«Poor Things»: Ποιες τελικά οι οσκαρικές πιθανότητες του Γιώργου Λάνθιμου;

Ποιες είναι τελικά οι οσκαρικές πιθανότητες του Γιώργου Λάνθιμου;

«Poor Things»: Ποιες τελικά οι οσκαρικές πιθανότητες του Γιώργου Λάνθιμου;

Απολύτως αναμενόμενη ήταν η γεύση του πρώτου οσκαρικού πιάτου το οποίο μας σέρβιρε χθες, 23/1, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, φορτώνοντας με διψήφιο αριθμό υποψηφιοτήτων τα τρία μεγάλα φετινά φαβορί: 13 για το "Οπενχάιμερ", 11 για το "Poor Things" και δέκα για τους "Δολοφόνους του Ανθισμένου Φεγγαριού". Οι δυο πρώτες, μαζί με την "Ανατομία Μιας Πτώσης" (πέντε υποψηφιότητες) της Ζιστίν Τριέ, είναι και οι μόνες ταινίες της κορυφαίας κατηγορίας που υποστηρίζονται τόσο από τη σκηνοθεσία όσο και από το σενάριό τους.

Όπως μας είχαν προϊδεάσει οι κριτικές ενώσεις, οι Χρυσές Σφαίρες, τα BAFTA και οι υποψηφιότητες των βασικών σωματείων (σκηνοθέτες, παραγωγοί, φωτογράφοι), η τελευταία ταινία του Γιώργου Λάνθιμου θα είχε μια πρώτη οσκαρική υποδοχή αλά "Ευνοούμενη" (δέκα υποψηφιότητες). Και πράγματι, το "Poor Things" δεν έλειψε σχεδόν από καμιά πιθανή κατηγορία, χαρίζοντας στον 51χρονο Έλληνα δημιουργό την έκτη προσωπική υποψηφιότητά του (δυο καλύτερης ταινίας, δυο σκηνοθεσίας, μια σεναρίου και μια διεθνούς ταινίας) και στο Γιώργο Μαυροψαρίδη, το μόνιμο μοντέρ του, τη δεύτερη μετά την "Ευνοούμενη".

Μια αναμφίβολα μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία για ένα δύστροπο, τολμηρό και αφηγηματικά πρωτότυπο φιλμ το οποίο δεν υποτάσσεται στη mainstream χολιγουντιανή λογική και για αυτό η ακαδημαϊκή αναγνώρισή του μοιάζει να ολοκληρώνεται εδώ. Γιατί όπως και την προηγούμενη φορά, όπου η Ολίβια Κόλμαν ήταν η μόνη υποψήφια που κατάφερε να αποσπάσει το Όσκαρ για χάρη της "Ευνοούμενης", έτσι και τώρα οι πιθανότητες τελικής επικράτησης του "Poor Things" περιορίζονται, και μόνο ως ισχυρό αουτσάιντερ, σε τέσσερις κατηγορίες: τα σκηνικά και τα κοστούμια, όπου θα βρει απέναντί του πρωτίστως την "Barbie", το μακιγιάζ, όπου τον πρώτο λόγο έχει ο "Μαέστρος", και τον α΄ γυναικείο ρόλο, όπου η Έμα Στόουν θα δώσει γερή μάχη, αλλά από μειονεκτική θέση, με την Λίλι Γκλάντστοουν των "Δολοφόνων του Ανθισμένου Φεγγαριού".

Πηγή: athinorama.gr