Η τελική ενέδρα

Η παλιά καλή συνταγή του αμερικάνικου κινηματογράφου επιστρέφει αρκούντως οξειδωμένη σε αυτή τη μελαγχολική και εντέλει αποτυχημένη μεταφορά της καταδίωξης και εξόντωσης του διαβόητου ζευγαριού κακοποιών Μπόνι και Κλάιντ.

Η τελική ενέδρα

Τη σκηνοθετεί ο Τζον Λι Χάνκοκ και το πρωταγωνιστικό ντουέτο των δύο Τεξανών πρώην αστυνομικών ενσαρκώνουν ο από χρόνια συνταξιούχος σταρ Κέβιν Κόστνερ και ο Γούντι Χάρελσον.

Η Αμερική του Χούβερ και των σκληροπυρηνικών προέδρων που γεννοβόλησε δικτατορίες και τοπικούς πολέμους ανά τον κόσμο μακιγιάρεται επιμελώς για ακόμα μια φορά, μόνο που το πολυχρησιμοποιημένο σελιλόιντ αυτής της κουλτούρας δεν πείθει πλέον.

Και δεν είναι μόνο ο «κουρασμένος» τρόπος του Κόστνερ και του Χάρελσον. Είναι οι κραυγαλέες κορώνες της αμερικανικής ηθικής, η υποκρισία και η χρεοκοπία του αμερικανικού ονείρου που ηχούν παράφωνα στ’ αυτιά μας.

Η χώρα αυτή με την τόσο μικρή και ανούσια Ιστορία επιστρατεύει τον όγκο της και το οικονομικό εκτόπισμά της προκειμένου να αποκτήσει βάθος και μύθο.

Η «Τελική ενέδρα» είναι το μετριότατο αποτέλεσμα μιας a priori ατυχούς προσπάθειας να αναδειχθεί το μέταλλο και η κυρίαρχη νοοτροπία στις Ηνωμένες πολιτείες που με τη σειρά της οδήγησε σε ένα όργιο βλαχιάς και βαρβαρότητας τον Νέο Κόσμο.