυαρίας ιδιαίτερα στο πρώτο μέρος που είναι κουραστικό. Η ταινία ξεχειλώνει, με σκηνές που δεν είχαν λόγο ύπαρξης και άλλες που πλατιάζουν. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη αδυναμία της ταινίας.

Ο Ταραντίνο τοποθετεί τον Ντι Κάπριο σε γείτονα των Πολάνσκι-Τέιτ και αποκαθιστά τις αδικίες της ιστορίας με δικό του τρόπο. Δεν θα σας πούμε το τέλος της ταινίας, αλλά αν πάτε στο σινεμά για να δείτε την αποτρόπαια δολοφονία της Τέιτ και της παρέας της από τη συμμορία του Μάνσον χάσατε.

Ταυτόχρονα γελοιοποιεί τον Μπρους Λι(υπάρχει διαμαρτυρία επί του θέματος της 50χρονης κόρης του Shannon Lee), κάνει αναφορές στα σίριαλ της εποχής, στα σπαγγέτι-γούεστερν, σε γεγονότα της εποχής, όπως οι χίπις, τα τριπάκια, τη μαριχουάνα, τα κοινόβια, αλλά και σε πρόσωπα όπως ο Κάσιους Κλέι, ο Στιβ Μακ Κουίν και ο Ντένις Χόπερ με το Easy Rider(rip Πίτερ Φόντα) και δίνει ρόλους κλειδιά στον Αλ Πατσίνο και στον Κερτ Ράσελ.

Αν παρακάμψουμε τις φλυαρίες του εμπνευσμένου σκηνοθέτη, που έτσι κι αλλιώς έχει πρόβλημα να ψαλιδίσει τις ταινίες του(161 λεπτά), ιδίως μετά την απώλεια της σπουδαίας μοντέρ των καλύτερων ταινιών του, θα σας αρέσει η ταινία. Απλά πάτε χωρίς προκαταλήψεις, ξεχάστε ότι είδατε ως τώρα στα 8 προηγούμενα φιλμ του και μη περιμένετε να παρακολουθήστε στην οθόνη τη δολοφονία της Σάρον Τέιτ. Αν το κάνετε , θα νιώσετε όπως ο διπλανός μου που αναφώνησε όταν έπεφταν οι τίτλοι τέλους "Αυτό ήταν;"

Προειδοποίηση: Προαγοράστε τα εισιτήρια σας για να μη ταλαιπωρηθείτε και απολαύστε έναν Μπραν Πιτ, καλύτερο από ποτέ...

SOUNDTRACK

Straight Shooter
THE MAMAS & THE PAPAS
Brother Love's Travelling Salvation Show
NEIL DIAMOND
Treat Her Right
ROY HEAD & THE TRAITS
In My Life
THE BEATLES
Hey Little Girl
DEE CLARK
Mr. Sun, Mr. Moon (feat. Mark Lindsay)
PAUL REVERE & THE RAIDERS, MARK LINDSAY
Ramblin' Gamblin' Man (Remastered)
THE BOB SEGER SYSTEM
Son of a Lovin' Man
BUCHANAN BROTHERS
Good Thing
PAUL REVERE & THE RAIDERS
Paxton Quigley's Had the Course (from the MGM film Three in the Attic)
CHAD & JEREMY
Choo Choo Train (Mono Single Version)
THE BOX TOPS
Hungry
PAUL REVERE & THE RAIDERS
Kentucky Woman
DEEP PURPLE
Jenny Take a Ride
MITCH RYDER & THE DETROIT WHEELS
Mrs. Robinson
SIMON & GARFUNKEL
The Circle Game
BUFFY SAINTE-MARIE
Don't Chase Me Around (from the MGM film GAS-S-S-S)
ROBERT CORFF
Dinamite Jim (English Version)
I CANTORI MODERNI DI ALESSANDRONI
Miss Lily Langtry (cue from The Life and Times of Judge Roy Bean)
MAURICE JARRE
California Dreamin'
JOSÉ FELICIANO
Hush
DEEP PURPLE
Hector
THE VILLAGE CALLERS
You Keep Me Hangin' On (Quentin Tarantino Edit)
VANILLA FUDGE
Victorville Blues
THE SOUNDS OF HARLEY
The House That Jack Built
ARETHA FRANKLIN
Bring a Little Lovin'
LOS BRAVOS
Out Of Time - Strings Version
THE ROLLING STONES
The Letter (Live)
JOE COCKER
You Keep Me Hangin' On
VANILLA FUDGE