Προσεχώς θερινά

Προσεχώς θερινά

Πώς θα σας φαινόταν ένα σινεμά που παίζει μόνο για εσάς; Γοητευτικό; Συμφωνώ. Είναι πράγματι μια σπουδαία κινηματογραφική εμπειρία. Μου συνέβη πρόσφατα. Η ταινία ήταν καλή, η βραδιά ήταν ωραία, η διάθεση ήταν εξαιρετική. Βραδινή παράσταση σε κεντρικό κινηματογράφο της Αθήνας, με θαυμάσιο εξώστη.

Η ταινία ξεκίνησε μόνο για μας. Δύο εισιτήρια. Απογοητευτικό; Συμφωνώ. Η οθόνη φώτιζε κάτω την άδεια πλατεία, μεγαλείο. Ατμοσφαιρικό - και λίγο ανατριχιαστικό. Μια νύχτα στο σινεμά, οι πόρτες έκλεισαν, θα 'λεγες πως μετά το “The End”, θα μπορούσαν να μας ξεχάσουν εκεί, στον εξώστη. Η ξύλινη κουπαστή του μπαλκονιού όλη δική μας, σαν βασιλικό θεωρείο. Χαμογελάσαμε. Με πικρία. Απόψε, δυστυχώς, ο κινηματογράφος παίζει μόνο για μας.

Οι κινηματογράφοι επιμένουν ηρωικά. Κάποια άλλη βραδιά, είδα μια ταινία -ομολογουμένως «ψαγμένη»- σε αίθουσα με λιγοστούς θεατές. Σαν τις «Σποράδες» ήμασταν, διάσπαρτοι εδώ κι εκεί.

Ίσως επειδή η ταινία ήταν «ψαγμέ», έγραψα αυθόρμητα στο facebook μια παραλλαγή του γνωστού «Χαροκόπου» του Άκη Πάνου:

«Εφτά νομά- στο σινεμά

Έχουν ξαπλώ- και κλείνουν μα-

Κανείς δε βλέπει σινεμά

Ο άλλος πέφτει και κοιμά-

Εφτά νομά- δυστυχισμέ-

Στο σινεμά Σινε-φιασμέ-»

Οι φίλοι μου γέλασαν εκείνο το βράδυ διαβάζοντας τη μεταμεσονύκτια ρίμα. Ωστόσο, η άδεια ζωή των κινηματογράφων έχει κάτι πολύ πικρό.

Καθώς όμως κάθε συννεφιά κρύβει μια ηλιαχτίδα και η αγάπη για τον κινηματογράφο είναι μεταδοτική, μια σινε-σκέψη:

Ακόμα δεν έχουν ανοίξει φέτος οι θερινοί. Παλεύοντας για χρόνια με τα συμπτώματα του Χαροκόπου, οι ελληνικοί «κινηματογραφικοί κήποι» είναι ένα ακόμη «σήμα κατατεθέν» της πόλης το καλοκαίρι.

«Τι σας άρεσε στην Ελλάδα;» Είμαι πεπεισμένη πως μία έστω βραδιά σε θερινό σινεμά σε οποιαδήποτε γειτονιά, θα μπορούσε να είναι τόσο πολύτιμη όσο οτιδήποτε άλλο περιλαμβάνει ο τουριστικός οδηγός. Προσωπικά, αν ήμουν επισκέπτης της Ελλάδας και μου απέκρυπταν από το πακέτο του πολιτισμού τα θερινά σινεμά, πολύ θα θύμωνα. Κυνηγοί κι εξερευνητές της «αυθεντικής εμπειρίας», οι επισκέπτες θέλουν να μοιράζονται στιγμές καθημερινότητας με τους ντόπιους. Τι καλύτερο από μια βραδιά κάτω από τα άστρα σε θερινό σινεμά, μαζί μας;

Η Μαρίνα Παπαγεωργίου είναι Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.